Συνεχής η διεκδίκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων από την ΚΔ

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρέπει να σταματά τη διεκδίκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και σε αυτό το πλαίσιο προχωράει στην κατάθεση συντεταγμένων για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στο βόρειο τμήμα της.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» του ΣΙΓΜΑ, ο διεθνολόγος Αντώνης Στυλιανού ανέφερε ότι το ζήτημα των συντεταγμένων δεν είναι καινούργιο, αλλά έχει τεθεί εδώ και χρόνια.

Υπενθύμισε, δε, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει συμφωνήσει συντεταγμένες για οριοθέτηση ΑΟΖ

για το νότιο τμήμα της με την Αίγυπτο το 2003, με τον Λίβανο το 2007 (η οποία, ωστόσο, δεν έχει επικυρωθεί) και με το Ισραήλ το 2010, κι επισήμανε ότι η Κύπρος, στη βάση του Δικαίου της Θάλασσας, έχει υιοθετήσει νόμο περί ΑΟΖ μέχρι τα 200 ναυτικά μίλια ή στη βάση της μέσης γραμμής.

Ωστόσο, η Τουρκία προχώρησε μαζί με το ψευδοκράτος στην κατάθεση συντεταγμένων για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας, το 2004 και το 2013, τονίζοντας, παράλληλα, ότι η συμφωνία δεν έχει καμία υπόσταση στο Διεθνές Δίκαιο.

Όσον αφορά στις παράνομες ασκήσεις στις οποίες επιδίδεται η Τουρκία στα κυπριακά νερά, εκδίδοντας παράτυπες NAVTEX και NOTAM, η Κυπριακή Δημοκρατία προχωράει άμεσα κάθε φορά στην ακύρωσή τους μέσω των νόμιμων οδών, ενημερώνοντας τα πληρώματα ότι ο χώρος ελέγχεται από την ίδια.

Από την πλευρά του, ο Χρίστος Πέτρου, Εκτελεστικός Διευθυντής του Μεσογειακού Ιδρύματος Ασφάλειας Πτήσεων, ανέφερε ότι όσον αφορά στο FIR και τη διεκδίκησή του από πλευράς Τουρκίας, οι «επιστολές» που στέλνει η Κύπρος δεν είναι αρκετό μέτρο, προτείνοντας άλλα βήματα, όπως η παρέμβαση στην οριζόντια συμφωνία της αεροπορίας ανάμεσα σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία, καθώς, αν υπάρξουν περιπλοκές, ίσως η τελευταία αλλάξει στάση.

Υπενθυμίζεται ότι με την έκδοση απανωτών ασκήσεων, η Άγκυρα δεσμεύει περιοχές τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο, την ώρα που ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Άγκυρα.

Από σήμερα, Τρίτη, η Άγκυρα εξήγγειλε παράνομη NAVTEX, με την οποία πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού θα πραγματοποιήσουν διπλές ασκήσεις, η μια απ’ αυτές με πραγματικά πυρά.

Οι ασκήσεις αυτές εκτείνονται σε μια απόσταση περίπου 15 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Αγίας Νάπας και εκτείνονται σε έναν τριπλό άξονα, Αγία Νάπα – Ξυλοφάγου – Κάβο Γκρέκο.

Η δεύτερη θα είναι άσκηση Έρευνας και Διάσωσης εντός του FIR Λευκωσίας.

Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων αυτών, από τις 23 μέχρι τις 26 Οκτωβρίου, το Barbaros θα κινηθεί σε μια περιοχή που επικαλύπτει και μεγάλο μέρος της κυπριακής ΑΟΖ.

Keywords
Τυχαία Θέματα