Συλiκιώτης: Αποτυχημένη η στρατηγική Ευρώπη 2020

"Χρειάζεται να προωθήσουμε μια νέα κοινωνική αναπτυξιακή πολιτική. Να στηριχτούν οι δημόσιες επενδύσεις και να χρηματοδοτηθούν έργα, τα οποία να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινωνίας και να συμβάλλουν στην δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας. Μονάχα έτσι θα καταπολεμήσουμε τις οικονομικές, κοινωνικές και εδαφικές ανισότητες που υπάρχουν στην Ευρώπη. "

Αυτά δήλωσε μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου εκ μέρους της ΕΕΑ/ΒΠΑ ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ

και αντιπρόεδρος της ΕΕΑ/ΒΠΑ Νεοκλής Συλικιώτης. Η συζήτηση αφορούσε τις προοπτικές για αναθεώρηση της στρατηγικής Ευρώπη 2020.

Οι αριθμοί φωνάζουν την πραγματικότητα. Το ποσοστό της φτώχειας αυξάνεται συνεχώς. 123 εκατ. Ευρωπαίοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας εκ των οποίων 26 εκατ. είναι παιδιά και νέοι. Στην Κύπρο αυξάνεται η φτώχεια και ιδιαίτερα η παιδική φτώχια , όπως στην Ελλάδα και την Ισπανία, αλλά και την Πορτογαλία και την Ιρλανδία που θεωρητικά "βγήκαν" από τα μνημόνια. "Δεν είναι βέβαια καθόλου τυχαίο που το 1% του πληθυσμού στην Ευρώπη κατέχει σήμερα το 1/3 του πλούτου της" είπε ο κύριος Συλικιώτης, υπογραμμίζοντας πως "η οικονομική κρίση εμβάθυνε τις ανισότητες στην ΕΕ ενώ τα σκληρά μέτρα απορρύθμισαν τις εργασιακές σχέσεις, ξήλωσαν το κοινωνικό κράτος και ξεπούλησαν τον δημόσιο πλούτο.

Αναφορικά με την πολιτική συνοχής ανάφερε πως δεν πρέπει να αποτελέσει εργαλείο της στρατηγικής "Ευρώπη 2020", η οποία προβλέπει ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, των ευέλικτων μορφών απασχόλησης και των ιδιωτικοποιήσεων."

Γι αυτό η ΕΕ πρέπει να αλλάξει ρότα. "Είναι σημαντικό να μην υπάρχει ευθυγράμμιση της πολιτικής συνοχής με το πλαίσιο της Ενιαίας Οικονομικής Διακυβέρνησης, διαφορετικά τα κράτη θα εκβιάζονται να ακολουθούν τα σκληρά μέτρα λιτότητας που προβλέπει το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο ώστε να μην να διακόπτεται η χρηματοδοτική τους στήριξη. Σε τέτοια περίπτωση η πολιτική συνοχής θα εξουδετερωθεί εντελώς" κατάληξε ο κύριος Συλικιώτης.

Keywords
Τυχαία Θέματα