Στροφή στην Ευρωπαϊκή ατζέντα!

Σε δύο εβδομάδες οι ευρωπαίοι πολίτες καλούνται να εκλέξουν το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ακριβώς 40 χρόνια μετά την πρώτη φορά που καθιερώθηκε η απευθείας ψηφοφορία το 1979. Έκτοτε, η ΕΕ διαθέτει το πρώτο, άμεσα εκλεγμένο απο τους πολίτες, σώμα. Αυτή η θεμελιώδους σημασίας υπόθεση κορυφώνεται στις 26 Μαϊου με την άσκηση του εκλογικού μας δικαιώματος, μαζί, σχεδόν, 500 εκατομύρια πολίτες.

Τι πέτυχε η ΕΕ στα χρόνια της ανάπτυξής της; Πέτυχε, πρώτα από όλα την ειρήνη και τη δημοκρατία, τη σταθερότητα και

την περισσότερη ανάπτυξη. Οι επιτυχίες αυτές σημειώθηκαν όταν οι χώρες που ηγήθηκαν της προσπάθειας είχαν ανοικτές κεραίες σε όσα συνέβαιναν γύρω τους. Τα κατάφεραν γιατί ήταν εξωστρεφείς!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ευρωεκλογές. Αυτή τη φορά ψηφίζω!

Στην Κύπρο, οι εκλογικές ζυμώσεις ενόψει της 26ης Μαϊου δείχνουν ότι η πατρίδα μας παραμένει καθηλωμένη στην εσωστρέφεια και συχνά ακολουθεί πρακτικές μιας κλειστής κοινωνίας. Ο δημόσιος διάλογος για τις Ευρωεκλογές το επιβεβαιώνει. Δυστυχώς, κυριαρχούν οι συζητήσεις για την εσωτερική μας πολιτική ατζέντα. Οι αντιπαραθέσεις αφορούν οτιδήποτε άλλο από εκείνο για το οποίο καλούνται οι πολίτες να δώσουν την ψήφο τους! Το θέμα είναι πως δεν συζητούμε τα μεγάλα θέματα της πραγματικής εκλογικής ατζέντας, έτσι ώστε να ενημερώνονται οι πολίτες για τις απόψεις των υποψηφίων για μια θέση στην Ευρωβουλή!

Σήμερα η ευρωπαϊκή ατζέντα περιλαμβάνει, κυρίως, τα εξής θέματα:

Το ζήτημα με τις εξουσίες που διαθέτει σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ποιες προτάσεις υπάρχουν για να ενισχυθούν. Το Ευρωκοινοβούλιο παίζει έναν δευτερεύντα ρόλο στην εκλογή του Προέδρου της Επιτροπής. Μπορεί ο ρόλος του να γίνει πιο καθοριστικός και πώς;

Μπορεί το Ευρωκοινοβούλιο να ορίσει ειδικό απεσταλμένο του για να παρακολουθεί τις εξελίξεις στο κυπριακό; Αν ναι, πώς αυτό θα επιτευχθεί; Οι εξελίξεις στο κυπριακό και προτάσεις για το πώς η ΕΕ θα γίνει πιο σημαντικός παράγοντας στις διεργασίες για την τελική επίλυσή του.

Ταυτόχρονα οι συζητήσεις πρέπει να συνδέονται με το συνολικό ευρωπαϊκό εγχείρημα: με ποιες πολιτικές επιτυγχάνεται η ευρωπαϊκή ενοποίηση, με ποιες εισηγήσεις επιτυγχάνεται ισχυρότερη οικονομική και αναπυξιακή στρατηγική. Με ποιες προτάσεις επιτυγχάνεται η σύγκλιση των οικονομιών ανάμεσα στις βόρειες, πιο ανεπτυγμένες χώρες, με τις χώρες του νότου που εμφανίζουν μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα.

Η μονοθεματική αναφορά στο κυπριακό ή η μόνιμη ενασχόληση με την εσωτερική μας ατζέντα, δεν κερδίζουν υποστήριξη, αντίθετα δείχνουν ότι δεν έχουμε αντιληφθεί τους κανόνες του παιχνιδιού. Γι’ αυτό η προεκλογική συζήτηση χρειάζεται να αποκτήσει μια πιο ευρωπαϊκή σφραγίδα, να πείσουμε τους πολίτες ότι γνωρίζουμε το ευρωπαϊκό σύστημα, και, ότι έχουμε θέσεις για να το κάνουμε καλύτερο! Η 26 Μαΐου είναι κοντά!

Keywords
Τυχαία Θέματα