Αναβρασμός σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ρωσία για Αφγανιστάν- Τι ισχυρίζονται οι Ταλιμπάν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αντιμέτωπος με σφοδρές επικρίσεις για τη*ν* διαχείριση της χαοτικής αμερικανικής αποχώρησης από το Αφγανιστάν, αναμένεται να απευθυνθεί σήμερα στον αμερικανικό λαό, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες, σχετικά με τις προσπάθειες απομάκρυνσης Αμερικανών και Αφγανών πολιτών.

Ο Μπάιντεν αναμένεται να συναντηθεί με την ομάδα του εθνικής ασφαλείας στον Λευκό Οίκο το μεσημέρι τοπική ώρα, προκειμένου να ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν και κατόπιν θα κάνει δηλώσεις στις 20.00 ώρα

Ελλάδος, προτού αναχωρήσει για το Σαββατοκύριακο για το Γουίλμινγκτον, στο Ντέλαγουερ.

Οι ΗΠΑ προσπαθούν απεγνωσμένα να απομακρύνουν χιλιάδες ανθρώπους από το Αφγανιστάν έως την προθεσμία της 31ης Αυγούστου, αν και ο Μπάιντεν δήλωσε αυτήν την εβδομάδα πως τα αμερικανικά στρατεύματα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, τα οποία παρέχουν ασφάλεια για τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης πολιτών, θα μπορούσαν να μείνουν για μεγαλύτερο διάστημα, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο.

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές υποστηρίζουν ότι ο Μπάιντεν δεν ενήργησε αρκετά γρήγορα για να απομακρύνει τους ευάλωτους ανθρώπους από το Αφγανιστάν, μπροστά στην ταχεία προέλαση των Ταλιμπάν.

«Αρκετοί σύμμαχοι έθεσαν το θέμα να δοθεί χρονική παράταση για την απομάκρυνση περισσότερων ανθρώπων από το Αφγανιστάν», δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, λίγο μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Όπως εξήγησε ο Γ. Στόλτενμπεργκ, οι ΗΠΑ έχουν πει ότι υπάρχει περιθώριο μέχρι τις 31 Αυγούστου, αλλά αρκετοί σύμμαχοι ζήτησαν σήμερα να δοθεί ενδεχομένως χρονική παράταση. «Εστιάζουμε στην απομάκρυνση του προσωπικού μας, των ανθρώπων που εργάζονται στο ΝΑΤΟ, για τις χώρες συμμάχους του ΝΑΤΟ, αλλά και στην απομάκρυνση Αφγανών πολιτών», ανέφερε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι για αρκετά χρόνια, η Τουρκία ήταν υπεύθυνη για τη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ. Όμως σήμερα, λόγω της κρίσης και των τεράστιων προσπαθειών για την απομάκρυνση πολιτών, κι άλλοι σύμμαχοι έχουν αναπτύξει αριθμό στρατιωτών στο αεροδρόμιο, όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ άλλοι σύμμαχοι βοηθούν με άλλα μέσα, σε συντονισμό με τα 700 άτομα πολιτικό προσωπικό του ΝΑΤΟ που εργάζονται για την λειτουργία του αεροδρομίου.

Ωστόσο, ο Γ. Στόλτενμπεργκ παραδέχτηκε ότι η δυσκολία έγκειται στο πώς θα μπορέσει ο κόσμος να προσεγγίσει το αεροδρόμιο της Καμπούλ. «Η διαδικασία να μεταφέρουμε τον κόσμο στο αεροδρόμιο και κυρίως τους Αφγανούς, είναι η μεγάλη πρόκληση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Καλούμε όσους βρίσκονται σε θέση αρχής στο Αφγανιστάν να σεβαστούν και να διευκολύνουν την ασφαλή αναχώρησή τους, ιδίως μέσω του διεθνούς αεροδρομίου Χαμίντ Καρζάι στην Καμπούλ. Όσο συνεχίζονται οι επιχειρήσεις εκκένωσης, θα διατηρούμε τον στενό επιχειρησιακό μας συντονισμό μέσω συμμαχικών στρατιωτικών μέσων στο αεροδρόμιο», επισημαίνεται στη δήλωση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Εξάλλου, ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι οι σύμμαχοι αναμένουν από τους Ταλιμπάν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να διασφαλίσουν ότι το Αφγανιστάν δεν θα καταστεί ξανά ασφαλές καταφύγιο για την διεθνή τρομοκρατία. «Οι Ταλιμπάν πρέπει να θέσουν τέλος στην βία σε όλη την χώρα και να υπερασπιστούν τα θεμελιώδη δικαιώματα όλων των Αφγανών πολιτών, ανδρών γυναικών και παιδιών», σημείωσε και πρόσθεσε ότι όλα αυτά τα χρόνια η παρουσία του ΝΑΤΟ επέτρεψε στους Αφγανούς να κάνουν μια άνευ προηγουμένου κοινωνική, οικονομική και πολιτική πρόοδο. «Κάθε αφγανική κυβέρνηση που παρίσταται για να αναιρέσει αυτή την πρόοδο κινδυνεύει με διεθνή απομόνωση», είπε ο Γ. Στόλτενμπεργκ.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε σήμερα, κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ στο Κρεμλίνο, ότι η κατάσταση στο Αφγανιστάν ήταν θέμα προτεραιότητας στις συνομιλίες που είχε με την Γερμανίδα καγκελάριο οι οποίες διήρκεσαν σχεδόν τρείς ώρες, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Ταλιμπάν θα τηρήσουν τις υποσχέσεις τους και θα εγγυηθούν την ασφάλεια των Αφγανών και των διπλωματικών αντιπροσωπειών.

Την ίδια ώρα, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας να εστιάσει στο αποτέλεσμα της στρατιωτικής εκστρατείας των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και σημαντικό είναι να δημιουργηθούν σχέσεις καλής γειτονίας με το Αφγανιστάν, επισημαίνοντας ότι η Μόσχα και οι εταίροι της πρέπει να ενώσουν τις προσπάθειες τους για να βοηθήσουν τον λαό του Αφγανιστάν και πως η Ρωσία ενδιαφέρεται να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην χώρα αυτή.

Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι οι άλλες χώρες δεν πρέπει να επιχειρήσουν να επιβάλουν τις αξίες τους στο Αφγανιστάν και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Ταλιμπάν θα υλοποιήσουν τις υποσχέσεις τους να αποκαταστήσουν την τάξη στο Αφγανιστάν. «Βλέπουμε ότι οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν τον τερματισμό των εχθροπραξιών και άρχισαν να επιβάλλουν την τάξη, υποσχέθηκαν ότι θα εγγυηθούν την ασφάλεια των κατοίκων και των ξένων διπλωματικών αποστολών. Ελπίζω ότι όλα αυτά θα γίνουν πράξη», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «όλη αυτή η διαδικασία θα πρέπει να παρακολουθείται προσεκτικά από την διεθνή κοινότητα με τον συντονιστικό ρόλο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε επίσης ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό «να μην επιστρέψουμε τώρα την διείσδυση τρομοκρατών κάθε είδους στα εδάφη γειτονικών με το Αφγανιστάν κρατών, που θα εμφανίζονται ως πρόσφυγες».

Οι Αφγανοί Ταλιμπάν δεν εμποδίζουν κόσμο να φύγει από την χώρα από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, δήλωσε αξιωματούχος των Ταλιμπάν την Παρασκευή.

«Απομακρύνουμε μόνο όσους δεν έχουν νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα, αλλά οι οποίοι προσθέτουν στο χάος (που επικρατεί) στην έξοδο του αεροδρομίου της Καμπούλ», ανέφερε στο Reuters.

Οι ξένες δυνάμεις προσπαθούν να επιταχύνουν τις απομακρύνσεις πολιτών από το Αφγανιστάν την Παρασκευή μετά από αναφορές για αντίποινα από τους Ταλιμπάν, περιλαμβανομένων κατά όσων είχαν εργαστεί με τις δυνάμεις υπό τις ΗΠΑ ή την προηγούμενη κυβέρν, η οποία υποστηριζόταν από την Δύση.

Διαβάστε επίσης: Ταλιμπάν: Χρειαζόμαστε περισσότερο απ’ όλους την Τουρκία

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters-AFP-ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα