Αντιδράσεις για τον εταιρικό φόρο – Δεύτερες σκέψεις από το Υπ. Οικονομικών

Το ευαίσθητο νεύρο του εταιρικού φόρου αγγίζει ο σχεδιασμός του Υπουργείου Οικονομικών για τη φορο-μεταρρύθμιση.

Η πρόθεση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για αύξησή του από 12,5% σε 15% για όλες τις εταιρείες ανεξαρτήτως κύκλου εργασιών έχει σημάνει συναγερμό στους οικονομικούς κύκλους.

Να θυμίσουμε ότι οι ηγέτες των μεγαλύτερων και ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου έχουν αποφασίσει ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15% σε εταιρείες, που δραστηριοποιούνται σε περισσότερες από μία χώρες και έχουν κύκλο εργασιών άνω των 750 εκατ. ετησίως.

Το Υπουργείο

Οικονομικών θεωρεί ότι με την καθολική εφαρμογή του 15% διώχνει όλα τα μαύρα σύννεφα, από τον ουρανό της κυπριακής οικονομίας.

Βεβαίως δεν είναι άτεγκτο το Υπουργείο Οικονομικών καθώς φαίνεται να αφουγκράζεται τις ανησυχίες που εγείρονται, οι οποίες αφορούν και στις εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο.

Στους οικονομικούς κύκλους κυριαρχεί η άποψη ότι δεν συντρέχουν λόγοι για να βιαστεί η Κύπρος και είναι ενδεικτική η θέση, την οποία ανέπτυξε στο ένθετο Economy Today, στο Μεσημέρι και Κάτι ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ.

Ο κ. Αντωνίου ανέφερε ότι «η θέση της ΟΕΒ είναι ότι είναι πρόωρο να πάμε οριζόντια, θα πρέπει να μείνουμε στις άνω των 750 εκατ. ετήσιου κύκλου εργασιών αλλά εάν παρ' ελπίδα δεν εισακουστεί η θέση της ΟΕΒ θα πρέπει να μεριμνήσει το κράτος για εισαγωγή και παροχή ισοδύναμου μεγέθους αντισταθμιστικών φορολογικών ελαφρύνσεων, για να παραμείνει ανταγωνιστική η οικονομία μας».

Η πρόταση που οδήγησε στις αποφάσεις των ισχυρών οικονομιών προήλθε από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάϊντεν.

Στην γηραιά ήπειρο υπάρχουν χώρες που παρακολουθούν με ανησυχία τις πληροφορίες, οι οποίες έρχονται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και φέρουν κάποιες πολιτείες, των ΗΠΑ να μην υιοθετούν τον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή του 15%.     Χώρες όπως η Ιρλανδία, η Γαλλία και άλλες φαίνεται να εκλαμβάνουν αυτές τις πληροφορίες ως ενδείξεις υπαναχώρησης των ΗΠΑ από τα συμφωνηθέντα.

Όλα αυτά ανησυχούν και τους οικονομικούς κύκλους στην Κύπρο, εξού και θεωρούν ότι το Υπουργείο Οικονομικών δεν θα πρέπει να βιαστεί στο θέμα της αύξησης του εταιρικού φόρου.

Δείτε το ρεπορτάζ: 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αντιδράσεις, – Δεύτερες, Οικονομικών,antidraseis, – defteres, oikonomikon