Οι στοχεύσεις της πρότασης της Ε/κ πλευράς για το Κυπριακό

Το «φιλί της ζωής» σε μια διαδικασία που είναι στον αναπνευστήρα θέλει να δώσει η Ε/κ πλευρά.

Η ιδέα για αποφυγή ενός αδιεξόδου, έχει τελικά δύο στάδια και το κυριότερο, είναι σε πλήρη γνώση της κυρίας Λουτ – με άπασα μάλιστα λεπτομέρεια – αφού μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας συναντήθηκε με τον διαπραγματευτή Αντρέα Μαυρογιάννη. Πληροφορίες ότι συναντήθηκε και με Τ/κ αξιωματούχο ελέγχονται.

Η πρόταση λοιπόν, έχει δύο, παράλληλα μεν, αυτόνομα δε, επίπεδα, με συγκεκριμένες στοχεύσεις:

- Νέο γύρο διαβουλεύσεων της κυρίας Λουτ (ή άλλου), με συζήτηση επί συγκεκριμένων καυτών

ζητημάτων του πλαισίου Γκουτέρες με την εμπλοκή όσων μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας επιθυμούν.

- Ταυτόχρονα και παράλληλα να αρχίσει σε επίπεδο τεχνοκρατών – σε ουδέτερο έδαφος – συζήτηση όλων των εμπλεκομένων επί του εγγράφου του Γ.Γ, που ποτέ δεν συζητήθηκε, για τον μηχανισμό εφαρμογής και παρακολούθησης της λύσης.

Αυτά ως διαδικασία.

Η ουσία αυτών όμως έχει πολύ μεγάλη σημασία. Όπως αναφέρθηκε από άριστα ενημερωμένες πηγές από το κυβερνητικό στρατόπεδο, την ώρα που η κυρία Λουτ θα έχει αναβαθμισμένο ρόλο για υποβολή ακόμη και συμβουλευτικών προτάσεων, θα πραγματοποιείται σε τεχνοκρατικό επίπεδο, ενδεχομένως και στο εξωτερικό, όπως τα Μοντ Πελεράν, η συζήτηση επί ενός εγγράφου που έχει κομβική σημασία για την επόμενη μέρα και το οποίο κατ’ αποκλειστικότητα είχε αποκαλύψει το Σίγμα από τον περασμένο Νοέμβριο.

Αυτή η παράλληλη, αλλά πλήρως αυτόνομη, δύο επιπέδων διαδικασία θα επιτρέψει, από τη μία να μην υπάρξει αδιέξοδο και από την άλλη να δοθεί χρόνος στην κυρία Λουτ και τις πλευρές, μέσα από εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεις, να βρουν κοινό παρονομαστή επί των έξι σημείων του πλαισίου του Γ.Γ. Με τελικό στόχο να συγκληθεί διάσκεψη για κατάληξη στη λεγόμενη στρατηγική συμφωνία.

Η Λευκωσία θεωρεί πως η πρόταση αυτή δεν μπορεί παρά να γίνει αποδεκτή από την Τουρκία καθώς πρόκειται για έγγραφο του Γενικού Γραμματέα το οποίο δύσκολα μπορεί να αρνηθεί να συζητήσει.

Και σημείωναν περαιτέρω πως ενδεχόμενη απόρριψη της θα είναι καρφί στην Τουρκική πολιτική αφού θα συσσωρεύσει όλες τις ευθύνες σε αυτή.

Τέλος να αναφερθεί ότι η εκτίμηση διπλωματικών πηγών στη Λευκωσία είναι πως μέσω αυτής της πρότασης διασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρξει πισωγύρισμα καθώς η Τουρκία θα παραμείνει στο τραπέζι, έστω τεχνοκρατικά και άρα θα υπάρξει συνέχεια σε αυτό που λένε στη Λευκωσία, ότι συζητούν πλέον τον πυρήνα του Κυπριακού με την ίδια την κατοχική δύναμη.

Keywords
Τυχαία Θέματα