Γεφυροποιός ανάμεσα σε ΕΕ και Ρωσία ο Βέλγος Πρωθυπουργός

Ως ένα «γεφυροποιό» που σκοπεύει να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο προκειμένου οι διπλωματικοί δίαυλοι με τη Ρωσία να παραμείνουν ανοιχτοί, αλλά παράλληλα και «αγγελιοφόρο» της ΕΕ που θα μεταφέρει προς τη ρωσική ηγεσία το μήνυμα ότι η πόλωση με την ΕΕ δεν είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας, εμφανίζει τον Βέλγο πρωθυπουργό Μισέλ, η De Morgen αναφερόμενη στην επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί ο τελευταίος την Τετάρτη στη Μόσχα.

Εκτιμάται πάντως ότι οι συζητήσεις με τον πρόεδρο Πούτιν θα είναι δύσκολες, καθώς

το Βέλγιο συμμετέχει στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Ρωσίας για την Ουκρανία και παράλληλα υποστηρίζει την ένταξη της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής στο ΝΑΤΟ. Παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, παρατηρεί η εφημερίδα, βελγικοί διπλωματικοί κύκλοι τονίζουν ότι είναι προτιμότερο να γίνονται τουλάχιστον κάποιες συζητήσεις με τη Ρωσία για πολιτικά, οικονομικά θέματα και ζητήματα ασφαλείας παρά να μην υπάρχει η παραμικρή επαφή, ενώ ξεκαθαρίζουν ότι η επίσκεψη στη Ρωσία πραγματοποιείται ύστερα από προηγούμενη συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Ειδική αναφορά γίνεται εξάλλου στη δυσαρέσκεια της βελγικής κυβέρνησης και ευρύτερα της ΕΕ για την πολιτική «διαίρει και βασίλευε» που δείχνει να ακολουθεί η Ρωσία επιχειρώντας να ενισχύσει τις ακραίες ευρωσκεπτικιστικές φωνές προκειμένου να αποδυναμώσει την ΕΕ - Επισημαίνεται ακόμη πως ο Σαρλ Μισέλ σχεδιάζει να εξαπολύσει μια «επίθεση γοητείας, μιλώντας στη ρωσική Ακαδημία Οικονομικών Επιστημών, η οποία θεωρείται η κατεξοχήν σχολή της ρωσικής ελίτ, όπου θα εξηγήσει τα κέρδη που αποκομίζει η Ρωσία από τη συνεργασία της με την ΕΕ, υπενθυμίζοντας, μεταξύ άλλων, τα οφέλη για τη ρωσική οικονομία από την πώληση φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά.

Στην τρίτη επίσκεψη Βέλγου πρωθυπουργού στο Κρεμλίνο επί θητείας Πούτιν αναφέρεται και η De Standaard, κάνοντας λόγο για «φιλόδοξη ατζέντα» του Βέλγου πρωθυπουργού Μισέλ, ο οποίος εμφανίζεται θιασώτης της realpolitik υπενθυμίζοντας την ανάγκη να υπάρχουν καλές σχέσεις με έναν ισχυρό γείτονα όπως είναι η Ρωσία.

Σημειώνεται ειδικότερα ότι ο Βέλγος πρωθυπουργός επιθυμεί να επικεντρωθεί στα αμοιβαία οικονομικά οφέλη (από τη συνεργασία) και τις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες (Βέλγιο-Ρωσία) στον τομέα της ενέργειας και σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τους υφιστάμενους ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς (των δύο χωρών) προκειμένου να έχει την ευκαιρία να ακούσει ‘από πρώτο χέρι’ ποιες είναι οι προθέσεις της ρωσικής ηγεσίας ώστε να αποκρυπτογραφήσει τη στρατηγική της. Tο timing της επίσκεψης δεν είναι και το καλύτερο, καθώς οι σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας βρίσκονται επί ξυρού ακμής.

Tην ίδια ώρα την ανησυχία που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της παρατηρούμενης αύξησης της ρωσικής παρέμβασης και επιρροής στην Ευρώπη, η οποία ολοένα και συχνότερα γίνεται στόχος των κακόβουλων ελιγμών του Κρεμλίνου, εστιάζει δημοσίευμα της Le Soir, με αφορμή την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί ο Βέλγος Πρωθυπουργός στη Ρωσία, επιδιώκοντας την ενίσχυση του διαλόγου έναντι οποιασδήποτε άλλης εναλλακτικής. Η ρωσική προπαγάνδα, σχολιάζει το δημοσίευμα, αποτελεί ένα υβριδικό όπλο, αφού δεν αποσκοπεί μόνο στη διάδοση ψευδών ειδήσεων, προκειμένου να προωθήσει το δικό της αφήγημα, αλλά επιχειρεί να εξασθενίσει το δημοκρατικό λόγο στις δυτικές κοινωνίες, υπονομεύοντας την ατζέντα του εχθρού, με τον ισχυρισμό ότι το σύστημά του δε λειτουργεί και πρόκειται να καταρρεύσει.

Ο επόμενος στόχος της ρωσικής προπαγάνδας, σύμφωνα με την εφημερίδα, αναμένεται να είναι οι ευρωεκλογές του 2019, ενώ, δεδομένης της πληθώρας των καναλιών που αυτή χρησιμοποιεί, αυτό που θεωρείται επείγουσας σημασίας είναι η αύξηση της διαφάνειας ως προς την ιδιοκτησία των ΜΜΕ, καθώς και τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και των εκστρατειών τους. Ωστόσο, καταλήγει το δημοσίευμα, τα όποια σχέδια της Μόσχας δε θα είχαν καμία τύχη, αν δεν υπήρχε πρόσφορο έδαφος στην Ευρώπη, το οποίο καλλιεργείται από έναν αριθμό κομμάτων που πρόσκεινται ιδεολογικά στο Κρεμλίνο - άλλα περισσότερο ριζοσπαστικά και άλλα πιο μετριοπαθή - μεταξύ των οποίων και ο Σύριζα στην Ελλάδα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα