Κόμματα ζητούν συνεργασία της Τουρκίας για αγνοούμενους

Άσκηση πιέσεων στην Άγκυρα για να συνεργαστεί επιτέλους στο θέμα της διερεύνησης της τύχης των αγνοουμένων ζητούν τα κόμματα. Αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων παρέστησαν σήμερα σε επιμνημόσυνη δέηση στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη, χωροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης δήλωσε ότι οι αγνοούμενοι είναι ασφαλέστατα το μεγαλύτερο δράμα της κυπριακής τραγωδίας.

“Θεωρούμε ότι αν δεν δοθούν οι απαντήσεις που πρέπει να δοθούν και στην τελευταία

μάνα, και στον τελευταίο πατέρα και κόρη, που αναμένει το γιο , ή τον πατέρα ή τον παππού, το κυπριακό πρόβλημα θα παραμένει με πληγές έστω και αν λυθεί, γι αυτό πρέπει όλοι να συνεισφέρουν προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, τις περισσότερες ασφαλώς ευθύνες τις φέρει η κατοχική δύναμη, η Τουρκία”, δήλωσε.

Εκστρατεία για συλλογή πληροφοριών για χώρους ταφής έχει αναλάβει το ΑΚΕΛ και βρίσκεται σε επαφή με τον Επίτροπο Φώτη Φωτίου.

Ο ΓΓ του κόμματος Αντρος Κυπριανού δήλωσε ότι είναι υποχρέωση της πολιτείας να φροντίσει ώστε να διερευνηθεί πλήρως η τύχη όλων των αγνοουμένων προσώπων, γιατί μόνο τότε θα ξεκινήσει η διαδικασία ώστε οι οικογένειες να ηρεμήσουν γνωρίζοντας πλέον τι έχει επακριβώς συμβεί στα αγαπημένα τους πρόσωπα.

“`Εχω μιλήσει με τον κ. Φωτίου και είμαστε σε επαφές, έχουμε ξεκινήσει μια εκστρατεία συλλογής πληροφοριών ως ΑΚΕΛ και ήδη έχω ενημερώσει τον κ. Φωτίου για κάποιες περιπτώσεις οι οποίες έχουν φτάσει κοντά μας. Είναι πληροφορίες και από την τ/κ και την ε/κ κοινότητα, και αφορούν χώρους ταφής , αυτό ήταν πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ , αναλάβαμε μια εκστρατεία, στις επαφές που έχουμε με τα τ/κ κόμματα θέτουμε αυτό το ζήτημα επίμονα, αλλά και στους Ε/κ”, ανέφερε.

`Οπως είπε ο κ. Κυπριανού, όσοι γνωρίζουν κάτι που αφορά την τύχη των αγνοουμένων προσώπων είναι υποχρέωσή τους να καταθέσουν τις σχετικές πληροφορίες στον κ. Φωτίου για να ξεκινήσει η διαδικασία διερεύνησης των υποθέσεων.

“Δεν λέω ότι σε όλες τις περιπτώσεις οι πληροφορίες θα είναι ορθές , αλλά έστω και κάποιες από αυτές να ευσταθούν θεωρώ ότι θα έχουμε θετικά αποτελέσματα”, είπε ο κ. Κυπριανού.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Μιχάλης Γιωργάλλας δήλωσε ότι όσο προχωρά η διαδικασία διακρίβωσης των συνθηκών κάτω από τις οποίες επήλθε ο θάνατος στους περισσότερους από τους αγνοουμένους μας, διαπιστώνουμε ότι το θέμα δεν είναι μόνο ανθρωπιστικό , αλλά αναδεικνύεται ως ένα αισχρό έγκλημα πολέμου.

“Γιατί πλέον είναι ξεκάθαρο, και διαθέτουμε τεκμήρια, ότι οι περισσότεροι θάνατοι επήλθαν με ένα βίαιο τρόπο, με μια σφαίρα στο κεφάλι, αυτά τα στοιχεία τα οποία καταδεικνύουν ότι οι δολοφονίες που έγιναν ,έγιναν εσκεμμένα και με ένα βίαιο τρόπο, θα πρέπει να αξιοποιηθούν αυτά τα στοιχεία προκειμένου να καταγγελθεί η Τουρκία γι αυτό το έγκλημα πολέμου το οποίο πολλοί προσπαθούν να θέσουν στο περιθώριο, ελπίζοντας ότι με την λύση του Κυπριακού θα το σκεπάσουμε αυτό και θα το ξεχάσουμε”, ανέφερε.

Ο κ. Γιωργάλλας υπέδειξε ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση και οπωσδήποτε θα πρέπει να καταλάβουν κάποιοι ότι το θέμα των αγνοουμένων τώρα αρχίζει να ανοίγει και να παίρνει διαστάσεις.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα