Σιζόπουλος: "Η τριμερής στο Νταβός αναβαθμίζει τον Ακιντζί"

«Προσπάθεια αναβάθμισης του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί με την τριμερή συνάντηση στο Νταβός» καταγγέλλει η ΕΔΕΚ.

«Είμαστε πλέον πεπεισμένοι ότι με συντονιστή τον κ. Άιντα και με την ανοχή –αν όχι τη σύμφωνο γνώμη του Προέδρου της Δημοκρατίας, των συνεργατών του και όσων τον υποστηρίζουν στην πολιτική του για επίλυση του κυπριακού– επιχειρείται μια συστηματική αναβάθμιση του ψευδοκράτους», δηλώνει ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.

Αυτούσια

η δήλωση

Ως ΕΔΕΚ θα πρέπει να εκφράσουμε τις έντονες ανησυχίες μας για τη μορφή και τη σκοπιμότητα της τριμερούς διάσκεψης στο Νταβός η οποία έχει ήδη ανακοινωθεί. Είμαστε πλέον πεπεισμένοι ότι με συντονιστή τον κ. Άιντα και με την ανοχή –αν όχι τη σύμφωνο γνώμη του Προέδρου της Δημοκρατίας, των συνεργατών του και όσων τον υποστηρίζουν στην πολιτική του για επίλυση του κυπριακού– επιχειρείται μια συστηματική αναβάθμιση του ψευδοκράτους.

Δεν μπορεί να δικαιολογηθεί αυτή η συνάντηση από τη στιγμή που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι προσκεκλημένος με την ιδιότητα του ως Προέδρου και ο κ. Ακιντζί είναι προσκεκλημένος με μια εντελώς διαφορετική ιδιότητα. Η όποια συνάντηση δεν θα είναι υποβάθμιση του Προέδρου της Δημοκρατίας σε επίπεδο ηγέτη κοινότητας αλλά θα είναι αναβάθμιση του κ. Ακιντζί ως «προέδρου» ή «εκπροσώπου» δήθεν κρατικής οντότητας.

Δεν είναι η πρώτη φορά το τελευταίο χρονικό διάστημα που επιχειρείται η αναβάθμιση του κ. Ακιντζί. Να υπενθυμίσουμε ότι κατά επανάληψη ο κ. Άιντα αποκαλεί το ψευδοκράτος ως «συνιστών τ/κ κράτος», την απόδοση τιμών σε ηγέτες κρατών κατά το δείπνο πριν από μερικούς μήνες που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, το γεγονός ότι ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου αποκάλεσε τον κ. Ακιντζί ως «πρόεδρο» εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου χωρίς της διαμαρτυρία της κυπριακής κυβέρνησης και το γεγονός ότι επίσημα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποιούν αλληλογραφία με το ψευδοκράτος ως να είναι η «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».

Θα πρέπει επιτέλους αυτός ο κατήφορος διολισθήσεων, των παραχωρήσεων και των υποχωρήσεων να τερματιστεί. Αυτό που σήμερα προέχει και πρέπει να το αντιληφθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι συνεργάτες του είναι η ενίσχυση της κρατικής οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ένα αποτελεσματικό και ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο εάν όντως επιθυμούμε η λύση του κυπριακού να είναι δημοκρατική, δίκαιη και λειτουργική. Σε αντίθετη περίπτωση επιβεβαιώνονται όλες οι υποψίες και τα στοιχεία που υπάρχουν ότι κατευθυνόμαστε σε μια συνομοσπονδία και όχι ως μια λειτουργική ευρωπαϊκού τύπου ομοσπονδία με κατοχυρωμένα τα πολιτικά, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το ευρωπαϊκό κεκτημένο, χωρίς ακρωτηριασμούς και χωρίς παρεκκλίσεις σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα