Σε εγρήγορση η Λευκωσία με φόντο την αντιπαράθεση ΗΠΑ-Τουρκίας

Αθήνα και Λευκωσία παρακολουθούν την κατάσταση ώστε να είναι προετοιμασμένες σε πιθανό «στήσιμο» ενός «θερμού» επεισοδίου είτε στο Αιγαίο είτε στην κυπριακή ΑΟΖ.

Όπως δήλωσε μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, «συναγερμός, υπό την έννοια ότι θα αναλάβουμε συγκεκριμένες δράσεις, δεν θα έλεγα ότι υπάρχει. Ωστόσο είμαστε σε εγρήγορση, όπως θα έπρεπε».

Η Τουρκία συνήθως, όταν βρίσκεται

στα σχοινιά, προχωρά σε κινήσεις εντυπωσιασμού της κοινής της γνώμης. Επιχειρεί πάντα κινήσεις αποπροσανατολισμού, εξάγει την κρίση της και το κάνει με εθνικιστικό τρόπο.

Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Φώτη Κουβέλη «από την Τουρκία περιμένουμε επιθετική ρητορική και δεν αποκλείεται να υπάρξουν επεισόδια όπως αυτά της Λέρου. Η ηρεμία είναι αναγκαίο στοιχείο για την ευρύτερη περιοχή μας, μας ενδιαφέρουν οι καλές σχέσεις γειτνίασης και όχι ένα ταραγμένο πεδίο στο εσωτερικό της Τουρκίας».

Η Λευκωσία ωστόσο δεν αποκλείει να δύομε μια πιο διαλλακτική Τουρκία που λόγω της κρίσης να προσπαθήσει να βελτιώσει κάπως τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση με κάποια διαλλακτικότητα σε σχέση με το Κυπριακό

«Χρειάζεται ψυχραιμία. Δεν σημαίνει πάντα ότι μια αναφορά θα οδηγήσει στην εκδήλωση κάποιας πολιτικής πρόθεσης. Συνήθως το Κυπριακό χρησιμοποιείται ως παράδειγμα», είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Εν τω μεταξύ, το απόγευμα ολοκληρώθηκε η NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία δυτικά της Πάφου εντός της Κυπριακής ΑΟΖ για πραγματοποίηση ασκήσεων του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.

Μετά από καιρό δεσμεύτηκε περιοχή που ταυτίζεται και με τα όρια που μονομερώς θεωρεί η Τουρκία ως εξωτερικά όρια της ΑΟΖ.

«Όποιες κι αν είναι οι αναταράξεις και οι μεταβολές στις σχέσεις ανάμεσα στους διάφορους παράγοντες και συντελεστές του Κυπριακού, διότι τον τελευταίο καιρό παρακολουθούμε και μια επιδείνωση στις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας, εμείς προσαρμοζόμαστε ανάλογα, αλλά πάντοτε με γνώμονα ότι αυτή την περίοδο είμαστε στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας του ΓΓ του ΟΗΕ», ανέφερε ο κος Προδρόμου.

Το Προεδρικό θεωρεί ότι το παζλ των εξελίξεων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα