Ψήφισμα διοικητικού οργάνου ΔΟΕ για επιθετικότητα Ρωσίας στην Ουκρανία

Ψήφισμα που πέρασε από το διοικητικό όργανο της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας καλεί τη Ρωσική Ομοσπονδία «να σταματήσει αμέσως και άνευ όρων την επιθετικότητά της».



Το ψήφισμα για την επιθετικότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας ενάντια στην Ουκρανία πέρασε με 42 ψήφους υπέρ, δύο ψήφους κατά και οκτώ αποχές.

Προτεινόμενο από 47 κράτη μέλη, -μεταξύ τους και η Κύπρος, το ψήφισμα των 27 παραγράφων εκφράζει «σοβαρές ανησυχίες για τις αναφορές για απώλειες αμάχων

και επιθέσεις σε αστικές εγκαταστάσεις και για τις σοβαρές επιπτώσεις στους εργαζομένους και τους εργοδότες που διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να συνεχίσουν να εργάζονται και να λειτουργούν, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων σε νοσοκομεία, σχολεία, μεταφορές, επιχειρήσεις και πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, που επιδεινώθηκαν περαιτέρω από την έλλειψη ανθρωπιστικής πρόσβασης».

Αναγνωρίζει την «τεράστια κλίμακα» των εσωτερικά εκτοπισμένων και των προσφύγων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια, τους χώρους εργασίας, τις επιχειρήσεις, τις κοινότητες και τη χώρα τους και δηλώνει ότι «η συνεχιζόμενη επιθετικότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, με τη βοήθεια της Λευκορωσικής Κυβέρνησης, κατά της Ουκρανίας είναι κατάφωρα ασυμβίβαστη με τους σκοπούς και τους σκοπούς του Οργανισμού και τις αρχές που διέπουν τη συμμετοχή στη ΔΟΕ».

Εκφράζοντας την «αταλάντευτη υποστήριξη» προς τις τριμερείς συνιστώσες στην Ουκρανία –εργαζόμενους, εργοδότες και τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνησή της– το ψήφισμα καλεί τη Ρωσική Ομοσπονδία «να σταματήσει αμέσως και άνευ όρων την επιθετικότητά της, να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία και να τερματίσει τα δεινά που προκαλεί στον λαό της Ουκρανίας, καθώς και να απόσχει από οποιαδήποτε περαιτέρω παράνομη απειλή ή χρήση βίας κατά οποιουδήποτε κράτους μέλους και να ακολουθήσει τον δρόμο της ειρηνικής επίλυσης σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο».

Το διοικητικό όργανο αποφάσισε ότι η ΔΟΕ θα πρέπει να αναστείλει προσωρινά τη βοήθεια τεχνικής συνεργασίας προς τη Ρωσική Ομοσπονδία εκτός από την ανθρωπιστική βοήθεια.

Οι προσκλήσεις προς τη Ρωσική Ομοσπονδία σε προαιρετικές συνεδριάσεις εμπειρογνωμόνων, συνέδρια και σεμινάρια, η σύνθεση των οποίων καθορίζεται από το Διοικητικό Σώμα, θα ανασταλούν, αναφέρει η Οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

Το όργανο ζητεί επίσης από τη ΔΟΕ να διερευνήσει επιλογές για τη διασφάλιση της τεχνικής συνεργασίας ή βοήθειας σε όλες τις άλλες χώρες της περιοχής που καλύπτονται από το Γραφείο της ΔΟΕ στη Μόσχα, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής μετεγκατάστασης της Ομάδας Τεχνικής Υποστήριξης της Αξιοπρεπούς Εργασίας και του Γραφείου της Χώρας για την Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία σε περιοχή εκτός της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα