Τα ξενικά είδη στο επίκεντρο εργαστηρίου

Τα χωροκατακτητικά-ξενικά είδη, φυτά ή ζώα, με τα οποία ενδεχομένως να βρεθεί αντιμέτωπη η Κύπρος τα επόμενα δέκα περίπου χρόνια και τα οποία θεωρούνται απειλή για τη βιοποικιλότητα, το οικοσύστημα αλλά και την ανθρώπινη υγεία, απασχόλησαν τριήμερο εργαστήριο, που πραγματοποιήθηκε χθες, στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ακρωτηρίου.

Στο εργαστήριο πήραν μέρος ξένοι επιστήμονες και ειδικοί από Ελλάδα, Ισραήλ, Βέλγιο, Ιταλία και Βρετανία. Στόχος

ήταν να καταγραφούν τόσο τα υφιστάμενα ξενικά είδη, όσο και αυτά που ενδεχομένως να βρεθούν στο νησί στο μέλλον, ώστε μέσα από τα κατάλληλα συστήματα προειδοποίησης «early warning rapid response», να αντιμετωπιστούν.

Ήδη η διαπλάτυνση της διώρυγας του Σουέζ έχει φέρει στις θάλασσές μας τον λαγοκέφαλο και το λεοντόψαρο, δυο επικίνδυνα και χωροκρατικά ψάρια, ενώ ένα από τα πιο δηλητηριώδη παγκοσμίως ψάρια, το πλοτόσους λινεάτους, έχει κάνει πρόσφατα την εμφάνισή του σε Ισραήλ και Τουρκία.

Περίπου χίλια ξενικά είδη ψαριών έχουν εισβάλει στη Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια και περίπου ένα νέο είδος καταφθάνει κάθε 10 περίπου μέρες.

Στα επικίνδυνα χωροκατακτητικά είδη συγκαταλέγεται και το θανατηφόρο για τον άνθρωπο «κουνούπι τίγρης», το οποίο δεν έχει κάνει την εμφάνισή του στο νησί μας, ωστόσο, τόσο οι βρετανικές βάσεις όσο και οι αρμόδιες υπηρεσίες της Δημοκρατίας λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε, εάν εντοπιστεί, έγκαιρα να καταπολεμηθεί πριν προλάβει εξαπλωθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα