Συνεχίζεται η μάχη με τη Βουλή

Το Ανώτατο επεφύλαξε την απόφασή του σε ακόμη μία εκ των δεκαέξι αναφορών του ΠτΔ
Μέχρι σήμερα έχουν εκδικαστεί οι έντεκα (συμπεριλαμβανομένης και της σημερινής) από τις συνολικά 16 αναφορές

Το πεδίο των συνταγματικών αρμοδιοτήτων της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας καλείται να διευκρινίσει το Ανώτατο Δικαστήριο με την απόφασή του επί της αναφοράς του Προέδρου της Δημοκρατίας στον «Περί της Ρύθμισης Θεμάτων Αποκρατικοποίησης (Τροποποιητικό) Νόμο του 2016» που ψήφισε η Ολομέλεια της προηγούμενης Βουλής.

Με

την παρούσα αναφορά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αιτείται γνωμάτευση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για το κατά πόσον ο εν λόγω νόμος είναι αντίθετος και ασύμφωνος με άρθρα του συντάγματος της Δημοκρατίας και την Αρχή της Διάκρισης των Εξουσιών, από την οποία διαπνέεται το Σύνταγμα της Δημοκρατίας.

Κατά τη χθεσινή διαδικασία ενώπιον της πλήρους Ολομέλειας, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι παρ’ ότι στις 20/1/2017 εκδόθηκε διάταγμα από το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο προβλέπει την κατάργηση του διατάγματος ημερομηνίας 28/3/2014, σύμφωνα με το οποίο η ΑΤΗΚ κηρυσσόταν ως φορέας υποκείμενος σε αποκρατικοποίηση, η παρούσα αναφορά δεν απώλεσε το αντικείμενό της.

Να σημειωθεί ότι πριν από την ψήφιση του υπό αναφορά νόμου από τη Βουλή, είχε εκδοθεί και πάλι διάταγμα από το Υπουργικό Συμβούλιο, ημερομηνίας 22/1/2016, που αφορούσε αυτή τη φορά την ΑΗΚ, σύμφωνα με το οποίο η ΑΗΚ δεν εμπίπτει πλέον στο πεδίο εφαρμογής του υφιστάμενου νόμου.

Από την πλευρά του Προέδρου της Δημοκρατίας, η δικηγόρος της Δημοκρατίας Ειρήνη Νεοφύτου, εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα, εξέφρασε τη θέση ότι ο υπό αναφορά νόμος παραβιάζει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη Αρχή της διάκρισης των εξουσιών και πως η Βουλή επεμβαίνει στη σφαίρα εξουσίας της εκτελεστικής εξουσίας με την ψήφιση νόμων.

Εξέφρασε, επίσης, τη θέση ότι η παρούσα αναφορά δεν έχει καταστεί άνευ αντικειμένου «γιατί η ψήφιση της αναστολής της εφαρμογής των διατάξεων στους δύο ημικρατικούς οργανισμούς από τη νομοθετική εξουσία, αποστερεί από την εκτελεστική εξουσία την αρμοδιότητα την οποία έχει βάσει του υφιστάμενου νόμου και των διαταγμάτων που έχουν εκδοθεί, όπως αποφασίσει και καθορίσει όποτε αυτή κρίνει σκόπιμο και εφαρμόζοντας τις διαδικασίες που ορίζονται στον υφιστάμενο νόμο, τη μέθοδο, έκταση και διαδικασία της αποκρατικοποίησης οποιουδήποτε δημόσιου οργανισμού».

Σημείωσε επίσης ότι «η υπό εξέταση περίπτωση είναι μια χαρακτηριστική άσκηση διοίκησης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, επειδή η Βουλή, ως νομοθετική εξουσία, με τη ψήφιση του υπό αναφορά Νόμου, άσκησε εκτελεστική εξουσία, εφόσον αποφάσισε, χωρίς να έχει εκφραστεί τέτοια πρόθεση από την εκτελεστική εξουσία, η οποία καθηκόντως βάσει των σχετικών συνταγματικών διατάξεων ασκεί πολιτική, όπως αναστείλει την εφαρμογή του υφιστάμενου νόμου στην ΑΤΗΚ και στην ΑΗΚ».

Ανέφερε ακόμη ότι «δεν είναι δυνατό η Βουλή των Αντιπροσώπων να αποφασίζει ως προς τη διεύθυνση των δύο ημικρατικών οργανισμών, ορίζοντας πότε και εάν θα αποκρατικοποιηθούν. Η νομοθετική εξουσία της Βουλής περιορίζεται στην καθιέρωση γενικού νομοθετικού πλαισίου και των Αρχών εντός των οποίων θα δράσει η εκτελεστική εξουσία».

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος της Βουλής Πόλυς Πολυβίου είπε ότι η θεωρία της διάκρισης των εξουσιών δεν είναι μια μαθηματική θεωρία ή αξίωμα ούτε είναι ένα απλοποιημένο σύστημα, στο οποίο όλα εφαρμόζονται με τάξη και χωρίς δυσκολίες και στο οποίο δεν υπάρχει προστριβή (friction).

Είπε ότι το γεγονός ότι υπάρχει ένταση είναι και αναπόφευκτο και καλό «γιατί στο τέλος της ημέρας αυτό που θέλουμε δεν είναι να μας διοικεί μόνο ένας, είτε λέγεται εκτελεστική, είτε νομοθετική ή ακόμα και δικαστική εξουσία. Υπάρχει μια διάκριση εξουσιών που η μια εξουσία ελέγχει την άλλη όπως είναι ακριβώς η παρούσα περίπτωση».

Είπε ότι η Βουλή μπορεί να καθορίσει όχι μόνο το περιεχόμενο του νόμου, αλλά και την περίοδο ισχύος του νόμου που θεσπίζει, προσθέτοντας ότι η Βουλή έκρινε ότι ο νόμος θα έπρεπε να ανασταλεί γι’ αυτούς τους δυο ημικρατικούς οργανισμούς μέχρι το τέλος του 2017.

Είπε, ακόμη, ότι η Βουλή μπορεί, με βάση το σύνταγμα, να νομοθετεί για κάθε θέμα και πως εκτός από το να ψηφίζει μπορεί και να καταργεί νόμους.

Μέχρι σήμερα έχουν εκδικαστεί οι έντεκα (συμπεριλαμβανομένης και της σημερινής) από τις συνολικά 16 αναφορές.
Απομένει η εκδίκαση άλλων πέντε αναφορών που αφορούν συγκεκριμένα τον περί Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Οργανισμών (Τροποποιητικό) Νόμο του 2016, τον περί Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (Τροποποιητικό) Νόμο του 2016, τον περί Ορισμένων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (Διορισμός Διοικητικών Συμβουλίων) (Τροποποιητικό) Νόμο του 2016, τον περί Εξυγίανσης Πιστωτικών Ιδρυμάτων και Επενδυτικών Εταιρειών και Συναφών Θεμάτων (Τροποποιητικό) Νόμο του 2016 και τον περί της Ρύθμισης Αναδιαρθρώσεων Πιστωτικών Διευκολύνσεων Νόμο του 2016.

Keywords
Τυχαία Θέματα