Σφυροκοπούν και προκαλούν

Για τρίτη μέρα συνεχίστηκαν οι βομβαρδισμοί των τουρκικών στρατευμάτων στο συριακό έδαφος
Με σκλήρυνση της στάσης της εναντίον των Κούρδων απειλεί η Τουρκία, που δηλώνει «σοκαρισμένη» από τη στάση των ΗΠΑ. Ανησυχίες εκφράζει η Μόσχα και κατηγορεί την Άγκυρα για παροχή βοήθεια προς τους τζιχαντιστές

Ολοένα και πιο μακρινή μοιάζει η επίτευξη ειρήνης στη Συρία, με την Τουρκία να σέρνεται ολοένα και περισσότερο στον βούρκο της σύρραξης, προσπαθώντας απεγνωσμένα να διασφαλίσει τα εθνικά της συμφέροντα στην περιοχή, αποτρέποντας,

κυρίως, τους Κούρδους αντάρτες από το να ελέγξουν τα βόρεια σύνορα της Συρίας, αλλά και τον συριακό στρατό που προελαύνει ανακαταλαμβάνοντας περιοχές που είχαν υπό τον έλεγχό τους οι ισλαμιστές του Ντάες (Ισλαμικό Κράτος).

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές από την Άγκυρα, ο τουρκικός στρατός έπληξε πενήντα στόχους εντός της Συρίας, με πάνω από 100 βολές, ενώ εξαπέλυσε, για τρίτη μέρα, επιθέσεις εναντίον των Κούρδων της Συρίας από το Κιλίς και εναντίον των δυνάμεων του Άσαντ από το Χατάι. Από την πλευρά της, η Μόσχα κατηγόρησε εκ νέου την Άγκυρα για παροχή βοήθειας σε «νέες τζιχαντιστικές οργανώσεις και ένοπλους μισθοφόρους», με σκοπό αυτές να εισέλθουν παράνομα στη Συρία, ενισχύοντας έτσι τις μονάδες της εξτρεμιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις.

«Η Μόσχα εκφράζει την πλέον σοβαρή ανησυχία της για τις επιθετικές ενέργειες των τουρκικών Αρχών σε σχέση με το γειτονικό κράτος», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών. Παράλληλα η Τουρκία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Tanju Bilgic, δηλώνει «σοκαρισμένη» από τις πρόσφατες παρατηρήσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ, που βάζουν την Άγκυρα στο ίδιο καλάθι με τους Κούρδους αντάρτες του YPG(Μονάδες Προστασίας του Λαού).

Βομβαρδισμός σε νοσοκομείο
«Υποχώρησαν. Αυτή τη στιγμή έχουν απομακρυνθεί οι δυνάμεις του PYD (το κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης) από το Αζέζ. Αν πλησιάσουν το Αζέζ, θα υπάρξει ισχυρότερη αντίδραση. Δεν θα επιτρέψουμε να πέσει το Αζέζ. Αν δεν αποχωρήσουν από την αεροπορική βάση Μινίγκ, θα την καταστήσουμε μη χρησιμοποιήσιμη», ήταν το σχόλιο του Τούρκου Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου αναχωρώντας για την Ουκρανία. Ο κ. Νταβούτογλου, τονίζοντας πως η Τουρκία δεν θα διστάσει να πάρει οποιαδήποτε μέτρα χρειάζονται για την ασφάλειά της, υποστήριξε ότι το ΡΚΚ της Τουρκίας και το YPG της Συρίας έχουν γίνει καθαρά όργανα της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένας ρωσικός βαλλιστικός πύραυλος έπεσε σε ένα σχολείο και ένα νοσοκομείο στην πόλη Αζάζ της βόρειας Συρίας, σκοτώνοντας πολλούς αμάχους, ανάμεσά τους και παιδιά. Πληροφορίες από το CNN έκαναν λόγο για 22 νεκρούς, 8 αγνοούμενους και δεκάδες τραυματίες. Ο πρεσβευτής της Συρίας στη Μόσχα, μιλώντας στο ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 24, υποστήριξε ότι αμερικανικά και όχι ρωσικά ήταν τα μαχητικά αεροσκάφη που βομβάρδισαν ένα νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Χαντιγέ, μια κοινότητα στα νότια της Μάαρετ αλ Νούμαν. «Το νοσοκομείο καταστράφηκε από την αμερικανική Πολεμική Αεροπορία. Η Ρωσική Πολεμική Αεροπορία δεν έχει καμία σχέση», ανέφερε ο Σύρος διπλωμάτης Ριάντ Χαντάντ.

Σκληρή γλώσσα για Ρωσία
«Αν η Ρωσία εξακολουθήσει να συμπεριφέρεται ως τρομοκρατική οργάνωση, αναγκάζοντας τον άμαχο πληθυσμό να φύγει, θα αντιταχθούμε με εξαιρετικά αποφασιστικά αντίποινα», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με την ουκρανική απόδοση των δηλώσεών του, προσθέτοντας: «Η Ρωσία και η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στη Συρία είναι ύποπτες για πολλά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Και αυτό το θέμα θα πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

Επεσήμανε μάλιστα πως καμιά άλλη χώρα δεν επηρεάζεται από τη συριακή κρίση όσο η Τουρκία, ενώ υπογράμμισε ότι κάθε επίθεση εναντίον του Αζέζ θα εκλαμβάνεται ως απειλή κατά της χώρας του, που θα επεμβαίνει, όπως είπε, όπου θεωρεί απαραίτητο.

«Κανόνες» εμπλοκής
Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζ έκανε λόγο για χτυπήματα σε τέσσερα διαφορετικά σημεία, υποστηρίζοντας ότι αυτά έγιναν στο πλαίσιο των κανόνων εμπλοκής, καθώς είχαν πέσει όλμοι στο τουρκικό έδαφος από τις κουρδικές δυνάμεις της Συρίας, αλλά και από τις δυνάμεις του Άσαντ.

Σύμφωνα με τον Γιλμάζ, η Τουρκία θα συνεχίσει να χτυπά την αεροπορική βάση Μινίγκ μέχρι να φύγουν από εκεί οι κουρδικές δυνάμεις, ενώ ισχυρίστηκε πως υπάρχουν πληροφορίες ότι το PYD ετοιμάζεται να χτυπήσει το Αζέζ. Σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό, η τουρκική πλευρά δεν είχε απώλειες, ενώ διέψευσε κατηγορηματικά ότι οι Τούρκοι στρατιώτες εισήλθαν στη Συρία το Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα μάλιστα με δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», η Άγκυρα δεν σχεδιάζει να στείλει στρατεύματα στη γειτονική της χώρα.

Μεταφορά οπλισμού
Από την πλευρά της, η συριακή κυβέρνηση δήλωσε ότι Τούρκοι στρατιώτες, μεταξύ των οποίων 100 ένοπλοι, εισήλθαν στη Συρία το Σάββατο με 12 φορτηγά μεταφέροντας οπλισμό, με σκοπό την παροχή εφοδιασμού προς τους αντάρτες που πολεμούν τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις.

«Αυτό δεν είναι αλήθεια... Δεν υπάρχει περίπτωση Τούρκοι στρατιώτες να εισήλθαν στη Συρία», είπε ο Γιλμάζ σε τουρκική κοινοβουλευτική επιτροπή, ερωτηθείς για σχετική δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Συρίας, η οποία διατυπώνεται σε επιστολή προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Παράλληλα, ο Γιλμάζ διέψευσε δημοσιεύματα περί άφιξης σαουδαραβικών αεροσκαφών στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, στη νότια Τουρκία, για την καταπολέμηση μαχητών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Ο ίδιος, ωστόσο, επεσήμανε πως έχει ληφθεί απόφαση για αποστολή τεσσάρων F-16 από τη Σαουδική Αραβία.

Πολεμικές επιχειρήσεις
Προηγουμένως, ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο ενός στρατιώτη, μετά από συμπλοκή μεταξύ τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και μιας ομάδας ανδρών στα συριακά σύνορα, που προσπαθούσε να εισέλθει παράνομα στην Τουρκία. Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, η συμπλοκή σημειώθηκε στο νότιο άκρο της Τουρκίας, στην επαρχία Χατάι και συγκεκριμένα στην περιοχή Γιαγλανταγί, που συνορεύει με τη Λαττάκεια της βορειοδυτικής Συρίας, στις 7.15 τοπική ώρα, την Κυριακή.

Παρά τις εκκλήσεις των Αμερικανών προς την Τουρκία να σταματήσουν τους βομβαρδισμούς εναντίον του PYD αλλά και τις εκκλήσεις τους προς το PYD να σταματήσουν να προωθούνται προς το βόρειο μέρος της Τουρκίας, καμιά πλευρά δεν φαίνεται να υποχωρεί. Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, οι μάχες έχουν επεκταθεί και στην πόλη Τελ Ριφάτ, όπου είναι το προπύργιο της συριακής αντιπολίτευσης, και στηρίζεται από την Τουρκία. Πληροφορίες ανέφεραν επίσης ότι οι Κούρδοι της Συρίας επρόκειτο να μπουν στην πόλη με τη στήριξη της ρωσικής αεροπορίας. Την Κυριακή, η ρωσική αεροπορία έκανε 30 αεροπορικές επιθέσεις εναντίον του Τελ Ριφάτ.

Ψυχροπολεμικά σενάρια
Σε συνέντευξή του στο περιοδικό «TIME» ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντιμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η Μόσχα δεν σχεδιάζει να διατηρήσει επ' αόριστον τη στρατιωτική της παρουσία στη Συρία. Ερωτηθείς κατά πόσον η Μόσχα σχεδιάζει να βοηθήσει τον Μπασάρ αλ Άσαντ στην εκπλήρωση του στόχου του για την αποκατάσταση του ελέγχου του καθεστώτος της Δαμασκού στο σύνολο της συριακής επικράτειας, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας απάντησε: «Δεν έχουμε σχέδια για μία συνεχή παρουσία στη Συρία. Έχουμε έναν απολύτως πεπερασμένο, συγκεκριμένο στόχο». Παράλληλα, ο Ρώσος πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι οι ενέργειες του ΝΑΤΟ εξωθούν σε έναν νέο ψυχρό πόλεμο.

Παρέμβαση Μπάιντεν
Σε μια προσπάθεια εξομάλυνσης της κατάστασης, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ζήτησε από τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου τον τερματισμό των τουρκικών βομβαρδισμών σε θέσεις των Κούρδων της Συρίας, κοντά στη μεθόριο με την Τουρκία. Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν συνομίλησε την Κυριακή με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, με θέμα την επιδείνωση της ασφάλειας και της ανθρωπιστικής κατάστασης στη βόρεια Συρία, τονίζοντας την επιτακτική ανάγκη για αποκλιμάκωση στην περιοχή.

«Ο αντιπρόεδρος σημείωσε τις προσπάθειες των ΗΠΑ για την αποθάρρυνση των δυνάμεων των Κούρδων της Συρίας να εκμεταλλευτούν τις σημερινές συνθήκες και να αποσπάσουν επιπλέον έδαφος κοντά στα τουρκικά σύνορα και κάλεσε την Τουρκία να δείξει ανάλογη αυτοσυγκράτηση, διακόπτοντας τα πλήγματα πυροβολικού στην περιοχή», αναφέρει η ανακοίνωση, προσθέτοντας πως «οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν, τονίζοντας την ανάγκη για την προστασία των εκτοπισμένων και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού στη βορειοδυτική Συρία και να εξασφαλίσουν ότι οι δίοδοι για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Χαλέπι θα παραμείνουν ανοικτές».

Ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε, μεταξύ άλλων, την υποστήριξη των ΗΠΑ προς τον αγώνα της Τουρκίας εναντίον της τρομοκρατίας του ΡΚΚ, με τους δύο ηγέτες να επαναβεβαιώνουν τον κοινό τους στόχο για καταπολέμηση του ISIL, καθώς επίσης και τη συνεργασία για κατάπαυση των εχθροπραξιών, όπως προέβλεπε η συμφωνία του Μονάχου.

Νταβούτογλου προς Μέρκελ
Σύμφωνα με πηγές του τουρκικού πρωθυπουργικού γραφείου, σε τηλεφωνική επικοινωνία με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, ο Αχμέτ Νταβούτογλου ξεκαθάρισε πως οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας θα συνεχίσουν να απαντούν στις επιθέσεις των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) στη βόρεια Συρία. «Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει στο PYD να διεξάγει επιθετικές ενέργειες. Οι δυνάμεις ασφαλείας μάς απάντησαν με ικανοποιητικό τρόπο και θα συνεχίσουν να το κάνουν», είπε ο Νταβούτογλου στη Γερμανίδα Καγκελάριο. Σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή, τουλάχιστον 29 Κούρδοι μαχητές της Συρίας σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, με αποτέλεσμα ορισμένοι μαχητές να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους.

Η Άγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα «Stuttgarter Zeitung», τόνισε ότι «δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε με τους τρομοκράτες» του Ισλαμικού Κράτους, όμως μια συμφωνία «μεταξύ των υποστηρικτών» του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και «του συνασπισμού κατά του Άσαντ» θα αποτελούσε «μεγάλη ανακούφιση». Στην παρούσα κατάσταση, συνέχισε η Μέρκελ, θα ήταν χρήσιμο να υπάρχει μια ζώνη, την οποία να μη βομβαρδίζει κανείς από τους εμπόλεμους, δηλαδή κάποιου είδους ζώνη απαγόρευσης πτήσεων».

Συμμόρφωση ζητά η Ε.Ε.
Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάλεσαν την Τουρκία να σταματήσει τη στρατιωτική της δράση στη Συρία. Η αρχηγός της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωσε χθες ότι «μόλις πριν από λίγες μέρες, όλοι μας, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, κάθισαμε γύρω από το τραπέζι αποφασίζοντας βήματα για αποκλιμάκωση της κατάστασης και κατάπαυσης των εχθροπραξιών», προσθέτοντας ότι «προφανώς αυτό που δεν περιμένουμε ήταν περαιτέρω μάχες». Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Bert Koenders, η χώρα του οποίου κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, δήλωσε: «Έχουμε το σχέδιο για την παύση των εχθροπραξιών και νομίζω ότι όλοι πρέπει να συμμορφώνονται με αυτό».

Η αδυναμία της Τουρκίας
Ερωτηθείς από τη «Σημερινή» για το μέχρι πού μπορεί να φτάσει η τουρκική επιθετικότητα στη Συρία, ο ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής Σάββας Καλεντερίδης δήλωσε κατηγορηματικά: «Πουθενά. Στέλνει μέσα αεροπλάνα και μη επανδρωμένα σκάφη, που φωτογραφίζουν τις θέσεις των Κούρδων, και στη συνέχεια χτυπάει τις θέσεις τους με πυρά πυροβολικού, επικαλούμενη μια θεωρία κανόνων εμπλοκής, πως τάχα τους χτυπάνε από τη Συρία», προσθέτοντας:

«Μέχρι εδώ όμως. Δεν πρόκειται να κάνουν τίποτα». Σε ερώτηση κατά πόσον η Τουρκία μπορεί να επιχειρήσει μια χερσαία εισβολή με τη συνδρομή της Σαουδικής Αραβίας, ο κ. Καλεντερίδης επεσήμανε πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό σε επιχειρησιακό επίπεδο. Όσον αφορά τη σύμπλευση Αμερικής-Ρωσίας στη διαχείριση της κρίσης είπε:

«Σε γενικές γραμμές τα έχουνε βρει, και από αυτή την εξέλιξη η Τουρκία βρίσκεται αποκλεισμένη», προσθέτοντας πως η Άγκυρα προσπαθεί να παγώσει την κατάσταση όσο μπορεί περισσότερο, προκειμένου να διατηρήσει ορισμένους θύλακες βόρεια, στον άξονα γύρω από Χαλέπι.

«Θέλει να κρατήσει κάποιους διαύλους ανοικτούς και να διατηρήσει ισχυρά ερείσματα στην περιοχή, προκειμένου να διεκδικήσει κάποιο ρόλο στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις για τη Συρία, και να αποτρέψει φυσικά τη συνένωση του καντονίου Αφρίν με το Κομπανί», επεσήμανε καταληκτικά.

Προεκτάσεις στο Κυπριακό
Σχετικά με τις επιπτώσεις της περιφερειακής κρίσης στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος του ΚΥΚΕΜ Χρίστος Ιακώβου, μιλώντας χθες στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» του Σίγμα, δήλωσε πως στην παρούσα ρευστή γεωπολιτική κατάσταση δεν πρέπει να γίνουν βεβιασμένες κινήσεις για λύση του Κυπριακού. Αντιθέτως, είπε, η Κύπρος θα πρέπει να περιμένει τα αποτελέσματα της έκβασης στη Συρία, προκειμένου να ξεκαθαρίσει η θέση την οποία θα κατέχει η Τουρκία. Πάντως, την ανησυχία τους για την έκβαση της κατάστασης εξέφρασαν χθες και Τούρκοι αναλυτές, που θεωρούν ότι η Τουρκία βρίσκεται στο χείλος του πολέμου.

Φλερτ με Ισραήλ
Ο αντιπρόεδρος της Διάσκεψης των Προέδρων των Μεγαλύτερων Αμερικανικών Εβραϊκών Οργανώσεων Malcolm Hoenlein δήλωσε στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» ότι τα προβλήματα που προκαλούνται από το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε (ISIL) έχουν δημιουργήσει μια «επείγουσα ευθύνη» για επιδιόρθωση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ.

«Είναι μια μοναδική στιγμή για πολλούς λόγους και δεν πρέπει να την χάσουμε», δήλωσε ο Hoenlein μέσω Skype από την Ιερουσαλήμ. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Honlein, που επισκέφτηκε την Κύπρο προ εβδομάδων, είχε τις προηγούμενες μέρες κατ’ ιδίαν συνάντηση και με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα μάλιστα με την «Jerusalem Post», o Τούρκος Πρόεδρος εξέφρασε προς τον κ. Ηoenlein τις απόψεις του, για το πώς ένα ομοσπονδιακό σύστημα μπορεί να αποτελέσει μια πιθανή λύση στην Κύπρο.

Επίθεση στη Ρωσία
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 17 τραυματίστηκαν μετά από έκρηξη βόμβας σε αυτοκίνητο στο νότιο τμήμα του Νταγκεστάν της Ρωσίας, σε αστυνομικό σημείο ελέγχου κοντά στην πόλη της Derbent. Την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση ανέλαβε, σύμφωνα με ρωσικές πηγές, το Ισλαμικό Κράτος. Αναφορές λένε ότι ένα Lada Priora πλησίασε το σημείο ελέγχου της αστυνομίας και η βόμβα πυροδοτήθηκε. Οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας προχώρησαν στην σύλληψη 11 υπόπτων.
________________________

SAS, υποβρύχιο, φρεγάτα και Tornado στις Βρετανικές Βάσεις
ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑ ΖΑΝΝΕΤΟΥ
Εδώ και περίπου ένα μήνα οι βρετανικές βάσεις βρίσκονται σε επιφυλακή λόγω της έκρυθμης κατάστασης στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με πληροφορίες του «SigmaLive», πέραν από τα οκτώ βομβαρδιστικά τύπου Τornado, που βρίσκονται σταθμευμένα στις βρετανικές βάσεις Ακρωτηρίου και πραγματοποιούν χτυπήματα κατά των ISIS στη Συρία, οι Βρετανοί έχουν ενισχύσει σημαντικά τις δυνάμεις που διατηρούν στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα, εδώ και περίπου ένα μήνα, στην Κύπρο μεταφέρθηκαν 90 μέλη των SAS, του πιο επίλεκτου σώματος του βρετανικού στρατού, 400 μέλη υποστηρικτικού προσωπικού, δύο μεταγωγικά αεροσκάφη C-130, ένα υποβρύχιο και μια φρεγάδα. Όπως ανέφεραν στρατιωτικές πηγές στο «SigmaLive», η μεταφορά μελών του πιο επίλεκτου τμήματος του βρετανικού στρατού στην Κύπρο, 90 τον αριθμό, έχει βαρύνουσα σημασία.

Πρόκειται για τμήμα το οποίο είναι μεταφερόμενο και συνήθως τοποθετείται σε βάσεις οι οποίες βρίσκονται κοντά στις περιοχές όπου επιχειρεί ο βρετανικός στρατός, και που ενδεχομένως να χρειαστεί και έμψυχο δυναμικό. Οι 90 SAS έχουν ασκηθεί σε κυπριακό έδαφος και μάλιστα μία εκ των ασκήσεων που πραγματοποιήθηκε μέχρι στιγμής, περιλάμβανε τη ρίψη αλεξιπτωτιστών SAS με ελευθέρα πτώση, μαζί με φουσκωτά από τα οποία επιχείρησαν μετά τη ρίψη τους στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά των βρετανικών βάσεων της Δεκέλειας.

Στην άσκηση συμμετείχε και η φρεγάδα και το υποβρύχιο, το οποίο περισυνέλεξε κάποιους από τους αερομεταφερόμενους. Όλα αυτά, σημειώνουν στρατιωτικές πηγές, υποδηλούν τη ρευστότητα της κατάστασης στη Μέση Ανατολή. Άλλωστε, κάθε άλλο παρά τυχαία μπορεί να θεωρηθεί και η πρόσκληση του Βρετανού Πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον προς τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, για χρησιμοποίηση των βάσεων και από τη Γαλλία, εάν παραστεί ανάγκη.

Keywords
ηπα, στρατος, ρκκ, cnn, ρωσία, οηε, κυπε, time, συγκεκριμένο, νατο, μερκελ, δραση, λύση, κυπρος, φλερτ, pkk, skype, jerusalem, βομβα mall, lada, συλληψεις, βασεις, sigmalive, isis, sas, γαλλια, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, ομαδα διας, αλλαγη ωρας, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, εκλογες ηπα, αλλαγη ωρας 2013, αστυνομικο τμημα, αποτελεσματα, ρωσία, το θεμα, αυτοκινητο, ηπα, θεμα, ιερουσαλημ, ιρακ, ισραηλ, οηε, ουκρανια, πλαισιο, ρκκ, ρωσικα, συρος, ωρα, cnn, skype, αγκυρα, αδυναμια, ασαντ, αχμετ, βοηθεια, βομβα, βορεια, βρισκεται, γινει, γλωσσα, δηλωση, δηλωσεις, δυναμικο, εγκληματα, εδαφος, ειπε, υπαρχει, εκβαση, εκρηξη, εμψυχο, εξελιξη, επικοινωνια, ερντογαν, ευθυνη, εφημεριδα, ζωη, ζητα, ζωνη, ιδιο, υπηρεσιες, θεωρια, κυβερνηση, κομμα, χτυπα, λύση, λογο, μοσχα, νατο, οκτω, ολμοι, παιδια, πολεμικη αεροπορια, προβληματα, ριψη, ριαντ, ρολο, σαββας, σαουδικη αραβια, σαββατο, σιγμα, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συνεχεια, συλληψη, συρια, σκαφη, σχεδια, σχεδιο, σχολειο, τμημα, τουρκια, τριτη, φυσικα, φουσκωτα, φορτηγα, χριστος, κυπε, ασφαλεια, βηματα, ηγετες, χωρα, isis, εισβολη, κυριακη, lada, μοιαζει, νοσοκομειο, οργανα, πηγες, πληροφοριες, sas, θεματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα