ΣΚΤ – Ελληνική: «Πιθανή αθέμιτη πρακτική στη μεταφορά εργασιών»

Μεταφορά εργασιών της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας Λτδ στην Ελληνική Τράπεζα Δημόσια εταιρεία Λτδ

Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών, θα ήθελε να φέρει σε γνώση όλων των μελών του και γενικά όλων των καταναλωτών τα ακόλουθα:
1. Η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα

Λτδ με ειδοποίησή της που συντάχθηκε στις 14 Αυγούστου 2018 και υπογράφεται και από την Ελληνική Τράπεζα Δημόσια Εταιρεία Λτδ, πληροφόρησε τους πελάτες της ότι επίκειται μεταφορά μέρους των εργασιών της στην Ελληνική Τράπεζα Δημόσια Εταιρεία Λτδ, χωρίς να καθορίζεται στην ειδοποίηση η ακριβής ημερομηνία της μεταφοράς των εργασιών της. Στην ειδοποίηση υπήρχε αναφορά στο Άρθρο 5α των περί Μεταβίβασης Τραπεζικών Εργασιών και Εξασφαλίσεων Νόμων του 1997 μέχρι 2011 και καλούσε τους πελάτες της που τυχόν είχαν ένσταση στην μεταφορά των εργασιών, να ασκήσουν τα δικαιώματά τους με βάση το άρθρο 5α.

2. Η πιο πάνω ειδοποίηση παραδόθηκε από τα Κυπριακά Ταχυδρομεία στους περισσότερους πελάτες της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας Λτδ μεταξύ20 και 24 Αυγούστου 2018.

3. Στις 28 Αυγούστου 2018, ανακοινώθηκε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και από τις ενδιαφερόμενες τράπεζες ότι από 01 Σεπτεμβρίου2018, όλοι οι λογαριασμοί των πελατών της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας που υπάγονται στο μέρος των εργασιών που θα μεταφερθεί στην Ελληνική Τράπεζα, μεταφέρονται στην Ελληνική Τράπεζα.

4. Στο άρθρο 5(α) για το οποίο έγινε αναφορά στην ειδοποίηση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας αναφέρεται:
«Τραπεζικές εργασίες»

5. «Χωρίς επηρεασμό της γενικότητας των πιο πάνω προνοιών του παρόντος Νόμου, οι ακόλουθες ρυθμίσεις εφαρμόζονται σε σχέση με τις μεταβιβαζόμενες εργασίες και επιχείρηση της εξαγορασθείσας Τράπεζας:

(α) Οποιοσδήποτε λογαριασμός μεταξύ της εξαγορασθείσας Τράπεζας και των πελατών σε οποιοδήποτε γραφείο ή κατάστημα της μεταβιβάζεται ή θεωρείται ότι μεταβιβάστηκε στην αποκτώσα Τράπεζα κατά το χρόνο μεταβίβασης και καθίσταται από την ημέρα εκείνη λογαριασμός μεταξύ της αποκτώσας Τράπεζας και τέτοιων πελατών με τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις όπως και προηγουμένως. Οποιοσδήποτε καταθέτης της εξαγορασθείσας Τράπεζας, που τυχόν ενίσταται στη μεταφορά της κατάθεσης του στην αποκτώσα Τράπεζα, διατηρεί το δικαίωμα να απαιτήσει είτε την παραμονή της κατάθεσης του στην εξαγορασθείσα Τράπεζα, αν αυτή συνεχίσει τη διεξαγωγή τραπεζικών εργασιών, είτε την άμεση αποπληρωμή της κατάθεσης του περιλαμβανομένων και των δεδουλευμένων τόκων. Προς τούτο η αποκτώσα Τράπεζα από κοινού με την εξαγορασθείσα Τράπεζα θα δίνουν εύλογη σε σχέση με το χρόνο μεταβίβασης προειδοποίηση προς τους καταθέτες της εξαγορασθείσας Τράπεζας.» (Η υπογράμμιση είναι του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών.)

Έχοντας υπόψη τα ανωτέρω, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών, θεωρεί ότι οι πιο πάνω ενέργειες της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας Λτδ και της Ελληνικής Τράπεζας Δημόσιας Εταιρείας Λτδ, έγιναν σε βάρος μερίδας καταναλωτών οι οποίοι θα ήθελαν να φέρουν ένσταση στην μεταφορά των λογαριασμών τους και δεν συνάδουν με τις Διατάξεις του Άρθρου 5α που αναφέρεται πιο πάνω ή ακόμα θα μπορούσε να διερευνηθεί και η περίπτωση της Αθέμιτης Εμπορικής Πρακτικής από μέρους τους για τους πιο κάτω λόγους:

Α. Το χρονικό διάστημα της μιας περίπου βδομάδας που μεσολάβησε από την ημέρα της παραλαβής της Ειδοποίησης των δυο Τραπεζών, μέχρι την οριστική μεταφορά των εργασιών της στην Ελληνική Τράπεζα, δεν μπορεί να θεωρείται «εύλογη σε σχέση με το χρόνο μεταβίβασης προειδοποίηση προς τους καταθέτες της εξαγορασθείσας Τράπεζας», όπως προνοείται από το Άρθρο 5α που αναφέρεται πιο πάνω. Θαπρέπει ακόμα να ληφθεί υπόψη ότι η ειδοποίηση δόθηκε τον Αύγουστο που είναι μήνας διακοπών και αρκετοί απουσίαζαν μακριά από τα γραμματοκιβώτιά τους. Επιπρόσθετα τα Κυπριακά Ταχυδρομεία, λόγω του μειωμένου προσωπικού κατά την περίοδο του Αυγούστου, θα έπρεπε να αναμενόταν κάποιος χρόνος καθυστέρησης στην παράδοση της αλληλογραφίας.

Β. Στην Ειδοποίηση δεν αναφερόταν ο ακριβής χρόνος της μετάβασης των εργασιών, ή τουλάχιστο δεν υπήρχε κάποια ένδειξη για μια καταληκτική ημερομηνία, παρ’ όλο που ήταν γνωστή στις δυο Τράπεζες η ακριβής ημερομηνία της μεταβίβασης των εργασιών. Οι καταναλωτές, εύλογα περίμεναν ότι θα είχαν περισσότερο χρονικό διάστημα για να πάρουν την απόφασή τους ή να ενημερωθούν για τα δικαιώματά τους.

Γ. Οι κοινοί καταναλωτές δεν γνωρίζουνκαι δεν αναμένεται να γνωρίζουν με λεπτομέρεια τα νομικά σημεία του άρθρου 5α που έγινε αναφορά στην Ειδοποίηση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας. Αν γνώριζαν ότι μπορούσαν να αποδεσμεύσουν (σπάσουν) τα γραμμάτιά τους και να πάρουν και τους δεδουλευμένους τόκους, τότε σίγουρα η απόφασή τους θα ήταν διαφορετική.

Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών, καλεί τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα και την Ελληνική Τράπεζα όπως αναλάβουν τις ευθύνες τους και δώσουν στους καταναλωτές πελάτες τους ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να πάρουν τις αποφάσεις τους και να ασκήσουν τα δικαιώματά τους που τους δίνει η σχετική νομοθεσία.

Οι καταναλωτές που νοιώθουν ότι τους στερήθηκαν τα δικαιώματά τους που απορρέουν από το Άρθρο 5α των περί Μεταβίβασης Τραπεζικών Εργασιών και Εξασφαλίσεων Νόμων του 1997 μέχρι 2011, έχουν κάθε δικαίωμα να υποβάλουν το παράπονό τους και να προβούν σε κάθε νόμιμη ενέργεια για διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

Για οποιαδήποτε επιπρόσθετη πληροφόρηση, οι καταναλωτές μπορούν να επικοινωνούν με τον ΚΣΚ στο τηλέφωνο 700 00 700 ή μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου info@katanalotis.org.cy ή μέσω της ιστοσελίδας του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών www.cyprusconsumers.org.cy.

Keywords
Τυχαία Θέματα