Στην τελική ευθεία για τις Παγκύπριες

Από τις 17 Φεβρουαρίου μέχρι τις 2 Μαρτίου θα υποβάλλονται αιτήσεις
Το τέλος συμμετοχής ανέρχεται στα 25 ευρώ ανά μάθημα και στα 50 ευρώ το τέλος πρακτικής εξέτασης

Από τις 17 Φεβρουαρίου μέχρι και τις 2 Μαρτίου θα μπορούν, όσοι ενδιαφέρονται να παρακαθίσουν στις Παγκύπριες Εξετάσεις, να υποβάλουν τις αιτήσεις τους. Αυτό ανακοίνωσε χθες το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, μετά την παρέλευση της καθορισμένης

προθεσμίας, η Υπηρεσία Εξετάσεων θα επιτρέψει μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις την εκπρόθεσμη υποβολή ή τροποποίηση αιτήσεων, κατόπιν υποβολής πλήρως αιτιολογημένου αιτήματος από τον υποψήφιο, μέχρι τις 6/3/2017 στην Προϊστάμενη της Υπηρεσίας Εξετάσεων.

Η υποβολή ή τροποποίηση των εγκεκριμένων αιτήσεων, σημειώνει η ανακοίνωση, θα γίνεται στα γραφεία της Υπηρεσίας Εξετάσεων στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, από τον ίδιο τον υποψήφιο ή άλλο εξουσιοδοτημένο άτομο.

Διαδικασία υποβολής Αιτήσεων
Το Υπουργείο Παιδείας ενημερώνει τους τελειόφοιτους μαθητές Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης ότι θα πρέπει να υποβάλουν την αίτησή τους στο Κέντρο Συγκέντρωσης Αιτήσεων (ΚΣΑ) του Σχολείου τους, σύμφωνα με διευθετήσεις που θα καθοριστούν από τη Διεύθυνση του κάθε Σχολείου, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του Σχολείου. Νοείται ότι όλοι οι τελειόφοιτοι πρέπει να υποβάλουν αίτηση, ακόμη κι αν ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις Παγκύπριες Εξετάσεις μόνο για σκοπούς απόλυσης.

Κατά την προσέλευσή τους στο ΚΣΑ του Σχολείου τους, οι υποψήφιοι που είναι Κύπριοι υπήκοοι πρέπει να παρουσιάζουν:
1. Κυπριακή ταυτότητα
2. Απόδειξη πληρωμής των τελών συμμετοχής στις Παγκύπριες Εξετάσεις (εκτός και αν παρακάθονται στις Παγκύπριες Εξετάσεις 2017 μόνο για απόλυση)

Οι υποψήφιοι που δεν είναι Κύπριοι υπήκοοι αλλά είναι πολίτες χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μαζί με τα πιο πάνω, πρέπει να παρουσιάσουν και την ταυτότητα ή το διαβατήριό τους. Οι πολίτες τρίτων χωρών πρέπει να παρουσιάσουν την ταυτότητα αλλοδαπού ή το διαβατήριό τους.

Υπόλοιποι απόφοιτοι
Σημειώνεται ότι όλοι οι απόφοιτοι προηγούμενων χρόνων, καθώς και οι τελειόφοιτοι Ιδιωτικών Σχολείων, Δημόσιων Εσπερινών Λυκείων και Δημόσιων Εσπερινών Τεχνικών Σχολών, θα πρέπει να υποβάλουν τις αιτήσεις τους ταχυδρομικώς, από την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου μέχρι και την Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017, με συστημένη επιστολή στην Υπηρεσία Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Κατά την αποστολή της αίτησής τους, οι υποψήφιοι που είναι Κύπριοι υπήκοοι θα πρέπει να επισυνάψουν απαραίτητα:
α) Αντίγραφο και των δύο όψεων της κυπριακής ταυτότητας του υποψηφίου

β) Τραπεζική επιταγή με το ανάλογο ποσό για συμμετοχή στις Παγκύπριες Εξετάσεις (εκτός κι αν λαμβάνουν μέρος στις Παγκύπριες Εξετάσεις μόνο για σκοπούς απόλυσης). Η τραπεζική επιταγή να εκδίδεται προς: Γενική Διευθύντρια Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού

γ) Οι τελειόφοιτοι Δημόσιων Εσπερινών και Ιδιωτικών Σχολείων πρέπει να επισυνάψουν βεβαίωση ατομικών στοιχείων από τη γραμματεία του σχολείου τους

δ) Οι απόφοιτοι προηγούμενων χρόνων πρέπει να επισυνάψουν Αποδεικτικό Απόλυσης ή φωτοαντίγραφο του Απολυτηρίου τους, πιστοποιημένο από το Διευθυντή του Σχολείου αποφοίτησής τους.

Στην περίπτωση που οι υποψήφιοι δεν είναι Κύπριοι υπήκοοι αλλά είναι πολίτες χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μαζί με τα πιο πάνω, πρέπει να επισυνάψουν αντίγραφο της ταυτότητας ή του διαβατηρίου τους, ενώ οι πολίτες τρίτων χωρών πρέπει να επισυνάψουν αντίγραφο της ταυτότητας αλλοδαπού ή του διαβατηρίου τους.

Υποψήφιοι οι οποίοι διαμένουν στο εξωτερικό.
Υποψήφιοι οι οποίοι διαμένουν στο εξωτερικό μπορούν να υποβάλουν την αίτηση συμμετοχής στις Παγκύπριες Εξετάσεις 2017 σε έντυπη μορφή μέσω ταχυδρομείου, από 17 Φεβρουαρίου μέχρι 2 Μαρτίου 2017 (ημερομηνία με ευκρινή σφραγίδα ταχυδρομείου) στην Υπηρεσία Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας.

Μαζί με την αίτηση πρέπει να επισυνάπτονται:
α) Πιστοποιημένο φωτοαντίγραφο ταυτότητας ή διαβατηρίου ή βεβαίωση από το Τμήμα
Μεταναστεύσεως ή την Κυπριακή Πρεσβεία της χώρας όπου διαμένουν.
β) Πιστοποιημένο φωτοαντίγραφο Απολυτηρίου ή, στην περίπτωση που είναι τελειόφοιτοι, βεβαίωση ατομικών στοιχείων από το Σχολείο τους.
γ) Ταχυδρομική επιταγή (όχι προσωπική) με τα απαραίτητα τέλη για συμμετοχή στις εξετάσεις. Η ταχυδρομική επιταγή να εκδίδεται προς: Γενική Διευθύντρια Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Ο υποψήφιος έχει την υποχρέωση να αποστείλει και με τηλεομοιότυπο στην Υπηρεσία Εξετάσεων την αίτησή του μέχρι και την Παρασκευή, 3 Μαρτίου 2017. Τονίζεται ότι οποιαδήποτε λάθη στη συμπλήρωση της αίτησης βαρύνουν τον υποψήφιο, ο οποίος με την υπογραφή του επικυρώνει την ορθότητα των επιλογών του.

Τέλη Εξετάσεων για σκοπούς πρόσβασης
Οι υποψήφιοι καταβάλλουν τέλη για να συμμετέχουν στις Παγκύπριες Εξετάσεις για σκοπούς πρόσβασης στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΑΕΙ) της Κύπρου και της Ελλάδας, τα οποία καθορίζονται για το 2017 σε €25.00 για κάθε εξεταζόμενο μάθημα πρόσβασης. Για την εξέταση της Πρακτικής Δοκιμασίας το τέλος εξέτασης ανέρχεται στα €50.00.

Σημειώνεται ότι τα τέλη δεν επιστρέφονται στους υποψηφίους σε περίπτωση απόσυρσης και μη επαναϋποβολής της αίτησής τους. Οι υποψήφιοι, τελειόφοιτοι των Δημόσιων Σχολείων, θα καταβάλουν τα τέλη των εξετάσεων στη Γραμματεία του Σχολείου τους και θα προσκομίσουν την απόδειξη κατά την υποβολή της αίτησής τους στα ΚΣΑ.

Οι υποψήφιοι οι οποίοι θα αποστείλουν ταχυδρομικώς την αίτησή τους από Κύπρο, δηλαδή όλοι οι απόφοιτοι προηγούμενων χρόνων, οι τελειόφοιτοι Ιδιωτικών Σχολείων, οι τελειόφοιτοι Δημόσιων Εσπερινών Λυκείων και οι τελειόφοιτοι Δημόσιων Εσπερινών Τεχνικών Σχολών, θα πρέπει να επισυνάψουν απαραίτητα τραπεζική επιταγή (όχι προσωπική) με το ανάλογο ποσό για συμμετοχή στις Παγκύπριες Εξετάσεις.

Από τα τέλη εξαιρούνται οι υποψήφιοι που συμμετέχουν στις Παγκύπριες Εξετάσεις μόνο για σκοπούς απόλυσης. Τα παιδιά των εγκλωβισμένων απαλλάσσονται από τα εξεταστικά τέλη, αφού προσκομίσουν σχετικό πιστοποιητικό από την Υπηρεσία Ανθρωπιστικών Θεμάτων.

Σημειώνεται, επίσης, ότι το θέμα της καταβολής τελών για συμμετοχή στις Παγκύπριες Εξετάσεις για σκοπούς πρόσβασης από άπορους υποψηφίους θα διευκρινιστεί με εγκύκλιο που θα αναρτηθεί, σε μεταγενέστερο χρόνο, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Αίτηση για παροχή διευκολύνσεων σε άτομα με Ειδικές Ανάγκες
Οι υποψήφιοι που εντάσσονται στην κατηγορία των ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, για να μπορέσουν να διεκδικήσουν οποιεσδήποτε διευκολύνσεις, θα πρέπει:

1. Να συμπληρώσουν τη συγκεκριμένη παράγραφο στην αίτηση για τις Παγκύπριες Εξετάσεις
2. Να επισυνάψουν -μαζί με την αίτηση συμμετοχής στις Παγκύπριες Εξετάσεις 2017- και ειδική έντυπη αίτηση προς την Υπηρεσία Εξετάσεων προσκομίζοντας όλα τα αναγκαία δικαιολογητικά για διεκδίκηση διευκολύνσεων κατά τις Παγκύπριες Εξετάσεις 2017.

Στις περιπτώσεις που θα εγκριθεί, από την Ειδική Επιτροπή Παροχής Διευκολύνσεων, η παροχή συγκεκριμένων διευκολύνσεων ενημερώνεται σχετικά ο υποψήφιος και οι αποφάσεις κοινοποιούνται στην αρμόδια Επιτροπή του Εξεταστικού Κέντρου, η οποία και θα μεριμνήσει για την εφαρμογή τους.

Διεκδίκηση θέσης για τα ΑΑΕΙ Ελλάδας
Με πρόσφατη τροποποίηση της Ελληνικής Νομοθεσίας (Ν. 4415, άρθρο 50), η οποία θα ισχύσει για τους εισακτέους από το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 και εφεξής, στην κατηγορία αλλοδαπών-αλλογενών υπάγονται και οι απόφοιτοι σχολείων για τους οποίους συντρέχουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Ο ένας τουλάχιστον από τους γονείς δεν έχει την ελληνική καταγωγή και οι ίδιοι οι υποψήφιοι είναι υπήκοοι της χώρας στην οποία έχουν αποφοιτήσει.
β) Έχουν παρακολουθήσει με πλήρη φοίτηση τις τελευταίες δυο τάξεις του Λυκείου ή αντίστοιχου σχολείου σε χώρα της αλλοδαπής.

Οι υποψήφιοι που πληρούν τα ανωτέρω κριτήρια, βάσει της πιο πάνω τροποποίησης, θα μπορούν να εισαχθούν στα ελληνικά ΑΑΕΙ μέσω των Παγκύπριων Εξετάσεων 2017, με την κατηγορία αλλοδαπών-αλλογενών. Οι τελειόφοιτοι και απόφοιτοι κυπριακών σχολείων ελληνικής καταγωγής, οι οποίοι δεν πληρούν τις πιο πάνω προϋποθέσεις, εισάγονται στα ελληνικά ΑΑΕΙ με ξεχωριστή διαδικασία, η οποία αποφασίζεται και ανακοινώνεται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας.

Τέλος, όλες οι πληροφορίες που αφορούν τις Παγκύπριες Εξετάσεις 2017 (Πρόγραμμα εξετάσεων, προϋποθέσεις πρόσβασης ανά επιστημονικό πεδίο, έντυπες αιτήσεις, εξεταστέα ύλη και δειγματικά εξεταστικά δοκίμια) δημοσιεύονται στον Οδηγό Παγκύπριων Εξετάσεων 2017, που διατίθεται στην αποθήκη του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, στα βιβλιοπωλεία και στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Εξετάσεων: http://www.moec.gov.cy/ypexams.

Keywords
Τυχαία Θέματα