Ανάλυση: Τι επιδιώκει η Τουρκία με τις απειλές της κατά της ΚΔ

Ο Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών, Χρήστος Ιακώβου, ανέλυσε στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» τους γεωστρατηγικούς στόχους της Τουρκίας επί της Κυπριακής Δημοκρατίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, που κρύβονται πίσω από τις απειλές.

Σε ό,τι αφορά την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος, δεν πρέπει να μας ξενίζει η αντιφατικότητα μεταξύ της ρητορικής των Τούρκων και της διπλωματικής προσπάθειας που καταβάλλουν τα Η.Ε. για επίλυσή του, ανέφερε αρχικά.

Η ρητορική, η διπλωματία και οι απειλές της είναι προσαρμοσμένες στην πρακτική της Τουρκίας και στην

υψηλή της στρατηγική, σημείωσε ο κ. Ιακώβου.

Για να προσθέσει ότι: «Αυτό είναι μια μορφή η οποία στις διεθνείς σχέσεις ονομάζεται και “καταναγκαστική διπλωματία”».

Όπως εξήγησε ο Διευθυντής του ΚΥΚΕΜ, στην ουσία είναι η προσπάθεια μέσω απειλών είτε χρήσης στρατιωτικής βίας, όπως έγινε τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν αμφισβητήθηκαν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ, με την παρεμπόδιση της ΕΝΙ από το να προχωρήσει στο ερευνητικό της πρόγραμμα.

Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, ο κ. Ιακώβου, αναλύοντας την τουρκική στρατηγική στο Κυπριακό, ανέφερε ότι από το 1974 και με την κατοχή μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Τουρκία απέκτησε ένα στρατηγικό πλεονέκτημα.

Η μεγάλη κατοχική στρατιωτική παρουσία στο νησί, πρόσθεσε ο κ. Ιακώβου, συντέλεσε στην επιβολή της θέλησής της μέσω απειλών στον εναέριο και στον θαλάσσιο χώρο της Κύπρου.

Με τον εντοπισμό, όμως, του φυσικού αερίου και την έναρξη ερευνητικών προγραμμάτων στην Κυπριακή ΑΟΖ, καταδείχθηκε ότι η Τουρκία δεν έχει τον απόλυτο έλεγχο πάνω στον γεωστρατηγικό χώρο της Κύπρου, ενόσω υπάρχει Κυπριακή Δημοκρατία, τόνισε ο ίδιος.

«Αυτό το οποίο επιδιώκει η Τουρκία, σε πρώτη φάση, είναι να περιορίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και ακόμη περισσότερο μέσω απειλών και των τετελεσμένων, όπως έγινε τον περασμένο Φεβρουάριο με την ΕΝΙ, να μετατρέψει τις δικές της γεωστρατηγικές διεκδικήσεις στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο σε δικοινοτικά ζητήματα, και μέσω του κ. Ακιντζί να τα μεταφέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να αναγκάσει την ελληνική πλευρά σε υποχωρήσεις», τόνισε χαρακτηριστικά.

Επιπρόσθετα, ο κ. Ιακώβου σημείωσε ότι στόχος της Τουρκίας είναι να γίνει ένας συνέταιρος και κατ’ επέκταση ένας εκβιαστής και μετά την λύση του προβλήματος, εξασφαλίζοντας ένα καθεστώς υπερπρονομίων και μετά την λύση.

Ως εκ τούτου, υπογράμμισε ο Διευθυντής του ΚΥΚΕΜ, η δική μας πλευρά θα πρέπει να εξασφαλίσει μέσα από μια ενδεχόμενη λύση, η Τουρκία να μην εξασφαλίσει παραμονή στρατευμάτων και εγγυητικά δικαιώματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα