Καταργείται η διαιτησία στον Συνεργατισμό

Πάει στην Ολομέλεια για ψήφιση το Νομοσχέδιο μετά το απαραίτητο διόρθωμα
Ο νόμος θα ισχύσει και για τις υποθέσεις για τις οποίες άρχισε η διαδικασία της διαιτησίας, ωστόσο δεν έχει εκδοθεί απόφαση από τον διαιτητή

Στην κατάργηση της διαιτησίας στον Συνεργατισμό προχωρεί η Βουλή. Χθες, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Εμπορίου, έγινε σαφές ότι το θέμα θα προωθηθεί πολύ σύντομα ενώπιον της Ολομέλειας του Σώματος, ίσως ακόμα και στην ερχόμενη συνεδρία.

Η πρόταση νόμου, την οποία κατέθεσαν

ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης και η Βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Άννα Θεολόγου, έτυχε της απαραίτητης επεξεργασίας ώστε να αρθούν οι όποιες αντισυνταγματικές διατάξεις υφίσταντο και έτσι ομόφωνα το θέμα οδηγείται στην Ολομέλεια. Τονίζεται ότι ο νόμος θα ισχύσει και για τις υποθέσεις για τις οποίες άρχισε η διαδικασία της διαιτησίας, ωστόσο δεν έχει εκδοθεί απόφαση από τον διαιτητή.

Συνεννόηση με ομάδες
Μιλώντας μετά τη συνεδρία ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου Άγγελος Βότσης σημείωσε ότι αν και η πρόταση νόμου προχωρεί ομόφωνα προς την Ολομέλεια, εντούτοις τα μέλη της Επιτροπής θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις κατόπιν συνεννόησης με τις κοινοβουλευτικές ομάδες στις οποίες ανήκει ο καθένας. Ταυτόχρονα ο κ. Βότσης τόνισε ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να συζητήσει μια καλύτερη φόρμουλα τόσο για συνεργατικά, όσο και για τράπεζες, που να δίνει τους δανειολήπτες τη δυνατότητα να προβαίνουν σε καλύτερη διευθέτηση με τις τράπεζες.

Πρόσθεσε πως το αίτημα της Επιτροπής είναι το αρμόδιο Υπουργείο να καταθέσει νομοσχέδιο, αναφέροντας ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να προχωρήσει με νέα πρόταση νόμου. Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Βότσης είπε ότι υπάρχουν μερικές εκατοντάδες υποθέσεις, οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της διαιτησίας και δεν έχει εκδοθεί απόφαση, σημειώνοντας ότι αυτές θα σταματήσουν.

Δυνατότητες προσφυγής
Από την πλευρά του, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού είπε ότι η Επιτροπή Εμπορίου κατέληξε ομόφωνα να διαγράψει το προνόμιο του Συνεργατισμού να προβαίνει σε διαιτησίες με τους δανειολήπτες, ορίζοντας ο ίδιος τον διαιτητή. Πρόσθεσε ότι ο νόμος θα ισχύσει για όλες τις περιπτώσεις μέχρι το στάδιο που δεν έχει εκδοθεί απόφαση από τον διαιτητή.

Επιπρόσθετα ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως από τώρα και στο εξής οι συμβαλλόμενοι στα δάνεια του Συνεργατισμού θα έχουν όλες τις δυνατότητες προσφυγής, όπως αυτές ισχύουν μέσα από τις νομοθεσίες που ψηφίστηκαν από τη Βουλή. «Κανένας δεν απαγορεύει να προχωρήσουν μέσα από τις διαδικασίες που καθορίζει ο περί διαιτησίας νόμος», συμπλήρωσε.

Στο φόρουμ στη Νέα Υόρκη
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, όσον αφορά τον Συνεργατισμό και τις προοπτικές επενδύσεων στον τραπεζικό και χρηματοοικονομικό τομέα, θα αναλύσει ο Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας (ΣΚΤ) Νικόλας Χατζηγιάννης, στο διεθνές συνέδριο για την Κύπρο «Invest in Cyprus Forum», που πραγματοποιείται σήμερα στο Metropolitan Club της Νέας Υόρκης, στο οποίο θα παραστεί και θα μιλήσει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε χθεσινή ανακοίνωση η ΣΚΤ αναφέρει ότι στο συνέδριο, που πραγματοποιείται με σκοπό την προβολή και ανάδειξη της σημασίας της Κύπρου ως επιχειρηματικού και επενδυτικού προορισμού, θα παραστούν επίσης και θα μιλήσουν ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, και ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης.

Ανάλυση προοπτικών
Ο Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας θα προβεί σε μια εκτενή παρουσίαση της ιστορίας του Συνεργατισμού στην Κύπρο και θα αναλύσει τις προοπτικές που υπάρχουν σήμερα για τον τομέα, ενώ θα αναφερθεί και στην εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης που εφαρμόζει ο Συνεργατισμός και τη συγχώνευση των καταστημάτων του. Επίσης, ο κ. Χατζηγιάννης θα κάνει αναφορά στην εισαγωγή των τίτλων της ΣΚΤ στο ΧΑΚ το 2017.

Σύμφωνα με την ΣΚΤ, το συνέδριο «Invest in Cyprus Forum» διοργανώνεται σε συνεργασία και με την υποστήριξη της Κυπριακής Ένωσης Εφοπλιστών, του Κυπριακού Οργανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων και του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κύπρου-ΗΠΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα