Κρούσματα σήμερα 4/2: Η εκτίμηση για 35.000 σε 24 ώρες - Πάνω από 200.000 τα ενεργά

Προς νέα «έκρηξη» κρουσμάτων τις προσεχείς ημέρες, τα δυσάρεστα νέα για τους θανάτους.Στα ύψη παραμένουν τόσο τα κρούσματα όσο και οι «σκληροί» επιδημιολογικοί δείκτες, ενώ η σημερινή (4/2) ανακοίνωση εκτιμάται πως θ’ αποτελέσει άλλη μια σελίδα στην ελληνική τραγωδία των τελευταίων μηνών.…

Θα έχουμε για πολλές ακόμα ημέρες τριψήφιο αριθμό θανάτων

Εν τω μεταξύ, ο Γιώργος Παυλάκης είπε στο κανάλι του ΑΝΤ1

ότι «η επιδημία δεν τέλειωσε και δεν θα τελειώσει με διοικητικές αποφάσεις ούτε επειδή εμείς δεν δίνουμε την σημασία που δίναμε παλαιότερα και θα έχουμε για ακόμη πολλές ημέρες τριψήφιο αριθμό θανάτων».

Ο διακεκριμένος ερευνητής, απαντώντας σε ερωτήματα, είπε πως «θα έχουμε συνέχεια της επιδημίας για πολλούς μήνες, καθώς στην Ελλάδα υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό ανεμβολίαστων, κυρίως μεγάλης ηλικίας, ένα τεράστιο κομμάτι του πληθυσμού ασπάζεται μεσαιωνικές αντιλήψεις και είναι έρμαιο δεισιδαιμονιών, υπάρχει ένα κουρασμένο ΕΣΥ που είναι και τραυματισμένο μετά από την πολύχρονη οικονομική κρίση, οι έμπειροι γιατροί βγαίνουν στην σύνταξη και οι νεότεροι πηγαίνουν σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι οι σκληροί δείκτες της πανδημίας, δηλαδή οι θάνατοι και οι ασθενείς σε ΜΕΘ, θα αργήσουν να μειωθούν. Όπως είπε, όταν είσαι στη μονάδα και έχεις τις επιπλοκές σου, είναι δύσκολο να πάρεις εξιτήριο.

«Σιγά σιγά με αργούς ρυθμούς σταδιακά θα γίνει αυτό», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό του Mega.

Αναφερόμενη στους περιορισμούς, σημείωσε ότι οι περιορισμοί για τις μάσκες θα πάνε μετά το Πάσχα, από Ιούνιο και μετά, και εφόσον συνεχίσουν να πηγαίνουν καλά τα πράγματα.

Όσον αφορά την τρίτη δόση η κ. Παγώνη επανέλαβε την αναγκαιότητα χορήγησής της- ειδικά οι άνω των 60 ετών και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα.

«Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε την δική μας περίπτωση στην Ελλάδα, με τις άλλες χώρες. Η κάθε χώρα βρίσκεται σε άλλο στάδιο της πανδημίας. Είναι αρκετοί ανεμβολιαστοι, αργούν οι ανεμβολίαστοι στα νοσοκομεία, γιατί έχουν ένα άλλο σκεπτικό, ότι θα κάτσουν σπίτι και θα αναρρώσουν.

Επιπλέον, υπάρχουν άνθρωποι άνω των 60, με υποκείμενα που κάνουν τις επιπλοκές, ειδικά με τη Δέλτα», είπε, τονίζοντας ότι η Δέλτα είναι μία δύσκολη παραλλαγή που προκαλεί πνευμονίες. «Οι 300.000 ανεμβολίαστοι, όπως και εκείνοι που έχουν κάνει τη μία ή τις δύο δόσεις, μπορεί να αρρωστήσουν πολύ βαριά», προειδοποίησε.

Τέλος, χαρακτήρισε σημαντική και απαραίτητη την περαιτέρω ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού.

Την ίδια στιγμή, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ, ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας αναφέρθηκε τους κινδύνους που διατρέχουν όσοι παραμένουν ακόμη ανεμβολίαστοι. Παράλληλα, επανέλαβε ότι «δεν πρέπει να υποεκτιμούμε την Όμικρον και ότι δεν μπορούμε να προβλέψουμε αν θα έρθει μία πιο σκληρή μετάλλαξη και πότε».

Ο καθηγητής Αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο Σορβόννης τόνισε ότι «υπάρχουν μία σειρά από παράμετροι που επηρεάζουν την εξέλιξη της πανδημίας για τις οποίες, πολύ απλά, δεν ξέρουμε. Το να ποντάρουμε στο σενάριο ότι τελειώσαμε με την πανδημία, είναι σαν να πυροβολούμε τα πόδια μας, τόσο ως προς την κινητοποίηση του πληθυσμού για να εμβολιαστεί όσο και για να αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της Covid-19, ώστε να πηγαίνει εγκαίρως στο νοσοκομείο».

(UPD) Η σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 18.640 , εκ των οποίων 68 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.020.846
(ημερήσια μεταβολή +0.9%), εκ των οποίων 49.8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 402 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.678 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 88, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 23.927 θάνατοι. Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 564 (61.0% άνδρες).

Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 83.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 439 (77.84%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 125 (22.16%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.079 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 496 (ημερήσια μεταβολή -9.32%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 476 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Keywords
Τυχαία Θέματα