Λόρδος Σάκρι: Δεν ευθύνεται η Τουρκία για το αδιέξοδο

Το μέλλον των Τ/κ μετά και τις αποτυχημένες διαπραγματεύσεις στο Crans Montana της Ελβετίας, βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης στη Βουλή των Λόρδων την περασμένη Δευτέρα. Συγκεκριμένα, ο Λόρδος Σάκρι ζήτησε από την Κυβέρνηση της ΑΜ (Αυτού Μεγαλειότης) εξηγήσεις για το πώς σκέφτεται να βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων της τ/κ κοινότητας.

«Οι περισσότεροι αναλυτές, αυτή τη φορά και κάθε προηγούμενη φορά, συμφωνούν ότι η επανένωση θα αποφέρει οικονομικά οφέλη σε όλους τους πολίτες της Κύπρου.

Αυτά τα οφέλη δεν θα υλοποιηθούν και δεν υπάρχει ρεαλιστική προοπτική να υλοποιηθούν στο άμεσο μέλλον. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν υπάρχει καμία προοπτική στο άμεσο μέλλον οποιασδήποτε επανένωσης», είπε, προσθέτοντας πως «Δεν υπάρχει καμία πιθανή βάση για οποιεσδήποτε μελλοντικές συνομιλίες χωρίς βαθιές αλλαγές σε αυτό που πιθανώς και οι δύο πλευρές είναι διατεθειμένες να αποδεχτούν. Δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι αυτό θα συμβεί ή μπορεί να συμβεί. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει κανένα κίνητρο για τους Ελληνοκύπριους να συμβιβαστούν και καμία πρόθεση από τους Τ/κ να ενταχθούν σε ελληνοκυπριακό κράτος. Δεν υπάρχει σύγκλιση συμφερόντων ούτε καν για την εκμετάλλευση των υπεράκτιων ευρημάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, και δεν έχει νόημα να κάνουμε το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά και να περιμένουμε κάτι διαφορετικό».

Επιπτώσεις της αποτυχίας

Ο Λόρδος Σάκρι σημείωσε πως η αποτυχία των συνομιλιών δεν ήταν λάθος των Τ/κ, αλλά ούτε και η Τουρκία μπορεί να κατηγορηθεί. Τόνισε ότι η Τουρκία είχε προσφέρει έναν ουσιαστικό συμβιβασμό στο κεφάλαιο «Ασφάλεια και εγγυήσεις», προσφέροντας μείωση του αριθμού των τουρκικών στρατευμάτων από 40.000 σε 650.

Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι η αποτυχία των συνομιλιών θα έχει πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις στους Τουρκοκύπριους παρά στους Ε/κ, λόγω του χαμηλού βιοτικού επιπέδου. «Οι Ελληνοκύπριοι απολάμβαναν επίσης τα οφέλη της ΕΕ, ενώ οι Τουρκοκύπριοι, αν και τεχνικά ανήκαν στην ΕΕ, δεν είχαν κανένα από τα οφέλη.

«Η ελληνική Κύπρος διεξάγει εμπόριο με όλο τον κόσμο. Η τουρκική Κύπρος βρίσκεται υπό καθεστώς εμπάργκο. Το μέλλον του λαού του Βορρά μοιάζει δυσοίωνο, χωρίς εμπορικές δυνατότητες, χωρίς πραγματικές επενδύσεις και χωρίς εξωτερικές σχέσεις. Αποκόπτεται και απομονώνεται. Χωρίς να ευθύνονται οι ίδιοι, ο λαός της Βόρειας Κύπρου είναι απομονωμένος και φτωχός. Βρίσκονται υπό την οικονομική εξάρτηση μιας όλο και πιο ασταθούς και αυταρχικής Τουρκίας. Ολόκληρη η περιοχή γνωρίζει τις εντάσεις που υπάρχουν μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκίας σχετικά με τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ΑΟΖ του νησιού. Η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου δεν χρειάζεται τη συνέχεια αυτής της έντασης.

Παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου

«Ωστόσο, είμαστε εκεί που είμαστε. Το νησί δεν έχει πραγματική προβλέψιμη προοπτική επανένωσης και ο λαός του βορρά χρειάζεται βοήθεια. Καταλαβαίνω ότι η βοήθεια μπορεί να είναι δύσκολο να παρασχεθεί - όχι αδύνατη, αλλά σίγουρα όχι απλή. Στην ιδανική περίπτωση, η βοήθεια θα λάβει τη μορφή τερματισμού ή μετριασμού των επιπτώσεων του εμπάργκο, την αποκατάσταση των απευθείας πτήσεων και της ναυτιλίας, και την προώθηση των επενδύσεων. Κανένα από αυτά δεν είναι απλό».

Μεταξύ άλλων, διερωτήθηκε γιατί οι Αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου δεν μπόρεσαν να επιθεωρήσουν τις εγκαταστάσεις ασφαλείας του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου και να άρουν τους περιορισμούς επιτρέποντας στους επιβάτες να πετούν προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Keywords
Τυχαία Θέματα