Πυρετώδεις διεργασίες για το ΓεΣΥ

Στη δημοσιότητα η κυβερνητική πρόταση για τα κίνητρα προς τους γιατρούς του Δημοσίου
Την Κοινωνική Συμμαχία είδε χθες ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού

Προτάσεις για μισθολογικές αυξήσεις, αιτήματα για αναβαθμίσεις, πυρετώδεις συναντήσεις συντεχνιών με κοινοβουλευτικά κόμματα για το ΓεΣΥ, και εσωτερικές διαφωνίες ανάμεσα στις δημοσιοϋπαλληλικές συντεχνίες συνθέτουν το σκηνικό που επικρατεί στον τομέα της δημόσιας υγείας, τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Χθες, είδε το φως

της δημοσιότητας η κυβερνητική πρόταση που δόθηκε στους γιατρούς του δημόσιων νοσηλευτηρίων, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων σωρεία κινήτρων, μισθολογικών και μη, με αντάλλαγμα την εξασφάλιση της συμφώνου γνώμης των κυβερνητικών γιατρών για τα υπόλοιπα εκκρεμούντα ζητήματα της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων, την ίδια στιγμή που η κλαδική φαρμακοποιών και τεχνικών φαρμακείων της ΠΑΣΥΔΥ αποφάσισε να διεκδικήσει μισθολογικές αναβαθμίσεις, βαδίζοντας στον δρόμο που χάραξαν γιατροί και νοσηλευτές.

Πρόταση με κίνητρα
Μισθολογική αναβάθμιση όλων των γιατρών του Δημοσίου, γιατρών με ή χωρίς ειδικότητα, αλλά και κίνητρα σε όλους όσοι αποφασίσουν να εγκαταλείψουν τη Δημόσια Υπηρεσία και να ενταχθούν στους αυτονομημένους οργανισμούς περιέχει η πρόταση της Κυβέρνησης στους γιατρούς του Δημοσίου, που δόθηκε στην προ ημερών συνάντηση αμφοτέρων στο Προεδρικό Μέγαρο και την παρούσα φάση αποτελεί προϊόν διαπραγμάτευσης μεταξύ των εμπλεκομένων και των αρμόδιων Υπουργείων.

Στην πρόταση, που είδε χθες το φως της δημοσιότητας, γίνεται αξιοσημείωτη αναφορά και στα ωράρια εργασίας, μιας και αναγνωρίζεται από όλους ότι η επέκταση της λειτουργίας των νοσηλευτηρίων πέραν του ωραρίου της Δημόσιας Υπηρεσίας θεωρείται επιβεβλημένη.

Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά ζητήματα των γιατρών, προνοείται μεταξύ άλλων:
? Δημιουργία και θεσμοθέτηση νέων οργανογραμμάτων και δομών και κατανομή του υφιστάμενου προσωπικού ανά δημόσιο νοσηλευτήριο/κλινική/επαρχία.
? Σταδιακή υπαγωγή του ιατρικού προσωπικού στη διευθυντική ομάδα του καθενός από αυτά, για όλα τα θέματα που το επηρεάζουν (στο πλαίσιο της αυτονόμησης των νοσοκομείων).
? Οι δομές και η κατανομή του προσωπικού θα γίνουν στη βάση των πορισμάτων της μελέτης της KPMG για θέματα στελέχωσης.

Αναφορικά με τις απολαβές των γιατρών, το προσχέδιο συμφωνίας της Κυβέρνησης προνοεί την αναβάθμιση των ειδικών γιατρών στην κλίμακα Α13-Α15 από την Α11 που ισχύει σήμερα, και γενικών γιατρών στην Κλίμακα Α11-Α13, από την Α9, με ημερομηνία έναρξης των μισθολογικών αναβαθμίσεων από 1/1/2019.

Γαϊτανάκι αναβαθμίσεων
Τη μισθολογική αναβάθμιση των φαρμακοποιών και των τεχνικών φαρμακείου, η οποία αποτελεί πάγιο και διαχρονικό αίτημά του, αποφάσισε να διεκδικήσει ο Κλάδος Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Υπηρεσιών (Κ.Υ.Φ.Υ.) της ΠΑΣΥΔΥ στην Ετήσια Γενική του Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 20 Μαρτίου 2017.

Χθεσινή ανακοίνωση του κλάδου αναφέρει ότι «η Γενική Συνέλευση εξουσιοδότησε το Διοικητικό Συμβούλιο του Κ.Υ.Φ.Υ. όπως προβεί σε όλες τις δέουσες ενέργειες για επαναδιεκδίκηση της αναβάθμισης των κλιμάκων εισδοχής για τους φαρμακοποιούς (σε Α9-12) και τους τεχνικούς φαρμακείου (σε Α2-5-7)».

Οι ενέργειες αυτές πραγματοποιούνται - όπως σημειώνεται - «στο πλαίσιο της επικείμενης μεταρρύθμισης του τομέα της υγείας, όπως επίσης και λαμβάνοντας υπ' όψιν τις τρέχουσες εξελίξεις και σχετικές συμφωνίες που έχουν συναφθεί μεταξύ της Κυβέρνησης και άλλων επαγγελματιών υγείας».

Επισημαίνεται πως η αναβάθμιση αυτή αποτελεί απλά διόρθωση της στρέβλωσης που ανέκαθεν υπήρχε, αφού ανάλογοι επιστημονικοί κλάδοι, όπως, για παράδειγμα, οι γεωπόνοι και οι απόφοιτοι πολυτεχνικών σχολών, εισέρχονται στη Δημόσια Υπηρεσία με κλίμακα Α9-12, κάτι το οποίο δεν ισχύει για τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι εισέρχονται στην κλίμακα Α8-10-11.

Διαχωρίζει τη θέση της
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, τη θέση της διαχώρισε εκ νέου η Ανεξάρτητη Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΣΔΗΚ), από την πρόσφατη τοποθέτηση της ΠΑΣΥΔΥ, περί πληρωμής από το κράτος της συνεισφοράς των Δημοσίων Υπαλλήλων για το ΓεΣΥ. Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο Γενικός Γραμματέας της Συντεχνίας, Κώστας Ιωάννου επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι οι θέσεις της ΠΑΣΥΔΥ είναι λανθασμένες, μιας και το σύστημα υγείας για να εφαρμοστεί στην Κύπρο θα πρέπει να τύχει καθολικής συμπεριφοράς.

Αντάλλαγμα «δικαιωμάτων»
Ερωτηθείς, εάν η συνεισφορά στο ΓεΣΥ είναι θέση αρχής, ο κ. Ιωάννου απάντησε σχετικά ότι «από τη στιγμή που οι δημόσιοι υπάλληλοι εκχωρούν στο κράτος το δικαίωμά τους για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, θα πρέπει να τύχουν κάποιων ανταλλαγμάτων, κάτι το οποίο χαρακτήρισε ως «συνδικαλιστική αρχή». Αξιόλογη ήταν και η αναφορά του κ. Ιωάννου για τις θέσεις που κατά καιρούς εκφράζονται μέσω του κ. Χατζηπέτρου για τους δημοσίους υπαλλήλους, που, όπως σημείωσε, σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν την πλειοψηφία αυτών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επιστρέφοντας από τη Νέα Υόρκη, θα έχει συνάντηση με την ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ, με σκοπό να βρεθεί μια λύση στο αδιέξοδο που προέκυψε με τη συνεισφορά των δημοσίων υπαλλήλων.

Συνάντηση ΑΚΕΛ-Κοινωνικής Συμμαχίας
Την άμεση προώθηση ενός μονοασφαλιστικού και καθολικού σχεδίου υγείας, που να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του συνόλου της κοινωνίας, συμφώνησαν χθες ΑΚΕΛ και Κοινωνική Συμμαχία, που πραγματοποίησαν συνάντηση για να συζητήσουν το εν λόγω θέμα.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης, ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Άντρος Κυπριανού ανέφερε ότι «τα δύο νομοσχέδια, που αφορούν την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και του ΓεΣΥ, θα πρέπει να διαμορφωθούν με βάση τις θέσεις οι οποίες διατυπώνονται και από την Κοινωνική Συμμαχία αλλά και από πολιτικά κόμματα, και να προωθηθούν το συντομότερο δυνατόν προς ψήφιση».

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι διαφωνούν με προσεγγίσεις οι οποίες επιχειρούν την τελευταία στιγμή να σπρώξουν τις συζητήσεις γύρω από την εφαρμογή του ΓεΣΥ προς άλλες κατευθύνσεις. Πρόσθεσε ότι το κόμμα του θα επιμείνει στο θέμα της αναλογικής συνεισφοράς, προσθέτοντας ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια πρέπει να ενισχυθούν και να αναδιοργανωθούν, έτσι ώστε, όταν αυτονομηθούν, να είναι έτοιμα να αντέξουν στον έντονο ανταγωνισμό τον οποίο θα αντιμετωπίσουν. Ανέφερε, επίσης, ότι οι κυβερνώντες θα πρέπει να προχωρήσουν όπως έχει αποφασιστεί από τη σύσκεψη στο Προεδρικό με το μονοασφαλιστικό σύστημα υγείας.

Εξέφρασε, δε, την ελπίδα ότι σύντομα θα έχει επιλυθεί και το κεφάλαιο των εργασιακών ζητημάτων τα οποία εξακολουθούν να υφίστανται, για να μπορέσει το νομοθετικό σώμα να προχωρήσει στη συζήτηση και την ψήφιση των νομοσχεδίων στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Καθολική η συμμετοχή
Σε ερώτηση για το πώς βλέπει το κόμμα την απαίτηση της ΠΑΣΥΔΥ, ο κ. Κυπριανού επεσήμανε ότι ήδη το ΑΚΕΛ έχει διατυπώσει την έντονη διαφωνία του. Σε ό,τι αφορά την πρόταση του ΔΗΚΟ για εφαρμογή ενδιάμεσου σχεδίου υγείας, έως ότου εφαρμοστεί το γενικό, ο κ. Κυπριανού σχολίασε ότι κάτι παρόμοιο είχε προταθεί από τον Υπουργό Υγείας πριν από περίπου 10 μήνες και είχε απορριφθεί από το σύνολο των πολιτικών κομμάτων, συμπεριλαμβανομένου και του ΔΗΚΟ.

«Αυτή η πρόταση, που φέρνει το ΔΗΚΟ, είναι ακόμα χειρότερη από εκείνη την πρόταση που είχε καταθέσει ο Υπουργός. Επιμένουμε ότι θα πρέπει να προωθηθούν τα νομοσχέδια όπως θα διαμορφωθούν στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων και εκεί το κάθε κόμμα θα αναλάβει τις ευθύνες του», κατέληξε ο κ. Κυπριανού.

Άμεση προώθηση
Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας, μιλώντας εκ μέρους της Κοινωνικής Συμμαχίας, είπε ότι θα πρέπει να προωθηθεί άμεσα ένα μονοασφαλιστικό, καθολικό και αλληλέγγυο σχέδιο υγείας, έτσι ώστε να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του συνόλου της κοινωνίας.

«Είναι ξεκάθαρο ότι οι υποστηρικτικές αναλογιστικές μελέτες ξεκαθαρίζουν το πλαίσιο και τη βάση πάνω στην οποία θα πρέπει να στηριχτεί το ΓεΣΥ, με συνεισφορείς το σύνολο των εργαζομένων, των αυτοεργοδοτουμένων και όσων έχουν πρόσβαση σε εισοδήματα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να στηρίξουμε τις ανάγκες του υπόλοιπου πληθυσμού και ειδικότερα των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού», συμπλήρωσε.

Συνέχεια στις προσπάθειες
«Η Κοινωνική Συμμαχία», συνέχισε ο κ. Μάτσας, «θα συνεχίσει τις προσπάθειες, έτσι ώστε να επηρεάσει και το σύνολο της κοινής γνώμης προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά και το σύνολο των κοινοβουλευτικών κομμάτων, έτσι ώστε να προωθηθεί και να ψηφιστεί άμεσα το ΓεΣΥ στη βάση των δύο νομοσχεδίων που βρίσκονται ενώπιον της Βουλής.

»Θεωρούμε, επίσης, ότι η εκκρεμότητα που υπάρχει σε ό,τι αφορά τις συνεισφορές θα πρέπει να ολοκληρωθεί στη βάση των αναλογιών όπως καταγράφονται στη νομοθεσία του 2001», σημείωσε. Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Μάτσας είπε ότι για την Κοινωνική Συμμαχία είναι ξεκάθαρο το γεγονός ότι η συζήτηση σε ό,τι αφορά την ουσία, τη φιλοσοφία, αλλά και το πλαίσιο προώθησης και εφαρμογής του ΓεΣΥ έχει ολοκληρωθεί. Όπως είπε καταληκτικά, είναι σαφές ότι προωθείται ένα μονοασφαλιστικό σχέδιο υγείας στη βάση των αποτελεσμάτων όπως προκύπτουν από την αναλογιστική μελέτη Mercer, η οποία έχει επικαιροποιηθεί το 2013.

Keywords
Τυχαία Θέματα