Σαν σήμερα 1974: Οι ηρωικές μάχες του 256 Τ.Π σε Καραβά-Λάπηθο

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, την πρώτη Κυριακή του Αυγούστου, ο Σύνδεσμος επιζώντων πολεμιστών του 256 Τάγματος Πεζικού τίμησε τα παλληκάρια που πολέμησαν και έπεσαν ή αγνοούνται μετά τη βάρβαρη τουρκική εισβολή. Σαν σήμερα 6 Αυγούστου το 1974 οι άντρες  του θρυλικού 256 Τ.Π πολέμησαν στην περιοχή Καραβά-Λαπήθου με τα πενιχρά όπλα που είχαν στη διάθεσή τους

Οι ηρωικές μάχες

Το ηρωικό 256 Τάγμα Πεζικού πολεμούσε ακατάπαυστα από τις 20 Ιουλίου του 1974. Λεύκα, Καζιβερά, Αγριδάκι, Ελιά και Πεντάγεια ήταν οι περιοχές όπου το εκλεκτό

αυτό σώμα Κυπρίων εθνοφρουρών έδωσε μάχες, γεγονός που του στοίχισε εννέα νεκρούς και πολλούς τραυματίες. Την προηγούμενη νύχτα της 6ης Αυγούστου, το τάγμα προωθήθηκε στη Λάπηθο, με αποστολή να αναχαιτίσει τις επελαύνουσες ορδές του Αττίλα. Στις 6 Αυγούστου και ενώ αρχικά είχε συμφωνηθεί η εκεχειρία μεταξύ των δύο πλευρών, τα παλληκάρια του τάγματος βρέθηκαν εγκλωβισμένα στην περιοχή Λαπήθου-Καραβά από την 39η Μεραρχία του Αττίλα, από την οποία και δέχτηκαν άνανδρη επίθεση.

Στην περιοχή Καραβά βρίσκονταν τότε ο δεύτερος λόχος, με επικεφαλής τον κρητικό Ανθυπολοχαγό Σταύρο Μπιτσάκη και στην περιοχή Λαπήθου ο πρώτος λόχος, με επικεφαλής τον Υπολοχαγό Λουκά Καράλη. Πενήντα τρία άτομα ο ένας λόχος και πενήντα έξι ο άλλος. Μαζί τους τέσσερα θωρακισμένα παλιά Μάρμορ Χάρικτον, με τον Ανθυπίλαρχο Χόπλαρο και ένα Λαντ Ρόβερ με το μοναδικό ΠΑΟ εκατό έξι χιλιοστών. Δυτικά στη γραμμή Βασίλειας - Βαβυλά ο τρίτος λόχος με τον Λοχαγό Ευτύχιο Σαλάτα. Μαζί τους και μια διμοιρία της ΕΛ.ΔΥ.Κ, άνδρες της εκατοστής ενενηντακοστής Μοίρας Πυροβολικού και οι άνδρες του 70 Τάγματος Μηχανικού ειδικευμένοι στην τοποθέτηση ναρκών.

Οι νέοι Σπαρτιάτες

Στην πρώτη γραμμή οι ήρωες του 256 ΤΠ, «εξοπλισμένοι» με Μαρτίνια, Στεν,  χειροβομβίδες, λιανοντούφεκα, 2-3 Μπρεν και θωρακισμένοι με ελληνική ψυχή, έβλεπαν να τους επιτίθενται από τρία μέτωπα 14 περίπου χιλιάδες στρατός, καταδρομείς, 60 άρματα μάχης, πυροβολικό, με ναυτική και αεροπορική υποστήριξη. Σαν νέοι Σπαρτιάτες, οι λιγοστοί μαχητές του τάγματος έγραψαν με το αίμα τους τις δικές μας Θερμοπύλες, αφού με τα πενιχρά όπλα που είχαν στη διάθεσή τους κατάφεραν να αντισταθούν στις ορδές του Αττίλα, προκαλώντας σοβαρά πλήγματα στις επιθέσεις του εχθρού.

Ωστόσο, λίγο πριν μεσουρανήσει ο καυτός ήλιος του μεσημεριού, οι άνδρες έλαβαν διαταγή από το ΓΕΕΦ να οπισθοχωρήσουν, προκειμένου να λάβουν θέσεις μάχης στη γραμμή Βασίλειας-Βαβυλά. Εκεί όμως, δυστυχώς, είχαν προηγουμένως καταφέρει να κάνουν απόβαση οι Τούρκοι, που τους έστησαν καρτέρι κρυμμένοι στις καλαμιές της περιοχής Αϊρκώτισσας της Λαπήθου. Οι ολμοβολές και το σφυροκόπημα από τα τουρκικά πολυβόλα έσπειραν τον θάνατο παντού, πνίγοντας στο αίμα τον ανθό της Εθνοφρουράς. Ο απολογισμός της ενέδρας τραγικός. 49 παλληκάρια θεωρούνται από τότε νεκροί ή αγνοούμενοι.

Τους εκτέλεσαν εν ψυχρώ

Σύμφωνα με μαρτυρίες Τουρκοκυπρίων της Βασίλειας, οι άντρες του 256 Τ.Π., που έπεσαν προδομένοι στα χέρια του Αττίλα, εκτελέστηκαν εν ψυχρώ. «Όσους εγκλωβίστηκαν και συνελήφθησαν αιχμάλωτοι, οι εισβολείς τούς κράτησαν όλη τη νύκτα δεμένους στα δέντρα και το πρωί τούς εκτέλεσαν με χαριστική βολή. Ήταν, λένε οι πηγές, οι εκτελεσμένοι γύρω στα 20 άτομα. Κακοποιημένοι, φοβισμένοι και φρικτά μόνοι στα χέρια βαρβάρων. Ακόμη και Τουρκοκύπριοι τούς λυπήθηκαν», αναφέρουν δημοσιεύματα.

Σημείο Αναφοράς

Το 256 Τ.Π  αποτελεί σύμβολο και σημείο αναφοράς για εμάς σήμερα για ακόμη ένα λόγο. Πριν από το πραξικόπημα, αλλά και μετά, ουδέποτε είχε διαλυθεί ούτε είχε διαχωριστεί, όπως άλλα τάγματα, σε Μακαριακούς- Γριβικούς. Απέφυγε ουσιαστικά στην πράξη την πνευματική παρακαταθήκη του Εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού στον Ύμνο της Ελευθερίας, όπου προειδοποιούσε «Σαν μισούνται ανάμεσό τους δεν τους πρέπει λευτεριά». Έτσι με το παράδειγμά του φωτίζει το δικό μας δύσβατο και σκοτεινό μονοπάτι προς την απελευθέρωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα