Σύγκρουση εξουσιών παρεμποδίζει έρευνα εγκλημάτων

Σε ατραπούς με σοβαρές αγκυλώσεις για την διερεύνηση εγκλημάτων και κατ' επέκταση τιμωρίας προσώπων που, εμπλέκονται σ' αυτά οδηγεί η σύγκρουση Αστυνομίας και Τμήματος Φυλακών.

  Η σύσκεψη της περασμένης Δευτέρας για εκτόνωση της κρίσης και επίλυσης των σοβαρών ελλειμμάτων του συστήματος, κατέληξε σε μια λιτή ανακοίνωση, με μοναδική κατάληξη την υιοθέτηση πρωτοκόλλων για αστυνομικές έρευνες εντός των φυλακών.

   Παρά ταύτα, η κατάσταση φέρεται να χρήζει δραστικών και ολιστικών λύσεων. Είναι αδιανόητο να μένουν μετέωροι ισχυρισμοί για οργάνωση εγκλημάτων μέσα από

τις φυλακές  και ισχυρισμών για μάρτυρες προστασίας, οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται σε δολοφονίες και εμπορία να ναρκωτικών.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούλιο εμπρηστές «χτύπησαν» στο Δικαστήριο Λεμεσού και έκαψαν πολύ σημαντικά τεκμήρια που αφορούσαν μεγάλη υπόθεση ναρκωτικών και συγκεκριμένα ένα ολόκληρο εργαστήριο παραγωγής Crystal.

  Ο εμπρησμός θορύβησε τις αρχές, οι οποίες με οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα είχαν εξασφαλίσει ένταλμα έρευνας στις Φυλακές για συγκεκριμένο υπόδικο, ο οποίος φέρεται ως ύποπτος στην υπόθεση ναρκωτικών. Επακολούθησαν τα γνωστά γεγονότα της 4ης Αυγούστου, με την μεν πλευρά της αστυνομίας να υποστηρίζει ότι παρεμποδίστηκε στο να διερευνήσει άμεσα κελιά κρατουμένων και την δε πλευρά των Φυλακών να υποστηρίζει ότι δεν επιδείχθηκε το ένταλμα έρευνας.

   Νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να είχαν διοριστεί ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές και να διερευνήσουν τα γεγονότα, δεδομένου ότι οι αστυνομικοί διερευνούσαν ισχυρισμούς για οργάνωση εγκληματικών ενεργειών με βιντεοκλήσεις από τις φύλακές. Πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ δεν αποκλείουν, πάντως, την διεξαγωγή κανονικής έρευνας κι εφόσον εξασφαλιστεί ικανοποιητική μαρτυρία, για πιθανά ποινικά αδικήματα, τότε να οδηγηθεί η υπόθεση στο Δικαστήριο.

Πάντως, τα πράγματα περιπλέκονται με την επιστολή - κατηγορώ των υποδίκων. Με βάση επιστολή την οποία συνυπογράφουν 100 υπόδικοι, άτομα, τα οποία είναι ενταγμένα στο Πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, φέρονται με βάση τον ισχυρισμό των υποδίκων να εμπλέκονται σε ψευδορκίες, εμπορία ναρκωτικών μέχρι και σε δολοφονίες.

Βεβαίως, αστυνομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι είναι για να πληγεί το πρόγραμμα καθώς μάρτυρες προστασίας δυνατόν με τις μαρτυρίες του να οδηγήσουν σε καταδίκη υπόδικους για σοβαρές υποθέσεις.

Κληθείς από τον δημοσιογράφο Αριστείδη Βικέτο να σχολιάσει την επιστολή ο Γενικός Εισαγγελέας επικαλείται το δημόσιο συμφέρον και δεν υπεισέρχεται σε ανακοίνωση των ενεργειών του για την υπόθεση.

Σε κάθε περίπτωση είναι αμείλικτα τα αναπάντητα ερωτήματα. Πως και με ποιο τρόπο κινητά τηλέφωνα ακόμα και ναρκωτικά εισέρχονται στις Φυλακές; Υπάρχουν ή όχι πρόσωπα τα οποία, είτε διά της ανοχής τους είτε με την συνδρομή τους, επιτρέπουν κάτι τέτοιο;

Από την άλλη, οι πληροφορίες του Σίγμα λένε πως εδώ και δύο χρόνια δεν δουλεύει το σύστημα εμπλοκής τηλεφώνων στις Φυλακές. Είναι πράγματι έτσι; Και αν είναι έτσι, πώς αποτρέπεται η χρήση των 4G; Είναι δυνατόν να εξελίσσεται μια τέτοια αντιπαράθεση και να επιχειρείται να σβήσει η πυρκαγιά με ένα πρωτόκολλο συνεργασίας;

Διαβάστε επίσης: Χαρακτηρίζουν «μεμονωμένο» το περιστατικό στις Κεντρικές οι αρμόδιες Αρχές

Keywords
Τυχαία Θέματα