Η Ελληνική εντατικοποιεί τις πρακτικές της κατά ξεπλύματος

Σε επανατοποθέτηση στον τομέα της διεθνούς τραπεζικής, σε μια προσπάθεια να μειώσει το ρίσκο στον ισολογισμό της, προχωρά η Ελληνική Τράπεζα, δήλωσε ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του συγκροτήματος Ιωάννης Μάτσης.

Στον απόηχο των αυξανόμενων εποπτικών πιέσεων στο θέμα των διαδικασιών κατά του ξεπλύματος χρήματος διεθνώς, η τράπεζα δεν προχωρεί στο κλείσιμο του τμήματος, αλλά πλέον έθεσε ως στρατηγικό στόχο την αυστηρή

εφαρμογή των βέλτιστων διεθνών πρακτικών, με αποτέλεσμα να κλείνουν λογαριασμοί πελατών, τα στοιχεία των οποίων δεν έχουν επικαιροποιηθεί.

«Συνεχίζουμε να μειώνουμε τα ρίσκα μας στο θέμα της καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος», ανέφερε ο κ. Μάτσης μιλώντας σε ενημέρωση δημοσιογράφων για τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου το πρώτο τρίμηνο του 2018.

Ερωτηθείς σχετικά, ο ΑΕΔ της Ελληνικής αρνήθηκε ότι οι κινήσεις αυτές συνδέονται με τις πιέσεις που φέρονται να ασκούν οι αμερικανικές αρχές αναφορικά με την ύπαρξη λεγόμενων «Ρώσων ολιγαρχών» στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, λέγοντας ότι πρόκειται για την εφαρμογή των διεθνών, βέλτιστων πρακτικών στην ταυτοποίηση πελατών, όπως το know-your-client και τον ενδελεχή έλεγχο των πελατών (customer due diligence).

«Δεν διώχνουμε πελάτες, εκτός και αν υπάρχει λόγος. Υποχρέωσή μας είναι η επικαιροποίηση των λογαριασμών των πελατών μας. Αν δεν τους βρίσκουμε ή δεν μας στέλνουν στοιχεία, εμείς είμαστε αναγκασμένοι να κλείσουμε τον πελάτη», είπε, για να προσθέσει, ωστόσο, πως η τράπεζα δεν σκοπεύει να τερματίσει τις εργασίες του τμήματος διεθνούς τραπεζικής.

«Εφαρμόζουμε τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, οι οποίες αναγκαστικά οδηγούν σε μείωση του αριθμού των πελατών μας. Θέλουμε νέους πελάτες, αλλά πρώτιστο μέλημα είναι η μείωση του ρίσκου», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν, ο αριθμός των πελατών στο τμήμα διεθνούς τραπεζικής μειώθηκε κατά 30% από το 2014.

Τέλος, οι αναδιαρθρώσεις, ως δραστικό μέτρο μείωσης των ΜΕΔ.

Στα στοιχεία της τράπεζας, παρουσιάζεται μείωση μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων (ΜΕΧ) €30 εκατομμυρίων περίπου, που αποδίδεται κυρίως στην εξυγίανση αναδιαρθρωμένων δανείων, σε εισπράξεις, ανταλλαγές χορηγήσεων με περιουσιακά στοιχεία, διαγραφές και όχι σε αναδιαρθρώσεις.

«Οι αναδιαρθρώσεις ως εργαλείο για μεγάλες κινήσεις, έχει τελειώσει», δήλωσε ο Οικονομικός Διευθυντής της τράπεζας Λαρς Κρέιμερ, προσθέτοντας ότι οι εταιρικές ΜΕΧ που εξυγιάνθηκαν μέσω αναδιαρθρώσεων έχουν μειωθεί σημαντικά.

«Πρέπει να κυνηγήσουμε τα τερματισμένα δάνεια και αυτό αφορά περισσότερο νομικές διαδικασίες, πρόσθεσε. Τα τερματισμένα δάνεια ανήλθαν στο τέλος Μαρτίου στα €1,42 δισεκατομμύρια.

Σύμφωνα με τον κ. Κρέιμερ, η λειτουργία της κοινοπραξίας διαχείρισης ΜΕΧ ΑPS Recovery Cyprus, το καθαρό κόστος της οποίας ανέρχεται στο €1 εκατομμύριο τον μήνα, άρχισε αποδίδει.

Όπως είπε, παρατηρείται βελτίωση στις συναινετικές λύσεις, ενώ υπάρχει ένας όγκος εκποιήσεων που εκκρεμούν. «Αλλά αυτό έφερε πίσω δανειολήπτες για εξεύρεση συναινετικών λύσεων και αυτό ήδη αποφέρει καρπούς», συμπλήρωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα