Στο συρτάρι παραμένει το επίδομα για φορείς HIV (vid)

Η Πολιτεία αρνείται να παρέχει ομπρέλα κοινωνικής προστασίας στα οροθετικά άτομα, σε εκείνα δηλαδή που έχουν προσβληθεί από τον ιό του HIV, αποκλείοντάς τα ουσιαστικά από την κοινωνία, ενώ επανέρχεται στο προσκήνιο το ζήτημα του επιδόματος «οροθετικότητας», το οποίο παραμένει στο συρτάρι.

Αυτό κατήγγειλε μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο η Πρόεδρος του ΚΥΦΑ Στέλλα Μιχαηλίδου, τονίζοντας ότι τα οροθετικά άτομα παραμένουν περιθωριοποιημένα από την κυπριακή κοινωνία, κάτι που τα οδηγεί στο να κρύβουν το πρόβλημα από τον περίγυρό

τους λόγω της απόρριψης από το σύνολο, κάτι που έχει επιπτώσεις τόσο στην υγεία όσο και στην κοινωνική τους ζωή.

«Ένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, είναι επίσης το ζήτημα της επιβίωσης. Εδώ και χρόνια έχουμε πάρει στη Βουλή το ζήτημα του βοηθήματος της οροθετικότητας. Στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, παίρνουν 670 ευρώ τον μήνα ως βοήθημα κάθε δύο μήνες, κάτι που τους βοηθάει στην ποιότητα ζωής τους», είπε.

Όπως διευκρίνισε, τα άτομα αυτά χρειάζεται να κάνουν ειδική διατροφή, να λαμβάνουν επιπλέον συμπληρώματα και να γυμνάζονται, διαδικασίες οι οποίες αυξάνουν το κόστος ζωής.

«Μας στέλνουν από τη μια επιτροπή στην άλλη και από το ένα Υπουργείο στο άλλο», είπε, προσθέτοντας ότι η Πολιτεία εφαρμόζει την «πολιτική της αναβολής» για οικονομικούς λόγους, με σκοπό να αποφύγουν να παρέχουν ένα βοήθημα.

Πρόσθεσε ότι τα οροθετικά άτομα δεν είναι ενταγμένα σε καμία ευάλωτη ομάδα, προσθέτοντας ότι αυτό συνηγορεί στο πρόβλημα, φέρνοντας ως παράδειγμα την Ελλάδα, όπου τα συγκεκριμένα άτομα είναι ενταγμένα στην ομάδα των αιματολογικών παθήσεων.

Σύμφωνα με την κα Μιχαηλίδου, τα καταγεγραμμένα περιστατικά στην Κύπρο από το 1989 μέχρι σήμερα ανέρχονται στα 1.000 άτομα, ενώ σήμερα περίπου 400 άτομα λαμβάνουν την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Υποστήριξε δε ότι το ζήτημα παραμένει μεγάλο ταμπού, καθώς πολλοί συμπολίτες μας φορείς του ιού, εργάζονται σε μεγάλους οργανισμούς και δεν επιθυμούν τη γνωστοποίηση της κατάστασής τους.

Σημείωσε, επίσης, ότι ο τρόπος συμπεριφοράς και η στάση του κοινού θα μπορέσει να αλλάξει μετά από σωστή ενημέρωση για την πρόληψη.

Ακολούθως, αναφέρθηκε στους τρόπους μετάδοσης του ιού και συνομίλησε με ακροατές, λύνοντας απορίες.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη στο σχετικό βίντεο.

Keywords
Τυχαία Θέματα