Αναγκαία η αντισεισμική θωράκιση κατασκευών, λέει το Πανεπιστήμιο Κύπρου

Την αναγκαιότητα θεσμοθέτησης τακτικών ελέγχων της στατικής και αντισεισμικής επάρκειας των κατασκευών, με ταυτόχρονη αναβάθμισή τους, όπου επιβάλλεται, επισημαίνει το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Κύπρου, με αφορμή τους πρόσφατους σεισμούς που έγιναν αισθητοί στην περιοχή μας.



Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Τμήματος, ο τόπος μας βρίσκεται σε μια σεισμογενή περιοχή, όπου αναμένονται σχετικά

ισχυρές σεισμικές διεγέρσεις που μπορούν να πλήξουν τις κατασκευές και να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές αλλά και ανθρώπινες απώλειες.

«Θα ήταν προτιμότερο, να δίδονταν προληπτικά κίνητρα από την Πολιτεία για τη διενέργεια τακτικών σχετικών ελέγχων και τη λήψη, όπου χρειάζονται, κατάλληλων μέτρων για την αποφυγή δυσμενών συνεπειών και καταστροφών σε περίπτωση ισχυρού σεισμού», προστίθεται.

Η αντισεισμική θωράκιση των κατασκευών, σημειώνεται, μπορεί να συνδυαστεί με την ενεργειακή αναβάθμισή τους, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις κτηρίων που έχουν κατασκευαστεί πριν την εφαρμογή των αντισεισμικών κανονισμών, και ειδικά όσων κατασκευάστηκαν εσπευσμένα και χωρίς επαρκείς ελέγχους μετά το 1974, για την κάλυψη της άμεσης ανάγκης της στέγασης των προσφύγων.

Πρόσφατα παραδείγματα, στον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο, καταρρεύσεων κατασκευών που ανεγέρθηκαν σε εποχές που δεν εφαρμόζονταν αντισεισμικοί κανονισμοί, αναφέρεται, καταδεικνύουν τη σπουδαιότητα της προληπτικής αναβάθμισης των κτηρίων αυτών.

«Παράλληλα, με τον έλεγχο και την αντισεισμική αναβάθμιση του στατικού φορέα, υπάρχει και η ανάγκη ελέγχου μη φερόντων στοιχείων για τη μείωση των οικονομικών συνεπειών και την εύρυθμη λειτουργία των σημαντικών υποδομών της χώρας μας σε περίπτωση σεισμού», προστίθεται.

Το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Κύπρου καλεί την Πολιτεία να αξιοποιήσει τις προειδοποιήσεις που μας έχει δώσει η πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα για να θεσμοθετήσει έναν προσεισμικό έλεγχο των κτηρίων, τουλάχιστον όσων έχουν κατασκευαστεί πριν την εφαρμογή των αντισεισμικών κανονισμών, και να ενθαρρύνει την αντισεισμική αναβάθμισή τους, με στόχο την προστασία ανθρωπίνων ζωών και την ελαχιστοποίηση των δυσμενών επιπτώσεων στον δομικό πλούτο του τόπου μας σε περίπτωση ισχυρού σεισμού.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αναγκαία, Πανεπιστήμιο Κύπρου,anagkaia, panepistimio kyprou