«Συμβούλιο Σένγκεν» για τα εξωτερικά σύνορα θα συστήσουν οι ΥΠΕΣ της ΕΕ

Την διακυβέρνηση του χώρου του Σένγκεν και τις προτάσεις της Γαλλικής Προεδρίας για πρόοδο στην προσπάθεια αναθεώρησης της πολιτικής ασύλου και μετανάστευσης συζήτησαν οι αρμόδιοι Υπουργοί στην άτυπη συνάντηση του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη στο πλαίσιο της Γαλλικής Προεδρίας στο Τουρκουάν και στην Λιλ της βορείου Γαλλίας, σύμφωνα με χθεσινοβραδινή

ανακοίνωση.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γαλλικής Προεδρίας, κατά τις πρώτες δύο ημέρες του άτυπου συμβουλίου με σύνθεση Υπουργών Εσωτερικών στις 2 και 3 Φεβρουαρίου, οι Υπουργοί εξέφρασαν την στήριξή τους στις προτάσεις της Προεδρίας. Όπως υπενθυμίζεται, είχε προηγηθεί η συμφωνία μεταξύ του Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου για την μεταρρύθμιση της Europol.

Σε δηλώσεις της μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης για το μεταναστευτικό, η Επίτροπος για Εσωτερικές Υποθέσεις Ίλβα Γιοχάνσον, η οποία εκπροσώπησε την Κομισιόν, ανέφερε πως πλέον θεωρεί πως υπάρχει ισχυρή κινητικότητα για την διαδικασία αναθεώρησης του χώρου του Σένγκεν και της πολιτικής ασύλου και μετανάστευσης της ΕΕ.

Όπως επίσης τόνισε, οι προτάσεις της Γαλλικής Προεδρίας για ισχυρότερη διακυβέρνηση στον χώρο του Σένγκεν συνάδουν με τις σχετικές προτάσεις της Κομισιόν.

Οι Υπουργοί συμφώνησαν για την δημιουργία ενός «Συμβουλίου Σένγκεν» το οποίο θα έχει την πρώτη του συνάντηση στις 3 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, παράλληλα με την επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, οι Υπουργοί αναμένεται πως θα καθορίσουν τους δείκτες που θα επιτρέπουν την αξιολόγηση της κατάστασης στα σύνορα της ΕΕ σε πραγματικό χρόνο, ενώ θα συνεχίσουν τις συζητήσεις για την εφαρμογή νέων εργαλείων αλληλεγγύης στα εξωτερικά σύνορα.

Το σκεπτικό της συμφωνίας είναι πως με την δημιουργία αυτής της πλατφόρμας συντονισμού θα μπορεί να υπάρξει καλύτερη καθοδήγηση των προσπαθειών των κρατών μελών και των υπηρεσιών της ΕΕ, ιδιαίτερα της Frontex, της οποίας ο ρόλος πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω, σύμφωνα με την Γαλλική Προεδρία.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε παρουσιάσει αυτές τις προτάσεις της Προεδρίας σε ομιλία του στις Υπουργούς την Τετάρτη.

Οι Υπουργοί Εσωτερικών θα συνεργαστούν επίσης για να προωθήσουν χωρίς αχρείαστες καθυστερήσεις τις νομοθετικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν τον Κώδικα Συνόρων του Σένγκεν και τον μηχανισμό αξιολόγησης και παρακολούθησης στο πλαίσιο του Σένγκεν.

Όσον αφορά τα θέματα ασύλου και μετανάστευσης, οι Υπουργοί εξέφρασαν την στήριξή τους στην σταδιακή προσέγγιση που προωθεί η Γαλλική Προεδρία, και ως εκ τούτου τις επόμενες εβδομάδες το Συμβούλιο θα εργαστεί για τον καθορισμό του πρώτου βήματος για τη μεταρρύθμιση του υπάρχοντος συστήματος με τρόπο που να σέβεται την ισορροπία μεταξύ των αρχών της υπευθυνότητας και της αλληλεγγύης.

Κατά την διάρκεια γεύματος εργασίας, οι Υπουργοί συζήτησαν επίσης το ζήτημα του ριζοσπαστικοποίησης και οργανισμών που την προωθούν εντός της ΕΕ, καθώς και το μέλλον της πολιτικής ασφάλειας στην Ευρώπη, μέσω της συνέχισης του συντονισμού στην αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων.

Οι Υπουργοί συζήτησαν ακόμα την αύξηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο και τρόπους αντιμετώπισης της νέας αυτής πρόκλησης, μεταξύ άλλων μέσω της συνεισφοράς της Europol, την εκπαίδευση των εσωτερικών δυνάμεων ασφαλείας και την δημιουργία μιας ισορροπημένης νομοθεσίας για θέματα κρυπτογράφησης, διατήρησης δεδομένων και πρόσβασης σε ηλεκτρονικά αποδεικτικά στοιχεία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Συμβούλιο Σένγκεν, ΥΠΕΣ,symvoulio sengken, ypes