Ρεκόρ 7ετίας στην τιμή πετρελαίου: Έρχονται αυξήσεις στην τιμή προϊόντων

Υψηλό επταετίας καταγράφει το πετρέλαιο καθώς οι αγορές αξιολογούν τις εξελίξεις σε διάφορα επίπεδα, τα οποία επηρεάζουν ή αναμένεται να επηρεάσουν την παραγωγή και την κατανάλωση.

Οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν υψηλό επτά ετών. Παρά την αύξηση 400.000 βαρελιών την ημέρα, που ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚ οι τιμές ανεβαίνουν.
Οι τιμές τόσο του Μπρέντ όσο και το αμερικανικού

αργού άγγιξαν έως και τα 93 δολάρια το βαρέλι.

Το ψύχος που πλήττει τις Ηνωμένες Πολιτείες έχει αυξήσει τη ζήτηση για σκοπούς θέρμανσης.

Το φαινόμενο κινείται προς τις περιοχές των πετρελαιοπηγών του Τέξας και ενδέχεται να τις επηρεάσει. 

Στην εξίσωση προστίθενται και οι ανησυχίες για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στο μέτωπο Ουκρανίας - Ρωσίας. Η Ρωσία συμπληρώνει την τριάδα των μεγαλύτερων πετρελαιοπαραγωγών χωρών στον κόσμο μετά από Σαουδική Αραβία και Ηνωμένες Πολιτείες.

O παράγοντας Ουκρανία

Ρωσία

 Παράγει 10 - 11 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως. Είναι η δεύτερη παραγωγός φυσικού αερίου στον κόσμο. Διοχετεύει στην ευρώπη το 40% των αναγκών της σε φυσικό αέριο. Οι μεγαλύτερες ποσότητες διοχετεύονται στην Ευρώπη μέσω αγωγού από την Ουκρανία.

Οι Χούθι της Υεμένης έχουν αυξήσει την ένταση και τις ανησυχίες για χτύπημα σε καίρια ενεργειακά κοιτάσματα και εγκαταστάσεις των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας.

Έχουν προμηθευθεί με πυραύλους συγκεκριμένα, το βεληνεκές των οποίων μπορεί να χτυπήσει στρατηγικούς στόχους.

Όλα αυτά συντείνουν στην δημιουργία κλίματος που σπρώχνει τις τιμές του πετρελαίου κοντά στα $100 το βαρέλι.

Η κρίση στην Ουκρανία γεννά όμως ανησυχίες και για τις τιμές άλλων βασικών καταναλωτικών αγαθών.

Καθόλου τυχαία ήταν η αναφορά χθες της Κριστίν Λαγκάρντ. Αρκεί να σημειωθεί ότι Ρωσία και Ουκρανία, μαζί, "ευθύνονται" για το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών σιτηρών.

Και βεβαίως όλες αυτές οι αυξήσεις θα γίνουν αισθητές και στην Κύπρο. Από χθες λέγαμε ότι έρχονται σύντομα ανατιμήσεις σε διάφορα προϊόντα, οι οποίες θα κυμαίνονται από 3% έως 6% περίπου.

Οι αυξήσεις που βλέπουμε σήμερα στις τιμές του πετρελαίου εντός των επόμενων μηνών θα είναι αναρτημένες στα πρατήρια υγρών καυσίμων.

Αναμένεται ότι θα ακολουθήσει ένα ντόμινο ανατιμήσεων που θα αγγίξει και την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.
Μέσα σε αυτό το κλίμα υπάρχει η ακτίδα αισιοδοξίας που δίνουν αρκετοί αναλυτές.

Θεωρούν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα κρατήσουν μέχρι το τέλος του έτους και θα αρχίσουν σταδιακά να αποκλιμακώνονται.

Δείτε το βίντεο: 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ρεκόρ 7ετίας, Αυξήσεις 3, Κύπρο#45Ποιος,rekor 7etias, afxiseis 3, kypro#45poios