Η Ν. Αφρική θα προσφύγει σε ελβετικό ομοσπονδιακό δικαστήριο

Η Νότια Αφρική θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του Διαιτητικού Αθλητικού Δικαστηρίου (CAS), σύμφωνα με την οποία απαιτείται η Κάστερ Σεμένια, όπως και άλλες αθλήτριες με υπερανδρογονισμό, να ακολουθήσουν φαρμακευτική αγωγή ώστε να μειώσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης στον οργανισμό τους, για να έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε διεθνείς αγώνες.

«Θα κάνουμε έκκληση το συντομότερο δυνατόν», τόνισε ο Βούγιο Μάγκα εκπρόσωπος Τύπου της Ομοσπονδίας Στίβου της Νότιας Αφρικής, μιλώντας για την απόφαση του CAS να απορρίψει την έφεση της Σεμένια κατά της IAAF

και τον νέο κανονισμό για τις αθλήτριες με υπερανδρογονισμό, όπως η δύο φορές «χρυσή» Ολυμπιονίκης των 800μ (2012, 2016).

Ωστόσο, το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η IAAF πρέπει να τροποποιήσει το νέο κανονισμό της, εκφράζοντας «σοβαρές ανησυχίες για τη μελλοντική πρακτική εφαρμογή της».

Επίσης, η απόφαση αυτή έχει διχάσει τους αθλητές και τους παράγοντες του στίβου σε όλο τον κόσμο, γύρω από τα λεπτά θέματα της ταυτότητας των φύλων, των γενετικών διαφορών και του θεμιτού ανταγωνισμού. Στη Νότια Αφρική προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, αφού η κυρίαρχη άποψη είναι ότι προκαλεί «διακρίσεις».

«Επίσης, δεν γνωρίζουμε, και αυτό δεν έχει εξηγηθεί, πώς η IAAF θα εφαρμόσει τους νέους κανονισμούς της. Πιστεύουμε επίσης ότι οι επιστημονικές πληροφορίες (σχετικά με τις γυναίκες με υπερανδρογονισμό έχουν τελικά αγνοηθεί πλήρως», δήλωσε ο Βούγιο Μάγκα.

Η προσφυγή των Νοτιοαφρικανών πρέπει να ασκηθεί ενώπιον ελβετικού ομοσπονδιακού δικαστηρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα