Τα μιλήσανε, τα συμφωνήσανε και (ένα προς ένα) τα αθετήσανε!

Τα… απόνερα της (ιστορικής όσο και αμφιλεγόμενης) απόφασης για διακοπή του πρωταθλήματος την περίοδο 2019/20 εξακολουθούν να επηρεάζουν ή/και να καθορίζουν εξελίξεις στη διάρκεια της τρέχουσας σεζόν.

Πιο πρόσφατη απόδειξη είναι η προστριβή των Big6 (σ.σ. και Top6 της περασμένης περιόδου) με αφορμή τη μη καταβληθείσα αποζημίωση στις ομάδες που έμειναν εκτός διανομής των ευρωπαϊκών εισιτηρίων.

Όπως αποκάλυψε ο Ευγένιος Χαμπουλλάς, στο πλαίσιο της φιλοξενίας του στην εκπομπή «Χωρίς VAR» (Cablenet), ένα από τα κομμάτια της περίφημης πλέον «συμφωνίας κυρίων» ήταν η καταβολή σε ΑΕΚ

και ΑΕΛ ενός μέρους των εσόδων από τις ομάδες που μετείχαν στο Τσάμπιονς και στο Γιουρόπα Λιγκ.

Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κομμάτια, αυτό δεν μπήκε σε χαρτί, υπήρξε ωστόσο προφορική δέσμευση για την υλοποίησή του -τουλάχιστον από πλευράς Ομόνοιας, ΑΠΟΕΛ και Απόλλωνα. Η Ανόρθωση, η οποία ήθελε συνέχιση και ολοκλήρωση της σεζόν, τάχθηκε εξ αρχής ενάντια στη συγκεκριμένη συμφωνία, η οποία όμως προχώρησε, καθώς υπήρξε δέσμευση εκ μέρους της ΚΟΠ να καταβάλλει το μερίδιο που αναλογούσε στην «Κυρία».

Η συμφωνία προέβλεπε ότι ΑΕΚ και ΑΕΛ θα εισέπρατταν από €50.000 από κάθε μία εκπρόσωπο της Κύπρου στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και από €100.000 από όποια κυπριακή ομάδα έμπαινε στους ομίλους. Δεδομένης της πρόκρισης της Ομόνοιας στην κύρια φάση του Γιουρόπα Λιγκ, δηλαδή, οι Λαρνακείς και οι Λεμεσιανοί είχαν να λαμβάνουν από €300.000.

Έξι μήνες αργότερα, ωστόσο, στα ταμεία τους δεν έχει μπει… σεντ, με αποτέλεσμα στη προ ημερών τηλεδιάσκεψη των προέδρων α’ κατηγορίας οι Άντρος Καραπατάκης και Ανδρέας Σοφοκλέους να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους γι’ αυτήν την τροπή των πραγμάτων.

Από πλευράς Ομόνοιας και ΑΠΟΕΛ δηλώθηκε προθυμία τήρησης των υπεσχημένων, εκ μέρους του Απόλλωνα ωστόσο καταγράφηκε άρνηση. Οι «κυανόλευκοι» επεσήμαναν πως αφ’ ης στιγμής δεν τηρήθηκαν τα υπόλοιπα μέρη της συμφωνίας, με πρώτο και καλύτερο τη μη προσέγγιση (πόσο μάλλον απόκτηση) ποδοσφαιριστή που ανήκει σε άλλο μέλος του Big6, δεν υπάρχει οποιαδήποτε δέσμευση για τήρηση του συγκεκριμένου.

Υπενθυμίζεται ότι πέραν των προαναφερθέντων δύο θεμάτων (ποδοσφαιριστές άλλης ομάδας, αποζημίωση στους αποκλεισμένους από την Ευρώπη) η «συμφωνία κυρίων» προέβλεπε επίσης κοινή διαπραγματευτική γραμμή απέναντι στον ΠΑΣΠ και εναντίωση στην αύξηση των ομάδων της α’ κατηγορίας από 12 σε 14.

Εκ του αποτελέσματος, δηλαδή, οι Big6 τα μιλήσανε, τα συμφωνήσανε και (ένα προς ένα) όλα τα αθετήσανε.

Keywords
Τυχαία Θέματα