Αγωγό φυσικού αερίου, λέει ότι θα συζητήσει με Πρόεδρο Ισραήλ ο Ερντογάν

Τη διέλευση αγωγού φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας θα συζητήσει με τον Ισραηλινό Πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας ότι το ίδιο θέμα θα συζητήσει και με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό.

Διαβάστε ακόμη: Ερντογάν: «Οικονομικοί λόγοι εγκατάλειψης EastMed από ΗΠΑ» - Άνοιγμα σε Ισραήλ

Επιστρέφοντας από την Ουκρανία, ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε εν πτήση στους Τούρκους δημοσιογράφους ότι θα συζητήσει με τον Ισραηλινό Πρόεδρο Χέρτζογκ το θέμα του ισραηλινού φυσικού αερίου κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία.

«Το θέμα αυτό θα συζητηθεί με τον ίδιο τρόπο και με τον Πρωθυπουργό». Σε αυτό το σημείο, ανέφερε, «είχαμε ήδη ανοίξει το δρόμο μας με το Ισραήλ στο παρελθόν. Χρησιμοποιούμε ισραηλινό φυσικό αέριο στη χώρα μας, πέρα από τη χρήση του, καταβάλλουμε επίσης κοινή προσπάθεια για τη διέλευση του στην Ευρώπη». Τώρα, πρόσθεσε, «με τον κ. Χέρτζογκ, ελπίζω ότι αυτά τα θέματα θα είναι στην ατζέντα μας κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία».

Για την απόσυρση της αμερικανικής στήριξης στον αγωγό EastMed ο Τουρκος Πρόεδρος είπε ότι «φυσικά, αυτές οι μελέτες δεν είναι απλοί αριθμοί, είναι πολύ σοβαροί αριθμοί». «Τώρα και εδώ, κατά τη γνώμη μου, οι ΗΠΑ έπρεπε να αποσυρθούν γιατί δεν μπορούσαν να βρουν αυτό που περίμεναν και δεν βρήκαν αυτό το έργο συμφέρον από οικονομικής άποψης. Διαφορετικά, οι ΗΠΑ δεν θα είχαν αποσυρθεί αν απέδιδε οικονομικά».

Εμείς, συνέχισε, «τι λέμε στην περιοχή; Οι ‘Τούρκοι της βορείου Κύπρου έχουν δικαιώματα εδώ. Εμείς κάνουμε βήματα για αυτά τα δικαιώματα». Αυτή τη στιγμή, είπε ο κ. Ερντογάν, «έχουμε 3 πλοία γεωτρήσεων, αγοράσαμε το τέταρτο. Διαθέτουμε επίσης 2 πλοία σεισμικής έρευνας. Έχουμε πλέον καθορίσει τους τομείς εργασίας τους. Κάποια από αυτά εργάζονται στη Μαύρη Θάλασσα και κάποια θα συνεχίσουν να εργάζονται στη Μεσόγειο από εδώ και στο εξής. Φυσικά, αφού έχουμε δικά μας πλοία, αυτά μειώνουν σημαντικά το κόστος μας».

Ο κ. Ερντογάν είπε ότι« υπήρξε ένα μικρό πρόβλημα λόγω δυσλειτουργίας στο Ιράν. Αυτό είναι ένα ξεχωριστό θέμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα ξεμείνουμε από φυσικό αέριο».

«Έχουμε χώρους αποθήκευσης φυσικού αερίου κάτω από τη Τουζ Γκιολού . Διαθέτουμε και χώρους αποθήκευσης φυσικού αερίου στη Σηλυβρία. Εξάλλου, η ροή φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν συνεχίζεται. Επιπλέον, η ροή φυσικού αερίου συνεχίζεται και από τη Ρωσία με τον ίδιο τρόπο», πρόσθεσε.

Όταν η κατάσταση είναι έτσι, ανέφερε, «δεν έχει νόημα ξεσηκώνεις τους πολίτες με αυτό τον τρόπο».

Σε σχέση με την προσέγγιση της κυβέρνησής του είπε ότι «χρησιμοποιήσαμε το φυσικό μας αέριο με φειδώ». Για παράδειγμα, ανέφερε, «έχουμε τουλάχιστον μειώσει την ποσότητα της παροχής φυσικού αερίου στη βιομηχανία. Είπαμε ότι σίγουρα δεν θα κάνουμε περικοπές στα σπίτια, θα συνεχίσουμε να προμηθεύουμε φυσικό αέριο στα σπίτια μας. Και με τον ίδιο τρόπο εφαρμόσαμε το πρόγραμμά μας».

Παρεμπιπτόντως, είπε ο κ. Ερντογάν, «είχα τη συνάντησή μου με τον Πρόεδρο του Ιράν. Ομοίως, στείλαμε τον Αναπληρωτή Υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων και τους αξιωματούχους της εταιρείας φυσικού αερίου BOTAŞ στο Ιράν. Εκεί έκαναν και τις συναντήσεις τους». Σύμφωνα με τον ίδιο ο Πρόεδρος του Ιράν του είπε ότι «αν μας δώσετε 10-15 μέρες θα κάνουμε αυτή τη δουλειά». Πράγματι, σημείωσε, «μέσα σε 15 ημέρες περίπου, επέστρεψε στην κανονική ροή».

Επίσης, πρόσθεσε, «έχουμε συμπεριλάβει το ζήτημα του Ιράκ στην ατζέντα μας. Το σκεφτόμαστε». Ενδέχεται επίσης, είπε, «να υπάρξει προμήθεια φυσικού αερίου από το Ιράκ στην Τουρκία». «Αν γίνει, τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο διαφορετικά. Όμως εμείς, ως Τουρκία, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με το φυσικό αέριο», ανέφερε.

Για την κρίση μεταξύ Ρωσίας - Ουκρανίας, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι δήλωσε συγκεκριμένα στον Ουκρανό Πρόεδρο Ζελένσκι ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να συμβάλει στην μείωση της έντασης. «"Μόλις με πάρεις τηλέφωνο, την επόμενη μέρα, δύο μέρες μετά, ό,τι πεις, όπου πεις, θα πάω εκεί", μου είπε είπε ο κ. Ζελέφσκι. Τους αναφέραμε ότι είμαστε έτοιμοι να φιλοξενήσουμε μια σύνοδο κορυφής σε επίπεδο ηγετών ή συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο για αυτό το θέμα».

«Δυστυχώς, η Δύση δεν έχει συμβάλει καθόλου στη λύση αυτού του ζητήματος μέχρι τώρα», υποστήριξε ο κ. Ερντογάν, προσθέτοντας ότι «δίνω μεγάλη σημασία στη συνάντηση με τον κ. Πούτιν για αυτό το θέμα». Ο ίδιος είπε ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην Ευρώπη ως προς την επίλυση αυτού του ζητήματος».

Πριν από αυτό, ανέφερε, «μια Μέρκελ έβγαινε όταν υπήρχε ανάγκη, μπορούσε πραγματικά να κρατήσει το κλειδί της λύσης.  Αυτή τη στιγμή δεν έχει μείνει τέτοιος ηγέτης. Δεν χρειάζεται να ονομάσουμε τους άλλους».

«Όταν κοιτάξουμε την κατάσταση στις ΗΠΑ, ο Μπάιντεν μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να επιδείξει μια θετική προσέγγιση», είπε.  Πρόσθεσε ότι «στις συναντήσεις των Υπουργών Εξωτερικών δεν έχει σημειωθεί ακόμη πρόοδος. Το βλέπουμε ξεκάθαρα».

Εξέφρασε την ελπίδα ότι, «μετά τη συνάντησή μας με τον κ. Πούτιν, εάν μας ανατεθεί ρόλος διαμεσολαβητή, θα δεχθούμε να συμμετάσχουμε σε αυτό το έργο ως διαμεσολαβητής και ελπίζουμε ότι θα προσπαθήσουμε να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί».

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα