Σκηνές ντροπής στο Τσίρειο

Οπαδοί της Ανόρθωσης μπούκαραν στο γήπεδο πριν από την έναρξη του αγώνα με τον Απόλλωνα
Τα επεισόδια ξεκίνησαν λίγα λεπτά πριν από τη σέντρα, όταν άνοιξε μια από τις πύλες της κερκίδας της Ανόρθωσης για τη διακομιδή οπαδού της ομάδας που αισθάνθηκε αδιαθεσία

Στη Δικαστική Επιτροπή της ΚΟΠ θα… παιχτεί ο χθεσινός αγώνας Απόλλωνα-Ανόρθωσης, ο οποίος δεν ξεκίνησε ποτέ. Αιτία, τα σοβαρά επεισόδια που προκάλεσαν μερίδα οπαδών της φιλοξενούμενης ομάδας (Ανόρθωση), με τη Διοίκηση του Απόλλωνα να κάνει λόγο για τραυματισμό ποδοσφαιριστών

της, χωρίς όμως να δίδει περισσότερες λεπτομέρειες. Για την ιστορία, να θυμίσουμε πως το ντέρμπι του Απόλλωνα με την Ανόρθωση είχε ξεκινήσει πολλές μέρες πριν από τη σέντρα, αφού οι δυο ομάδες διαφώνησαν έντονα για τα εισιτήρια που θα έπαιρνε η φιλοξενούμενη ομάδα.

Το χρονικό
Ο αγώνας δεν διεξήχθη, εξαιτίας των συμπλοκών μεταξύ μερίδας οπαδών της Ανόρθωσης με ποδοσφαιριστές του Απόλλωνα στον πάγκο της γηπεδούχου ομάδας. Όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες, μετά από λιποθυμικό επεισόδιο οπαδού της Ανόρθωσης, οι τραυματιοφορείς άνοιξαν την είσοδο που οδηγεί από την εξέδρα στο γήπεδο, ώστε να μπορέσουν να τον διακομίσουν. Σε κοντινό σημείο βρίσκονταν ποδοσφαιριστές του Απόλλωνα και δημιουργήθηκε ένταση. Από την πλευρά της Ανόρθωσης, υποστηρίζουν ποδοσφαιριστές του Απόλλωνα, προκάλεσαν την εξέδρα, και από την πλευρά του Απόλλωνα, ότι οι οπαδοί της φιλοξενούμενης ομάδας μπήκαν στο γήπεδο και προπηλάκισαν παίκτες.

Ακολούθησε σύρραξη μεταξύ παικτών του Απόλλωνα και οπαδών με αποτέλεσμα, όπως ισχυρίζονται οι άνθρωποι της λεμεσιανής ομάδας, να τραυματιστούν ποδοσφαιριστές. Μετά από περίπου 20 λεπτά, η κατάσταση εκτονώθηκε, όταν εισήλθε στο γήπεδο και η Αστυνομία και δη μέλη της ΜΜΑΔ με πλήρη αντιοχλαγωγική εξάρτυση. Θέση της Αστυνομίας, πάντως, είναι πως την ασφάλεια την έχουν οι επιτηρητές (stewards), οι οποίοι παίρνουν οδηγίες από τον υπεύθυνο ασφαλείας του σταδίου, και όταν τους ζητήθηκε να παρέμβουν, πέρασαν εντός του σταδίου για να επιβάλουν την τάξη.

Η σύσκεψη και η αναβολή
Λόγω των επεισοδίων, οι διαιτητές κατευθύνθηκαν στα αποδυτήρια και μετά από μία ώρα σύσκεψης μεταξύ των υπευθύνων σταδίου, Αστυνομίας και διαιτητών λήφθηκε η απόφαση να μην ξεκινήσει ο αγώνας. «Μετά από απόφαση του διαιτητή, ο αγώνας στο Τσίρειο Στάδιο μεταξύ του Απόλλωνα και της Ανόρθωσης δεν θα διεξαχθεί», ανέφερε επίσημα στην ιστοσελίδα της η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ). Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως ο Υπεύθυνος Ασφαλείας του Τσιρείου Σταδίου ήταν αυτός που ενημέρωσε πως δεν μπορούσε να παρέχει επαρκή ασφάλεια, για να αρχίσει η αναμέτρηση του Απόλλωνα με την Ανόρθωση, καθώς δεν επέστρεψαν οι επιτηρητές στις θέσεις τους μετά τα επεισόδια.

«Για τον συγκεκριμένο ποδοσφαιρικό αγώνα είχε γίνει καθορισμένη σύσκεψη εκ των προτέρων και είχε συμφωνηθεί ο αριθμός των επιτηρητών ο οποίος κρίθηκε αναγκαίος, έχοντας υπ' όψιν τον βαθμό επικινδυνότητας του παιχνιδιού», είπε ο Ανδρέας Αγγελίδης, προσθέτοντας ότι «την ευθύνη για την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα εντός του γηπέδου την έχουν οι επιτηρητές». Όταν οι οπαδοί που προκάλεσαν τα επεισόδια στον αγωνιστικό χώρο επέστρεψαν στις κερκίδες, είπε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, οι επιτηρητές δεν επέστρεψαν στα πόστα τους, με αποτέλεσμα ο υπεύθυνος ασφαλείας του γηπέδου να κρίνει πως δεν μπορούσε να εφαρμοστεί πλήρως το σχέδιο ασφαλείας.

Οι θέσεις των δυο ομάδων
Από πλευράς ομάδων, ο Πρόεδρος του Απόλλωνα Νίκος Κίρζης χαρακτήρισε σωστή την απόφαση του διαιτητή να μην αρχίσει το παιχνίδι, ενώ ο Πρόεδρος της εταιρείας Ανόρθωση Χαράλαμπος Μανώλη υπέδειξε πως οι αγώνες πρέπει να παίζονται στα γήπεδα.

Ειδικότερα ο Πρόεδρος του Απόλλωνα, σε δηλώσεις του μετά την ακύρωση του αγώνα, ανέφερε: «Είναι ακόμα μια άσχημη μέρα για το κυπριακό ποδόσφαιρο. Το παιχνίδι θα πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης. Πολύ σωστά έκανε ο διαιτητής, καθώς παίκτες μας τραυματίστηκαν από οπαδούς της Ανόρθωσης. Είναι απαράδεκτο αυτό που έγινε. Εμείς θέλαμε να παίξουμε, αλλά ο διαιτητής πήρε σωστή απόφαση και την απόφαση θα πάρει η δικαιοσύνη.

Ο Απόλλωνας πήρε όλα τα μέτρα, ήταν όλα συμφωνημένα, και για το πού έπρεπε να καθίσουν οι φιλοξενούμενοι και όλα. Είδαμε τι έγινε, δεν γίνεται το 2015 να μπαίνουν οπαδοί και να δέρνουν παίκτες στο γήπεδο. Ένα παιχνίδι με δυο ομάδες τέτοιας εμβέλειας να μην παίζεται, για κάποιους ανεγκέφαλους, είναι κρίμα», κατέληξε.

Σημειώνεται, πάντως, πως μετά την απόφαση για μη διεξαγωγή του αγώνα, ο Απόλλωνας εξέδωσε σειρά ανακοινώσεων, με τις οποίες επετίθετο στα ΜΜΕ. «Θα επανέλθουμε με οπτικοακουστικό υλικό, με το οποίο θα παραθέσουμε τα γεγονότα όπως διαδραματίστηκαν και όπως τα μετέδωσε ζωντανά η PrimeTel, και το οποίο θα αφήσει πολλούς εκτεθειμένους στα μάτια του κόσμου του Απόλλωνα αλλά και του αγνού φίλαθλου κοινού», ανέφερε σε μια εξ αυτών.

Από την πλευρά του ο κ. Μανώλη ανέφερε: «Έπρεπε να ξεκινήσει ο αγώνας, αφού οι φίλαθλοι επέστρεψαν ξανά στις κερκίδες μετά τα όσα έγιναν. Οι αγώνες πρέπει να παίζονται στα γήπεδα. Έχουμε τους υπαινιγμούς ότι κτυπήθηκαν παίκτες, εντάξει, θα δούμε. Πρέπει να πούμε ότι παράγοντες και ποδοσφαιριστές του Απόλλωνα προκάλεσαν με χειρονομίες όταν ήταν ανοικτό το κιγκλίδωμα», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα