Ζητούν έμφαση στην προώθηση κυπριακών προϊόντων

ΣΕ ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΜΕΡΕΣ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΘΑ ΞΑΝΑΣΥΖΗΤΗΣΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ
Σε δύο εβδομάδες συζητείται ξανά ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου το θέμα της προώθησης των παραδοσιακών κυπριακών προϊόντων σε αγορές του εξωτερικού.

Μετά την πρώτη συζήτηση, που διεξήχθη σε θέμα που ενέγραψε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άγγελος Βότσης είπε ότι το Σώμα ενημερώθηκε για τους προγραμματισμούς του Υπουργείου Εμπορίου, το οποίο έχει προγράμματα και δράσεις για καλύτερη διαχείριση των κυπριακών προϊόντων και την προώθησή τους στο εξωτερικό.

Ανέφερε

περαιτέρω ότι παρατηρήθηκε ότι για παραδοσιακά προϊόντα στις κοινότητες οι παραγωγοί δεν έχουν τις γνώσεις και τα εφόδια να προωθήσουν τα προϊόντα τους στην αγορά και ειδικά να τα προωθήσουν προς εξαγωγή, και πρόσθεσε πως σε αυτόν τον τομέα απαιτείται μεγαλύτερη έμφαση.

Ο κ. Βότσης είπε ότι σε 15 ημέρες η Επιτροπή θα εξετάσει τους τρόπους με τους οποίους θα προχωρήσουν τα προγράμματα τυποποίησης αυτών των προϊόντων, καθώς αυτό είναι το πρώτο μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί, για να μπορέσει ένα προϊόν να τύχει της καλύτερης δυνατής εμπορίας. Ο κ. Βότσης ανέφερε, ακόμα, ότι ενδιαφέρει την Επιτροπή οι τρόποι στήριξης των μικρών προσπαθειών να εξελιχθούν σε μικρές επιχειρήσεις, με τα θετικά συνεπακόλουθα για τους ίδιους και για την ύπαιθρο στην οποία διαβιούν και η οποία εγκαταλείπεται.

Τεράστιες δυνατότητες
Εξάλλου, ο κ. Κυπριανού είπε ότι τα κυπριακά παραδοσιακά προϊόντα είναι μοναδικά και εξαιρετικά σε ποιότητα, αλλά η προώθησή τους στις τεράστιες αγορές της Ευρώπης είναι υποβαθμισμένη έως ανύπαρκτη. Αφού εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες προώθησης των παραδοσιακών προϊόντων στο εξωτερικό, που αν αξιοποιηθούν σωστά θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και παραμονή των οικογενειών στην ύπαιθρο. «Για να δημιουργηθούν φυγόκεντρες τάσεις από τις πόλεις στις κοινότητες της υπαίθρου, χρειάζονται υποδομές», κατέληξε.

Κίνητρα σε νέους
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε πως τα μοναδικά κυπριακά προϊόντα πρέπει να βρίσκονται σε όλες τις αγορές του εξωτερικού. Πρόσθεσε ότι το κόμμα του ζήτησε από το Υπουργείο Εμπορίου να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες και να δώσει κίνητρα σε νέους για τη δημιουργία μικρών βιοτεχνιών παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων. Υπενθύμισε ότι ενώ γίνεται προσπάθεια για προώθηση των κυπριακών προϊόντων, μετά την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού Λεμεσού υπήρξε διπλασιασμός στα τέλη εξαγωγής του παραδοσιακού χαλλουμιού. Είπε, τέλος, ότι πρέπει να σημειωθεί η μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στην εγγραφή του χαλλουμιού ως προϊόντος ονομασίας προέλευσης, των αλλαντικών της Πιτσιλιάς και άλλων παραδοσιακών προϊόντων.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα