Τα αλυτρωτικά "γκρίζα" άρθρα του Συντάγματος Σκοπίων

Μονοπωλεί το ενδιαφέρον του ελλαδικού κι όχι μόνο Τύπου, το μακεδονικό ζήτημα. Ειδικότερα, έντονη συζήτηση γίνεται για τα αλυτρωτικά σημεία του Συντάγματος της ΠΓΔΜ.

Άρθρο 3

Σε τροποποίηση του άρθρου 3 του Συντάγματος της πΓΔΜ τονίζεται πως, παρότι η χώρα δεν διαθέτει «εδαφικές αξιώσεις έναντι οποιουδήποτε γειτονικού κράτους», «τα σύνορα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας μπορούν μόνον να αλλάξουν σε συμφωνία με το Σύνταγμα

και την αρχή της ελεύθερης βούλησης, όπως επίσης και σε συμφωνία με τους γενικώς αποδεκτούς διεθνείς κανόνες».

Άρθρο 4

Στο άρθρο 4 ορίζεται η ιθαγένεια ως «μακεδονική». Ενώ, στο άρθρο 7, προσδιορίζεται ως «επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας η μακεδονική γλώσσα, που γραπτώς αποδίδεται με τη χρήση κυριλλικού αλφαβήτου».

Άρθρο 49

Στο άρθρο 49 διευκρινίζεται πως «η Δημοκρατία φροντίζει για το καθεστώς και τα δικαιώματα των ατόμων εκείνων που ανήκουν στον μακεδονικό λαό σε γειτονικές χώρες, όπως επίσης και για τους εκπατρισμένους Μακεδόνες, συνδράμει στην πολιτιστική ανάπτυξη και προωθεί τους δεσμούς με εκείνους». Στην τελευταία τροποποίηση προστέθηκε πως «κατά την άσκηση αυτής της μέριμνας, η Δημοκρατία δεν θα παρεμβαίνει στα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών ή στις εσωτερικές τους υποθέσεις».

Η «μεγάλη» πΓΔΜ

Οι αλυτρωτικές διεκδικήσεις των Σκοπιανών ενισχύονται μέσω της απεικόνισης ελληνικών εδαφών στην επικράτεια μιας «μεγάλης» πΓΔΜ σε χάρτες, βιβλία ιστορίας και σχολικά εγχειρίδια, αλλά και μέσω της χρήσης συμβόλων – όπως ο Ήλιος της Βεργίνας – και τίτλων – όπως το «Αλέξανδρος Μακεδών» για το αεροδρόμιο των Σκοπίων, «Πόρτα Μακεδονία» για την αψίδα των Σκοπίων, «Αλέξανδρος ο Μακεδών» για οδικό άξονα της χώρας – κι όλα αυτά κατά παράβαση, όπως αναφέρει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, άρθρων της Ενδιάμεσης Συμφωνίας.

Παρ' όλα αυτά, προσφάτως, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ δήλωσε πρόθυμος να αποκηρύξει τα στοιχεία αλυτρωτισμού, δεσμευόμενος για τη μετονομασία τόσο του αεροδρομίου της χώρας όσο και κεντρικής λεωφόρου των Σκοπίων.

Πηγή: cnn.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα