Νέα, σύγχρονα προγράμματα σπουδών στη μεταλυκειακή εκπαίδευση

08:05 1/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι νέοι ψάχνουν σήμερα, περισσότερο από ποτέ, να ανακαλύψουν τις σύγχρονες ανάγκες στην αγορά εργασίας. Επισκεφτήκαμε το ΙΕΚ της Σιβιτανιδίου Σχολής στην Καλλιθέα και ενημερωθήκαμε για τα νέα εκπαιδευτικά πειραματικά προγράμματα που δείχνουν να έχουν μεγάλη δυναμική.

Το Πειραματικό ΙΕΚ της Σιβιτανιδείου ιδρύθηκε το 2016 για να καλύψει την ανάγκη της σύγχρονης κοινωνίας να αντικατασταθούν

παλιές δεξιότητες που χάνονται από νέες, σύγχρονες, που πρέπει να αποκτηθούν άμεσα. «Αρα, θα πρέπει να υπάρχει ένας πειραματισμός γύρω από καινούριες ειδικότητες ούτως ώστε να γίνει και πιο εύκολη η απορρόφηση των καταρτιζομένων από την αγορά εργασίας» μάς λέει ο γενικός διευθυντής, προϊστάμενος των εκπαιδευτικών και διοικητικών υπηρεσιών της Σιβιτανιδείου Σχολής, Δημήτριος Ζέρβας.

Τέσσερα προγράμματα λειτουργούν σε πιλοτικό επίπεδο στο Πειραματικό ΙΕΚ της Σιβιτανιδείου Σχολής με τις εξής ειδικότητες:

Τεχνικός φαρμάκων, καλλυντικών και παρεμφερών προϊόντωνΤεχνικός συντήρησης θρησκευτικών κειμηλίωνΔημοσιογράφοι, συντάκτες, ρεπόρτερ

Σαράντα πέντε σπουδαστές φοιτούν, ήδη, στις παραπάνω ειδικότητες.

Στο εαρινό εξάμηνο που έρχεται, δυο εντελώς νέα πιλοτικά προγράμματα περιμένουν εκδήλωση ενδιαφέροντος:

Θρησκευτικός Τουρισμός καιΠαραγωγοί Ραδιοφωνικών Εκπομπών

Όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τα προγράμματα του Πειραματικού ΙΕΚ της Σιβιτανιδείου Σχολής μπορούν να ενημερωθούν σχετικά με τη διαδικασία εγγραφής τους από το site της Σχολής.

Σύμφωνα με την υποδιευθύντρια του ΙΕΚ της Σιβιτανιδείου Σχολής, Παναγιώτα Βασιλείου, έχουν οριστεί συγκεκριμένα κριτήρια για την επιλογή των ατόμων που θα φοιτήσουν. «Υπάρχουν κάποιοι κανόνες βάσει των οποίων μοριοδοτούνται οι υποψήφιοι. Οι κανόνες αυτοί σχετίζονται κατ’ αρχάς με τον βαθμό του απολυτηρίου τους και δεύτερον με κάποια κοινωνικά κριτήρια που αφορούν σε θέματα οικογένειας, οικονομικά, βεβαιωμένη προϋπηρεσία κ.ά.».

Το κόστος για την παρακολούθηση ενός προγράμματος είναι 450 ευρώ το εξάμηνο. Κάθε πρόγραμμα ολοκληρώνεται σε 5 εξάμηνα (το 5ο εξάμηνο αφορά επαγγελματική άσκηση που ισούται με 960 ώρες άσκησης). Μετά τη διαδικασία αυτή, οι σπουδαστές καλούνται από το υπουργείο Παιδείας για να δώσουν εξετάσεις πιστοποίησης.

Για όλες τις ειδικότητες, και για την πρακτική εφαρμογή των μαθημάτων που παρακολουθούν οι σπουδαστές του ΙΕΚ της Σιβιτανιδείου, λειτουργούν εργαστήρια κατάλληλα εξοπλισμένα. Για τα προγράμματα «Δημοσιογράφοι, συντάκτες, ρεπόρτερ» και «Ραδιοφωνικοί παραγωγοί» λειτουργεί ραδιοφωνικός σταθμός, για την ειδικότητα «Τεχνικός φαρμάκων, καλλυντικών και παρεμφερών προϊόντων» λειτουργούν δυο εργαστήρια Χημείας και για την ειδικότητα «Τεχνικός συντήρησης θρησκευτικών κειμηλίων» υπάρχει αίθουσα ελεύθερου σχεδίου κ.λπ.

Τα μαθήματα γίνονται μόνο σε απογευματινή βάση.

Τα ΙΕΚ άρχισαν να λειτουργούν στην Ελλάδα το 1992 με λίγες ειδικότητες. Από τότε έχουν αναπτυχθεί πάρα πολλές ειδικότητες οι οποίες εκσυγχρονίζονται ανάλογα με τις εκάστοτε απαιτήσεις της εποχής.

Keywords
Τυχαία Θέματα