Οι Κτηνιατρικές να προκηρύξουν διαγωνισμό για ζωικά απόβλητα

Συνεχίζει να βρίσκεται σε εκκρεμότητα η διαχείριση των ζωικών αποβλήτων της Κύπρου, καθώς το καθεστώς με το οποίο γίνεται η συγκομιδή και η επεξεργασία, ώστε να τηρούνται όλες οι προδιαγραφές της νομιμότητας για τη δημόσια υγεία, δεν έχει ακόμα σταθεροποιηθεί.

Συγκεκριμένα, μετά από ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Γιώργου Περδίκη προς τον τέως Υπουργό Γεωργίας Νίκο Κουγιάλη, διαφαίνεται ότι αναμένεται

από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες να προχωρήσουν και πάλι σε προκήρυξη νέου διαγωνισμού για υπογραφή πολυετούς διάρκειας σύμβασης, όπως ήταν και η αρχική τους πρόθεση.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι σε περίπτωση που ο ανάδοχος για τη δεκαετή σύμβαση θα έχει τη δυνατότητα για έναρξη της εκτέλεσης του αντικειμένου της σύμβασης πριν το τέλος της διετούς προθεσμίας ή ακόμα και αμέσως, υπάρχει σχετική πρόνοια για διακοπή της σύμβασης 1-14/2017.

Σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργού, η οποία περιλαμβάνει και το ιστορικό της υπόθεσης κατά την οποία η Κύπρος παραλίγο να μείνει στο έλεος των ζωικών αποβλήτων και του υγειονομικού κινδύνου, καθώς η πλειοδότρια εταιρία δεν εξασφάλισε τις απαραίτητες άδειες, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, με στόχο την ενθάρρυνση του ανταγωνισμού στον τομέα της διαχείρισης των ζωικών υποπροϊόντων, το 2016 είχαν προκηρύξει τον διαγωνισμό 15/2016 για τη συλλογή, μεταφορά, επεξεργασία και τελική χρήση ή απόρριψη ζωικών υποπροϊόντων κατηγορίας 1 και 2.

Ο εν λόγω διαγωνισμός προέβλεπε έναρξη εκτέλεσης του αντικειμένου του το αργότερο δύο χρόνια μετά την ανάθεσή του και θα είχε χρονική διάρκεια δέκα χρόνια.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, για κάλυψη του χρονικού διαστήματος των δύο χρόνων που αναφέρονται πιο πάνω, προκηρύχθηκε ο Διαγωνισμός 4/2015, που αφορούσε την επεξεργασία των ζωικών υποπροϊόντων κατηγορίας 1 και 2. Ο εν λόγω διαγωνισμός οδήγησε στην υπογραφή της σύμβασης 1-4/2015 στις 31/12/2015 μεταξύ των ΚΥ με την εταιρεία Cypra Bioenergy Ltd. Σύμφωνα με την υπογραφείσα σύμβαση, ο Ανάδοχος της σύμβασης υποχρεούταν, εντός έξι μηνών από την ημερομηνία υπογραφής της, να έχει έτοιμες όλες τις απαραίτητες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό για διενέργεια της επεξεργασίας των ζωικών υποπροϊόντων κατηγορίας 1 και 2 από όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης, όφειλε πριν την έναρξη εκτέλεσης του αντικειμένου της σύμβασης, δηλαδή την 1η Ιουλίου του 2016, να προσκομίσει στις ΚΥ όλες τις σχετικές άδειες σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού.

Ο Ανάδοχος της σύμβαση 1-4/2015, Cypra Bioenergy Ltd, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει και να προσκομίσει όλες τις σχετικές άδειες/εγκρίσεις μέχρι τις 30/6/2016. Επιπλέον, παρά τις συνεχείς παρατάσεις που δόθηκαν στον Ανάδοχο σχετικά με την ημερομηνία έναρξης εκτέλεσης του αντικειμένου της σύμβασης 1-4/2015, αρχικά μέχρι 31 Ιουλίου του 2016 και κατόπιν μέχρι τις 31/01/2017, 17/2/2017, 10/3/2017 και 10/5/2017 για να εξασφαλίσει και να προσκομίσει όλες τις απαραίτητες άδειες, δεν κατάφερε να τις εξασφαλίσει, με αποτέλεσμα η σύμβαση να ακυρωθεί.

Ο διαγωνισμός 15/2016 οδηγήθηκε και αυτός σε ακύρωση, γιατί από τις δύο προσφορές που κατατέθηκαν, η μια ήταν εκτός προδιαγραφών και η άλλη είχε υπερβολικά ψηλή τιμή.

Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, λαμβάνοντας υπόψη πως στο μεταξύ, συγκεκριμένη εταιρεία εξασφάλισε όλες τις αναγκαίες άδειες για δραστηριοποίηση στο αντικείμενο που αφορούσε η συγκεκριμένη σύμβαση, προχώρησαν και υπέγραψαν τη σύμβαση 14/2017 με την εταιρεία Sigan Management Ltd.

Η εν λόγω σύμβαση τέθηκε σε ισχύ από την 1/8/2017 και η διάρκεια εκτέλεσής της ανέρχεται στα 2 + 1 χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα