Ασφυκτική πίεση σε Ισραήλ για συμφωνία αγωγού από Τούρκο Υπουργό Ενέργειας

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ  ελπίζει να ταξιδέψει στο Ισραήλ τον επόμενο μήνα για να συζητήσει πιθανή συνεργασία Ισραήλ-Τουρκίας σε έναν αγωγό φυσικού αερίου, είπε την Τετάρτη στην ισραηλινή υπουργό Ενέργειας Καρίν Ελχαράρ .

Σύμφωνα με την Jerusalem Post, οι υπουργοί μίλησαν στο περιθώριο της διάσκεψης του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας στο Παρίσι.

Ο Ντονμέζ είπε στην Ελχαράρ ότι θα ήθελε να

έρθει στο Ισραήλ τον Απρίλιο για να συζητήσει  το θέμα κατασκευής του αγωγού.

Η Ελχαράρ απάντησε ότι το προσωπικό του Υπουργείου της θα πρέπει να εργαστεί σε αυτό, είπε η εκπρόσωπός της, επιβεβαιώνοντας μια αναφορά στο KAN.

Η ανταλλαγή έγινε καθώς η Τουρκία παρουσιάστηκε στη Δύση ως εναλλακτική λύση στη ρωσική ενέργεια μετά τις κυρώσεις που σχετίζονται με τον πόλεμο της Ουκρανίας.

Πραγματοποιήθηκε επίσης εν μέσω αναθέρμανσης των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, μετά την ή επίσκεψη του προέδρου Ισαάκ Χέρτζογκ στην Άγκυρα.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο συνεργασίας για το φυσικό αέριο κατά τις δηλώσεις των προέδρων στον Τύπο.

Όπως αναφέρει η Jerusalem Post, «το θέμα της συνεργασίας για το φυσικό αέριο είναι ευαίσθητο υπό το πρίσμα των στενών σχέσεων του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Κύπρο, τους ιστορικούς αντιπάλους της Τουρκίας».

«Το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν υπογράψει συμφωνίες για συνεργασία στον αγωγό EastMed, ο οποίος θα συνδέει το ισραηλινό αέριο με την Ευρώπη.

Ωστόσο, εκτός από τις δηλώσεις, δεν έχει σημειωθεί πραγματική πρόοδος στον αγωγό και δεν είναι σαφές εάν θα ήταν οικονομικά εφικτός», σημειώνει το δημοσίευμα. 

Διαβάστε επίσης: EastMed εναντίον αγωγού Τουρκίας-Ισραήλ και η περίπτωση ΥΦΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα