Πόλη Χρυσοχούς: Λάθος διαχείριση στα ευρωπαϊκά κονδύλια

Λανθασμένος έχει αποδειχθεί ως τώρα ο τρόπος διαχείρισης των Ευρωπαϊκών Κονδυλίων, αναφέρει σε δελτίο Τύπου ο Δήμος Πόλης Χρυσοχούς.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι τα κριτήρια, με τα οποία διανέμει το κράτος τα χρήματα αυτά, επιβάλλεται να έχουν αντικειμενικό χαρακτήρα και ότι "είναι απαράδεκτο δικαιούχοι των ευρωπαϊκών κονδυλίων να είναι μόνο οι αστικοί δήμοι".

"Οι ακριτικοί δήμοι χρειάζονται περισσότερο την υποστήριξη των κρατικών Αρχών. Η ραγδαία ανάπτυξη και η αναβάθμιση αποτελούν κύριο στόχο και των μικρών δήμων, οι οποίοι πασχίζουν να αναδειχθούν, να αναπτυχθούν τουριστικά,

με στόχο να ευνοηθούν οι νέοι δημότες μέσω της απασχόλησης σε επαγγέλματα σχετιζόμενα με τον τουρισμό", σημειώνεται.

Οπως αναφέρεται, τα έργα, τα οποία χρηματοδοτούνται μέσω των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και επενδυτικών προγραμμάτων, συγχρηματοδοτούνται με 85% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το υπόλοιπο 15% επιβαρύνει το κράτος-μέλος ή την αναθέτουσα Αρχή και ότι κατά τις προηγούμενες προγραμματικές περιόδους, τα ευρωπαϊκά κονδύλια διατίθεντο μόνο στους αστικούς δήμους της Κύπρου.

`Το γεγονός αυτό τους έδινε τη δυνατότητα να υλοποιήσουν έργα υποδομής και να αναπτυχθούν με γοργούς ρυθμούς, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους δήμους της Κύπρου και ιδίως τους πιο μικρούς και ακριτικούς - όπως είναι ο Δήμος Πόλεως Χρυσοχούς, με συνέπεια οι εξαιρούμενοι να μένουν καθηλωμένοι, αδυνατώντας να χρηματοδοτήσουν εξολοκλήρου την υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής` προστίθεται.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι σύμφωνα με το Δήμαρχο Πόλης, Γιώτη Παπαχριστοφή «το κράτος οφείλει να στηρίζει με τη χρηματοδότηση έργων υποδομής και τους υπόλοιπους δήμους και κυρίως τους ακριτικούς και απομονωμένους Δήμους, οι οποίοι μεταξύ άλλων διαθέτουν τα εχέγγυα τουριστικής ανάπτυξης, ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να ανακάμψει η τοπική οικονομία τους. Με τον τρόπο αυτό, θα ευεργετούνται παράλληλα οι γειτονικές κοινότητες. Το μέγιστο όφελος από την ίση αντιμετώπιση των δήμων στο σύνολό τους αφορά τους νέους, οι οποίοι δεν θα εγκαταλείπουν την περιοχή τους αναζητώντας θέσεις εργασίας σε άλλες πόλεις ή ακόμη και στο εξωτερικό».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα