Στη δίνη της πολιτικής διαμάχης στις ΗΠΑ η Κύπρος

Η Κεντρική Τράπεζα απορρίπτει κατηγορηματικά όσα γράφονται περί ξεπλύματος χρήματος
«Έγιναν επαφές με τις αρμόδιες Αρχές στις ΗΠΑ και κανείς δεν εξέφρασε οποιαδήποτε ανησυχία σε σχέση με ό,τι συμβαίνει στην Κύπρο», διαβεβαιώνουν πηγές της εποπτικής Αρχής

Στη δίνη της πολιτικής διαμάχης η οποία έχει ξεσπάσει στις ΗΠΑ, μετά αλλά και λίγο πριν από την εκλογή

του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία, έχει βρεθεί η Κύπρος, η οποία χαρακτηρίζεται, χωρίς καμία αιτιολόγηση ή βάση, ως πλυντήριο χρήματος, δηλώνουν πηγές της Κεντρικής Τράπεζας, σχολιάζοντας σχετικά δημοσιεύματα στον διεθνή και κυρίως στον αμερικανικό Τύπο.

Η Κεντρική Τράπεζα έχει ήδη προχωρήσει -και συνεχίζει να το κάνει- σε ενέργειες και πραγματοποιεί επαφές, σε μια προσπάθεια αντίδρασης σε όσα αβάσιμα γράφονται ή λέγονται, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, τονίζοντας ότι από τις μέχρι τώρα επαφές που έγιναν με Αμερικανούς αξιωματούχους, σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε και δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση, η οποία να δείχνει ανησυχία εκ μέρους των αρμοδίων Αρχών των ΗΠΑ, για οτιδήποτε σε σχέση με την Κύπρο.

Καμία επίσημη τοποθέτηση
Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, οι ίδιοι κύκλοι σημείωσαν ότι γίνονται ενέργειες και επαφές στην προσπάθεια της Κύπρου να δείξει την αντίδρασή της σε όσα δημοσιεύονται τον τελευταίο καιρό. «Από τις επαφές που έχουν γίνει από αξιωματούχους της ΚΤ στις ΗΠΑ, σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση από τις αρμόδιες αμερικανικές Αρχές, που να δείχνουν ότι τους ανησυχεί κάτι που συμβαίνει στην Κύπρο», τόνισαν.

Ανέφεραν επίσης ότι η Κεντρική Τράπεζα, με δική της πρωτοβουλία, είχε επαφές με αρμόδιες Αρχές στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες δεν εξέφρασαν οποιαδήποτε ανησυχία ή επιθυμία να διερευνήσουν οτιδήποτε σε σχέση με αυτά τα δημοσιεύματα.

«Δεν είχαμε σε καμία περίπτωση καμία επαφή στη διάρκεια της οποίας να μας ζητούν συνδρομή για οποιανδήποτε διερεύνηση», ξεκαθάρισαν οι αμερικανικές Αρχές, σημειώνοντας παράλληλα ότι η ΚΤ επικοινώνησε και με άλλες αρμόδιες Αρχές στην Κύπρο «και έχουν επιβεβαιώσει ότι ούτε και εκείνοι είχαν οποιαδήποτε επαφή».

Λόγω του Γουίλμπορ Ρος
Σε σχέση με τους λόγους που αυτά τα δημοσιεύματα εμπλέκουν την Κύπρο σε θέματα «ξεπλύματος χρήματος», το ΚΥΠΕ μεταδίδει ότι οι πηγές της ΚΤ τόνισαν με έμφαση ότι «ουσιαστικά, έχουμε βρεθεί στη μέση μιας πολιτικής διαμάχης που γίνεται στις ΗΠΑ, λόγω και των ρωσικών διασυνδέσεων, της εμπλοκής (ως μετόχου στην Τράπεζα Κύπρου του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου) του Γουίλμπορ Ρος», ο οποίος είναι πλέον Υπουργός της αμερικανικής κυβέρνησης «και λόγω του ότι υπήρχαν ίσως κάποιοι λογαριασμοί στο παρελθόν με τη Λαϊκή Τράπεζα».

Έκλεισαν οι λογαριασμοί του Manafort
Το τελευταίο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ΚΤ το έχει εξετάσει και «έχει επιβεβαιωθεί ότι είχε λογαριασμούς το 2011» ο επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο Paul Manafort «και το 2012 οι λογαριασμοί αυτοί είχαν κλείσει».
«Τους λογαριασμούς τους έκλεισε η Λαϊκή, όταν είχε ζητήσει κάποια επιπρόσθετα στοιχεία και δεν της δόθηκαν», σημείωσαν.

Η σιωπή δεν σημαίνει αποδοχή
Σε παρατήρηση, ότι η Κεντρική σιωπούσε όλο αυτό το διάστημα για ένα θέμα το οποίο συζητείται έντονα στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ίδιες πηγές τόνισαν:

«Η σιωπή δεν σημαίνει και αποδοχή όσων αναφέρονται στον διεθνή και κυρίως στον αμερικανικό Τύπο. Νιώσαμε ότι, αν βγαίναμε με δημόσιες ανακοινώσεις, ίσως να δίναμε και την εντύπωση ότι κάπως παραδεχόμαστε κάποια πράγματα».

Ο Κουίγκλι ήρθε για το Κυπριακό
Αναφορικά με προχθεσινό δημοσίευμα της «New York Times», σε σχέση με την επίσκεψη στα μέσα Απριλίου στην Κύπρο του Αμερικανικού Γερουσιαστή Μάικ Κουίγκλι (Mike Quigley), ο οποίος δήλωσε ότι έχει στοιχεία για ξέπλυμα χρήματος στην Κύπρο, οι πηγές της Κεντρικής έχουν πληροφορίες ότι ο Γερουσιαστής ήρθε στην Κύπρο για δύο ημέρες και συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, με τον οποίο συζήτησε το Κυπριακό.

«Κάναμε τεράστια βήματα για το ξέπλυμα»
Οι πηγές της ΚΤ ανέφεραν ότι «έχουν γίνει τεράστια βήματα», τουλάχιστον από το 2013 και μετά, για το θέμα της αντιμετώπισης του ξεπλύματος χρήματος μέχρι που να βρισκόμαστε υπό κατηγορία, όπως σημείωσαν, ότι γίναμε υπερβολικοί, υπογραμμίζοντας ότι «για το συγκεκριμένο θέμα τίποτε δεν είναι υπερβολικό».

Ανέφεραν επίσης ότι αναγνωρίζεται πως η Κύπρος είναι πιο αυστηρή από όλες τις χώρες της ΕΕ και όχι μόνο.
«Θεωρούμε -τόνισαν- ότι έχουμε υποχρέωση να είμαστε αυστηροί λόγω του ονόματος που έχουμε βγάλει». Παρά τις προσπάθειες όμως, η κατάσταση συνεχίζεται, όπως δείχνουν και τα δημοσιεύματα.

Η αυστηρότητα κλείνει λογαριασμούς
Οι πηγές της ΚΤ ανέφεραν ότι τα τελευταία περίπου δύο χρόνια έκλεισαν πέραν των 15.000 λογαριασμών, οι περισσότεροι των οποίων ήταν ανενεργοί, λόγω του ότι έχουν συμπεριληφθεί αυστηρότερες πρόνοιες στο εποπτικό πλαίσιο, το οποίο αν και ήταν και προηγουμένως αυστηρό, αναγκάζει πλέον τις τράπεζες, για να μπορούν να συμμορφώνονται με το πλαίσιο αυτό, «να συγυριστούν».

«Ένας από τους λόγους που έκλεισαν πρόσφατα αρκετοί λογαριασμοί ήταν η αλλαγή που έγινε τελευταίως στην οδηγία της Κεντρικής, με την οποία ξεκάθαρα μεταφέρεται η ευθύνη στις τράπεζες για έλεγχο των εταιρικών δικαιούχων και για άμεση επαφή και συνάντηση με τον πελάτη», πρόσθεσαν.

Καμία ανοχή
Τόνισαν επίσης ότι δεν υπήρχαν ελλείψεις από πλευράς κανονισμών και νομοθεσίας, η οποία ήταν βασισμένη όχι μόνο στις ευρωπαϊκές οδηγίες αλλά και στα πρότυπα του Financial Action Task Force (FATF), που αποτελούν τα διεθνώς αποδεκτά πρότυπα.

«Σήμερα -σημείωσαν- υπάρχει πιο επισταμένη εποπτεία στο τι κάνουν οι τράπεζες, υπάρχει ομάδα στην ΚΤ, η οποία είναι αφοσιωμένη στο θέμα αυτό και δεν υπάρχει καμιά ανοχή στο θέμα της εφαρμογής του νόμου από τις τράπεζες».

Υπό συνεχή αξιολόγηση από τη Moneyval
Ανέφεραν περαιτέρω ότι επιπλέον η Κύπρος βρίσκεται υπό συνεχή αξιολόγηση από την αρμόδια για το θέμα Επιτροπή Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης, που θα επισκεφθεί σύντομα το νησί.

Μέσω των πιο πάνω κύκλων, η Κεντρική Τράπεζα διαβεβαίωσε επίσης ότι παρακολουθεί, αξιολογεί και εποπτεύει την εφαρμογή των απαιτήσεων του σχετικού νομικού και κανονιστικού πλαισίου από τα εποπτευόμενα ιδρύματα, βασιζόμενη στα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα, και σημείωσε ότι εφαρμόζει ένα πλήρες πρόγραμμα ελέγχων τόσο επιτόπιων όσο και εξ αποστάσεως, και λαμβάνει όλα τα ενδεικνυόμενα από το ισχύον πλαίσιο μέτρα, με βάση τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών.

Επιτόπιοι έλεγχοι πλήρους πεδίου
Ανέφερε, επίσης, ότι κατά το 2016 ολοκλήρωσε το τριετές πρόγραμμα (2014-2016) επιτόπιων ελέγχων πλήρους πεδίου σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα υπό την εποπτεία της και ότι μαζί με τις άλλες εγχώριες εποπτικές Αρχές ολοκλήρωσε τη συνεργασία της με τη Διεθνή Τράπεζα, σε σχέση με το έργο της αξιολόγησης των κινδύνων νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας που αναφύονται σε εθνικό επίπεδο (National Risk Assessment).

Πρόσθεσε ότι η συμφωνία που συνομολογήθηκε το 2015 προέβλεπε την αξιολόγηση των απειλών και της εγγενούς τρωτότητας της Κύπρου στους κινδύνους νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας στη βάση της διεθνώς αποδεκτής και αναγνωρισμένης μεθοδολογίας της Διεθνούς Τράπεζας.

«Με την αξιολόγηση των εν λόγω κινδύνων σε εθνικό επίπεδο, θα επιτευχθεί συμμόρφωση με τις πρόνοιες των διεθνών προτύπων του Financial Action Task Force (FATF), αλλά και της Τέταρτης Οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την πρόληψη της χρησιμοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, η οποία τίθεται σε εφαρμογή τον Ιούνιο του 2017», σημείωσε.

Συνεργασία με τη ΜΟΚΑΣ για την οδηγία για πρόληψη
Τέλος οι κύκλοι της Κεντρικής ανέφεραν, σύμφωνα πάντα με το ΚΥΠΕ, ότι η αρμόδια εποπτική Αρχή της Κύπρου συνεργάζεται με τη ΜΟΚΑΣ για τη μεταφορά σε εθνικό νομικό δίκαιο της Οδηγίας (ΕΕ) 2015/849 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Μαΐου 2015, σχετικά με την πρόληψη της χρησιμοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα