Η απάντηση Γιωρκάτζη

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας τοποθετείται για τη χθεσινή αποκάλυψη της «Σημερινής»
Παραδέχεται πως υπήρξαν 30 προβληματικές περιπτώσεις σε σχέση με τη μη καταβολή φόρων, αλλά δηλώνει πως αυτές εντοπίστηκαν από μια έρευνα εκατοντάδων τιμολογίων

Την αντίδραση του Δημάρχου Λευκωσίας Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη προκάλεσε το χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Σημερινής», «Χαρίζουν αβέρτα φόρους σε εταιρείες», το οποίο απεκάλυπτε πολυσέλιδη έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Μιλώντας στις «Τομές στα Γεγονότα», ο κ. Γιωρκάτζης ανέφερε πως «η επιστολή του Γενικού Ελεγκτή είχε ημερομηνία

24 Απριλίου, ενώ ο Δήμος απάντησε 2-3 βδομάδες μετά και δεν γνωρίζω γιατί δεν συμπεριλήφθηκε στο δημοσίευμα, για να μην είναι τόσο μονόπλευρο και να ενημερωθεί ο κόσμος πιο ολοκληρωμένα», προσθέτοντας πως ο τίτλος του δημοσιεύματος «δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

Ανατρέχοντας στο ιστορικό της υπόθεσης ανέφερε τα εξής: «Η έρευνα άρχισε όταν, τον Δεκέμβριο του 2014, ο Υπουργός Εσωτερικών παρουσίασε ένα τεράστιο σκάνδαλο στις Τοπικές Αρχές και δήλωσε ότι είχε στο γραφείο του πάρα πολλά μαυροσάκουλα με τιμολόγια του Δήμου Λευκωσίας, τα οποία είχε στείλει στον Γενικό Ελεγκτή για να τα ελέγξει. Μετά από μήνες εξονυχιστικής έρευνας, εντοπίστηκε ένας μικρός αριθμός προβληματικών περιπτώσεων. Άρα μιλούμε για μια έρευνα εκατοντάδων τιμολογίων, της οποίας το πόρισμα εντοπίζει αυτές τις 30 προβληματικές περιπτώσεις. Επίσης, παρουσιάστηκαν κάποια διαδικαστικά θέματα που χρήζουν βελτίωσης από εμάς. Πρέπει δε να πω ότι για πολλές από τις περιπτώσεις που εντοπίστηκαν είχαν ήδη δρομολογηθεί οι απαραίτητες διαδικασίες», πρόσθεσε.

Μπήκαν ασφαλιστικές δικλίδες
Ερωτηθείς εάν μπήκαν ασφαλιστικές δικλίδες για μη επανάληψη των φαινομένων αυτών, ο κ. Γιωρκάτζης απάντησε καταφατικά. «Προχωρήσαμε στην αγορά υπηρεσιών εσωτερικού ελέγχου και υπάρχουν πάρα πολλές δικλίδες ασφαλείας, για να ελέγχονται και να μην επαναλαμβάνονται τέτοιου είδους προβλήματα», εξήγησε, διαμηνύοντας πως «θέλουμε τον έλεγχο του Γενικού Ελεγκτή». Τόνισε, ακόμη, πως «διορθώσαμε όσα απαιτούσαν διόρθωση». Απεκάλυψε, επίσης, πως με επιστολή του, που απέστειλε παλαιότερα στον Γενικό Ελεγκτή και τον Υπουργό Εσωτερικών, ζητούσε από τους προαναφερθέντες να αποκαταστήσουν το όνομα του Δήμου.

Λάβαμε ορθές αποφάσεις
Περαιτέρω, ο Δήμαρχος Λευκωσίας διεμήνυσε πως είναι λανθασμένη η εντύπωση που βγαίνει προς τα έξω, ότι ακολουθούνται λανθασμένες πρακτικές, με αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων από τον Δήμο. «Η πραγματικότητα όμως είναι το ακριβώς αντίθετο. Λάβαμε δύσκολες, αλλά ορθές αποφάσεις έγκαιρα, όπως: καταγράψαμε όλα τα υποστατικά της Λευκωσίας (2012), έχουμε καλύτερη επικοινωνία με τους δημότες και μειώσαμε τον αριθμό των αγωγών, αναπροσαρμόσαμε τις εκπτώσεις -τις μειώσαμε- και δημιουργήσαμε κλάδο εισπράξεων και χρεωστών.

Απόδειξη αυτών, δηλαδή της πειθαρχημένης-καλής διαχείρισης που υπάρχει στον Δήμο, συγκρατήσαμε τις εισπράξεις το 2012 και το 2013 στα επίπεδα του 2010, παρά τον μεγάλο αριθμό εταιρειών που μείωσαν τον κύκλο εργασιών τους ή έκλεισαν», κατέληξε ο κ. Γιωρκάτζης, ενώ σε επικοινωνία που είχε η εφημερίδα μας μαζί του, μας ανέφερε ότι σήμερα θα εκδώσει ανακοίνωση με την οποία θα απαντά σε όλα τα ζητήματα που τίθενται στο χθεσινό ρεπορτάζ.

Keywords
Τυχαία Θέματα