Πρύτανης: Τα "κοιτάσματα" μιας χώρας είναι τα μυαλά των νέων

Σε μια εφ΄ όλης της ύλης συζήτηση, ο Πρύτανης ανοίγει τα χαρτιά του σε σχέση με το όραμά του για το μέλλον, τα μεγαλεπήβολα προγράμματα που δρομολογεί στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, τη σχέση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τον κ. Χόγιερ, την επικίνδυνη κατάσταση στο Κυπριακό όπως την χαρακτηρίζει, αλλά και την πολιτική σκηνή της Κύπρου.

Στο δεύτερο μέρος

της συνέντευξης, ο Πρύτανης μας μίλα για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, το Ογκολογικό Κέντρο, το Χαρουπόδασος του Πανεπιστημίου Κύπρου, το φωτοβολταϊκό πάρκο και τη σχέση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τον Πρόεδρό της, κ. Χόγιερ.

Διαβάστε επίσης: Πρύτανης: Το καινούριο αναδεικνύει την ανεπάρκεια των παλιών

Πρόσφατα βρεθήκατε στο Λουξεμβούργο για συναντήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και με τον ίδιο τον κ. Χόγερ. Στη συνάντηση αυτή έχουν συμφωνηθεί μία σειρά από ενέργειες. Μπορείτε να μας δώσετε μία λεπτομερέστατη εικόνα για αυτές τις ενέργειες;

Το βασικότερο θέμα που συζητήθηκε εκείνες τις ημέρες ήταν το πρόγραμμα Erasmus+ για μεταπτυχιακούς φοιτητές, μέσω του οποίου θα μπορούν Ευρωπαίοι φοιτητές να σπουδάσουν στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΠΚ). Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι σε πλήρη αρμονία με τη στρατηγική της διεθνοποίησης που έχουμε υιοθετήσει στο ΠΚ.

Από το πρόγραμμα αυτό μέχρι στιγμής έχουν επωφεληθεί πολύ λίγα πανεπιστήμια και το δικό μας συγκαταλέγεται σε αυτά. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Θα μπορεί ένας φοιτητής να έρθει στην Κύπρο από μία ευρωπαϊκή χώρα για να κάνει τις μεταπτυχιακές του σπουδές, εξασφαλίζοντας δάνειο από το κονδύλι που θα μας διαθέσουν. Ο φοιτητής, 4-5 χρόνια αφότου ολοκληρώσει τις σπουδές του και ξεκινήσει να εργάζεται, θα είναι σε θέση να αρχίσει την αποπληρωμή του δανείου με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια και με πολύ ευνοϊκούς όρους. Ακόμη και στην περίπτωση που δεν θα μπορεί να εξοφλήσει το δάνειο, η Τράπεζα θα καλύπτει ένα κομμάτι της απώλειας. Στόχος μας είναι στα επόμενα λίγα χρόνια να φοιτήσουν στο ΠΚ, στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος, περίπου 400-500 ξένοι μεταπτυχιακοί φοιτητές. Το πρώτο ποσό που συζητούμε ανέρχεται στα 4 εκ ευρώ ωστόσο, θα υπάρξουν και άλλα κονδύλια το επόμενο διάστημα. Διαπραγματευόμαστε το δάνειο αυτή την περίοδο.

Αυτή όμως δεν είναι η μόνη θετική εξέλιξη που έχουμε. Πέρα από το προαναφερθέν πρόγραμμα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δείχνει πρόθεση να συμβάλει στην πραγματοποίηση ενός «Κέντρου Ερευνών Καρκίνου». Για το Κέντρο αυτό, το οποίο θα οικοδομηθεί σε συνεργασία με το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα και το Ογκολογικό Κέντρο δίπλα από την Ιατρική Σχολή του ΠΚ, έχουμε εξασφαλίσει ήδη μία σημαντική δωρεά. Το ποσό που υπολείπεται ενδέχεται να χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Το Κέντρο Καρκίνου θα παρέχει κάποιες υπηρεσίες αλλά θα έχει κυρίως ερευνητικό χαρακτήρα, ενώ θα είναι συνδεδεμένο με την Ιατρική Σχολή, το Ογκολογικό Κέντρο και το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα. Επιδιώκουμε να το στελεχώσουμε με πολύ αξιόλογο κόσμο και να το εξοπλίσουμε με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας για να μπορέσουμε να μελετήσουμε μορφές καρκίνου τις οποίες συναντούμε πολύ περισσότερο στον τόπο μας.

Με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχετε μία σχέση εδώ και χρόνια. Έχετε ήδη εξασφαλίσει δάνειο 162 εκ ευρώ από αυτή. Τα έργα που γίνονται τα τελευταία χρόνια στην Πανεπιστημιούπολη απορροφούν μέρος του συγκεκριμένου δανείου;

Τα έργα που γίνονται απορροφούν το συγκεκριμένο δάνειο αλλά και πολλές δωρεές - αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Αυτήν τη στιγμή, έχουμε καλύψει σχεδόν το μισό μέρος του δανείου από το οποίο οικοδομείται η Βιβλιοθήκη-Κέντρο Πληροφόρησης «Στέλιος Ιωάννου», η οποία τελειώνει σε μερικούς μήνες. Επίσης, συνεχίζονται με γρήγορους ρυθμούς οι οικοδομικές εργασίες της Πολυτεχνική Σχολής, η οποία θα στοιχίσει γύρω στα 55 εκ. ευρώ, και πολύ σύντομα ξεκινά το έργο του κτιρίου των Βιολογικών Επιστημών και του 3ου Κτιρίου Διδασκαλίας (με δωρεές του Ιδρύματος Λεβέντη και του Δρ. Αρτέμη Χατζηπαναγή».

Έχουμε ήδη ολοκληρώσει την αναβάθμιση του Σιακόλειου Κέντρου Κλινικής Ιατρικής. Εκεί στεγάζεται η Ιατρική μας Σχολή. Εάν έχετε πάει στην παλιά Πανεπιστημιούπολη στην Καλλιπόλεως, θα παρατηρήσετε πως εκεί γίνεται μία τεράστια αναβάθμιση, η οποία θα στοιχίσει περίπου 15 εκ ευρώ. Ετοιμάζουμε, επίσης, το ενεργειακό κέντρο και το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο το οποίο αναμένεται να αρχίσει σύντομα.

Η Πανεπιστημιούπολη του ΠΚ (η παλαιά και, κυρίως, η νέα) είναι η πιο σημαντική παραγωγική επένδυση που έγινε στον τόπο μας. Αυτό που πρέπει να προσέξει κανείς, είναι πως κάθε φορά που μια νέα Σχολή μπαίνει στα κτήριά της, πολλαπλασιάζονται τα ερευνητικά προγράμματα που μπορεί να εξασφαλίσει από την Ευρώπη. Για παράδειγμα, η Πολυτεχνική Σχολή, η οποία όπως είπαμε θα στοιχίσει γύρω στα 55 εκ. ευρώ, έχει φέρει στο ΠΚ μόνο για την ακαδημαϊκή χρονιά 2016-2017 περί τα 30 εκ. ευρώ. Φανταστείτε τι προγράμματα θα εξασφαλίζει όταν η Σχολή αποκτήσει το χώρο της. Ουσιαστικά, το δάνειο για αυτό το κτίριο έχει ήδη αποσβεσθεί πριν καν τελειώσει το κτίριο της!

Η αποπληρωμή του δανείου έχει αρχίσει;

Το δάνειο αυτό έχει μερικά χρόνια περίοδο χάριτος. Η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει όμως, την αποπληρωμή του δανείου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας του Συμβουλίου της Ευρώπης με το οποίο κτίστηκε η Σχολή Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης. Για να ξέρουν οι Κύπριοι φορολογούμενοι, το επιτόκιο του δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προσεγγίζει το 0%.

Τα δάνεια που εξασφαλίζει το ΠΚ, με τη βοήθεια του Υπουργείου Οικονομικών, είναι με τους καλύτερους όρους που δανείστηκε ποτέ η Κυπριακή Δημοκρατία, και αυτό δεν είναι τυχαίο. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Χόγερ, τον πρόεδρο της Τράπεζας, για τη διαρκή εκτίμηση και αγάπη με την οποία περιβάλλει το ΠΚ.

Προχθές, σε μια συνάντηση που διήρκεσε περίπου μια ώρα, συζητήσαμε για τα πάντα. Επιδεικνύει απίστευτο ενδιαφέρον για το ΠΚ. Είναι πραγματικά συγκινητικό. Δεν συμπεριφέρεται ως ένας υπηρεσιακά άνευρος Πρόεδρος Τράπεζας αλλά ως υψηλόβαθμος λειτουργός με βαθιά επίγνωση της αποστολής του, στην υπηρεσία του ευρωπαϊκού δημοσίου συμφέροντος. Το πάθος της αποστολής του όμως δεν τον αποτρέπει από το να είναι απαιτητικός, το αντίθετο. Διοχετεύει τους πόρους της Τράπεζας εκεί που έχει ισχυρούς λόγους να πιστεύει ότι τα χρήματα θα πιάσουν τόπο.

Το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δάνεισε το ΠΚ με τόσο ευνοϊκούς όρους, στη χειρότερη οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας, αποτελεί για εμάς μια σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης. Η Τράπεζα , στο πλαίσιο της αποστολής της και των μηχανισμών λογοδοσίας στους οποίους υπάγεται, δανείζει Πανεπιστήμια που έχουν σχέδιο, πρόγραμμα και προοπτική.

Πριν μας παραχωρήσουν το συγκεκριμένο δάνειο έλεγξαν τα πάντα, εντυπωσιάστηκαν με τον επαγγελματισμό των διοικητικών υπηρεσιών μας, και έμειναν ενθουσιασμένοι με την ερευνητική πορεία του ιδρύματος. Θεωρούν το ΠΚ ως το μέλλον του τόπου μας, την ατμομηχανή της ανάπτυξης. Είναι σημαντικό να σημειώσω πως ο κ. Χόγερ θα είναι παρών τον επόμενο Νοέμβριο στην εμφύτευση του χαρουπόδασους.

Ο κ. Χόγερ έδειξε επίσης τεράστιο ενδιαφέρουν για το σχέδιο που ονομάζουμε «Πανεπιστήμιο της Διασποράς», την προσέλκυση δηλαδή των καλύτερων μυαλών του τόπου μας από όλο τον κόσμο. Στην εποχή της «μαζικής φυγής» των νέων μας εμείς δημιουργούμε προϋποθέσεις δημιουργικής επιστροφής. Εάν φέρουμε πίσω γύρω στους 200 ανθρώπους που διαπρέπουν στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, τότε, μαζί με το υφιστάμενο ακαδημαϊκό προσωπικό μας, θα μπορούσαμε να απογειώσουμε εκπαιδευτικά, τεχνολογικά, και οικονομικά τη χώρα.

Θα μπορούσαμε να δούμε την Κύπρο να εξελίσσεται σε μια απίστευτα δημιουργική οικονομία της γνώσης, να μετατρέπεται στη Δανία της ανατολικής μεσογείου!

Ίσως παραξενευτείτε αλλά είναι πολύ πιο δύσκολο να πείσω το εγχώριο πολιτικό προσωπικό ότι ένα τέτοιο φιλόδοξο όραμα αξίζει να υποστηριχθεί νομοθετικά-θεσμικά-οικονομικά, πάρα τον κ. Χόγερ!

Με την επανεκλογή σας ως πρύτανης ευελπιστούσατε ότι το ΠΚ θα ήταν το πρώτο πανεπιστήμιο παγκοσμίως που θα εξυπηρετούσε τις ανάγκες του σε ηλεκτρισμό από τον ήλιο μέσα στο 2016. Καθυστέρησε το έργο αυτό. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το στόχο αυτό;

Περάσαμε από χίλια μύρια κύματα για να φτάσουμε εδώ που είμαστε τώρα. Συναντήσαμε αρκετές δυσκολίες. Το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο θα γίνει στη νεκρή ζώνη και θα αποτελέσει την πρώτη μεγάλη επένδυση που θα γίνει εκεί. Έγινε δεκτό μετά από ατέλειωτες προσπάθειες με τους ξένους και τα Ηνωμένα Έθνη. Σε κάποια φάση μας είπαν πως ο χώρος που θα γινόταν το φωτοβολταϊκό πάρκο αποτελούσε δασική γη, ενώ δεν υπήρχε ούτε ένα δέντρο μέσα! Ευτράπελα της κυπριακής πολιτικής ζωής!

Αφού αποδείξαμε ότι ο συγκεκριμένος χώρος ήταν απαλλοτριωμένος από το κράτος για το ΠΚ, ήρθαμε αντιμέτωποι με ένα άλλο πρόβλημα. Μας είπαν πως ο χώρος ήταν αρχαιολογικός. Χάσαμε έναν ακόμη χρόνο για να πραγματοποιηθούν όλες οι γεωφυσικές μελέτες οι οποίες απέδειξαν ότι δεν υπάρχει οτιδήποτε αρχαιολογικής σημασίας αντικείμενο. Βλέπετε, τα εμπόδια είναι ατέλειωτα. Αυτός είναι ο τόπος μας. Για την ακρίβεια αυτός είναι ο τόπος όπως τον διαχειρίστηκαν εδώ και δεκαετίες μίζεροι άνθρωποι με σκουριασμένα μυαλά. Έτσι χάνονται οι ευκαιρίες. Είμαστε, πιστεύω, στα τελευταία στάδια για να βγούμε σε προσφορές. Είδαμε, μάλιστα, πριν μερικές εβδομάδες και τον υπουργό Εμπορίου.

Τα κονδύλια υπάρχουν και επείγει να γίνει το πάρκο για έναν απλό λόγο. Το φωτοβολταϊκό πάρκο θα εξοικονομεί ένα τεράστιο κονδύλι του ΠΚ από το οποίο θα επωφελείται το κράτος για να αποπληρώνει το δάνειο. Από αυτό το δάνειο η Κυπριακή Δημοκρατία θα κερδίσει περίπου 48 εκ. ευρώ. Πώς θα γίνει αυτό; Είχαμε περίπου 2 εκ. ευρώ το χρόνο ενοίκια. Η εξοικονόμηση από το ηλεκτρικό ρεύμα είναι 4 εκ. το χρόνο. Από το ΦΠΑ του δανείου και των δωρεών, το κράτος θα επωφεληθεί γύρω στα 48 εκ. ευρώ τα επόμενα 4-5 χρόνια. Αυτό το δάνειο είναι ένα μεγάλο κέρδος για τον τόπο.

Να προσθέσω ακόμη κάτι, κάποιοι χαμογέλασαν ειρωνικά όταν έγραψα πριν 4 χρόνια ότι σύντομα το φωτοβολταϊκό κιλοβατώριο θα είναι πιο φθηνό από το κιλοβατώριο που θα προέρχεται από το φυσικό αέριο. Χθες πληροφορηθήκαμε ότι 25% των σπιτιών στην Αυστραλία έχουν φωτοβολταϊκή εγκατάσταση. Ξέρετε γιατί; Το εξηγεί η κυβέρνηση της Αυστραλίας: To φωτοβολταϊκό κιλοβατώριο είναι πιο φθηνό από το κιλοβατώριο που προέρχεται από το φυσικό αέριο! Με πιάνει απελπισία όταν ακούω κάποιους άσχετους ή ιδιοτελείς να πιστεύουν ότι το φυσικό αέριο θα μας πλουτίσει χωρίς όρια. Κανένα κοίτασμα πετρελαίου ή φυσικού αερίου δεν μπορεί να αντικαταστήσει την εφευρετικότητα και την δημιουργικότητα των νέων ανθρώπων. Τα γεωφυσικά αποθέματα κάποτε εξαντλούνται. Τα αποθέματα ανθρώπινης γνώσης και επινοητικότητας είναι ανεξάντλητα.

Τα πραγματικά κοιτάσματα μιας σύγχρονης χώρας είναι στα μυαλά των νέων της, των επιστημόνων της.

Ένα άλλο μεγάλο στοίχημα για το ΠΚ είναι η επένδυση για τη δημιουργία του χαρουπόδασους. Δώστε μας ένα χρονικό πλαίσιο και το οικονομικό όφελος από αυτό το έργο.

Η Ιρλανδία, την οποία επισκέφτηκα πριν από 2 μήνες, παράγει 11 φορές περισσότερα γεωργικά προϊόντα από αυτά που καταναλώνει. Παρόλο που είναι μία χώρα υψηλής τεχνολογίας, το εθνικό εισόδημα από τη μεταποίηση και τη γεωργία είναι τεράστιο. Αντιστοίχως, θεωρώ πως η Κύπρος έχει τεράστιες δυνατότητες στον τομέα της σύγχρονης γεωργίας και μεταποίησης, όχι με τους όρους του 1960 αλλά με όρους του 21ου αιώνα. Το χαρουπόδασος αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο.

Όπως ίσως γνωρίζετε, υπάρχει έλλειψη κακάο στον κόσμο και το μόνο οργανικό, βιολογικό υποκατάστατο του κακάο είναι μόνο το χαρούπι. Επομένως, υπάρχει μια τεράστια προοπτική. Έχουμε εντοπίσει ότι μπορούν να παραχθούν 160-170 προϊόντα από το χαρούπι. Ο στόχος δεν είναι να πουλάμε χαρούπια, αλλά να συνάψουμε συμφωνίες με πολυεθνικές εταιρίες έξυπνης τροφής και να μετατρέψουμε την Κύπρο σε σοβαρό εξαγωγέα.

Συζητάμε με βιομηχανίες τροφίμων, παιδικών τροφών, με φαρμακοβιομηχανίες, με βιομηχανίες υλικών και πολλούς άλλους. Επιπλέον, στο Τμήμα Χημείας του ΠΚ έχουμε αξιόλογο ακαδημαϊκό προσωπικό, το οποίο μπορεί να συνδράμει την προσπάθεια και ερευνητικά. Υπάρχουν συνέργειες σε πολλούς τομείς – γεωργία, βιομηχανία, έρευνα. Τα οφέλη θα είναι τεράστια. Προσέξτε πόσο δημιουργικά προσεγγίζουμε το παρελθόν του τόπου μας. Δεν επιζητούμε νοσταλγικά την αναπαραγωγή του, ούτε φυσικά του γυρνάμε την πλάτη, αλλά προσαρμόζουμε ότι καλό μας παρέδωσαν οι προηγούμενες γενιές, ότι χρήσιμο προσφέρει η παράδοσή μας, στη σημερινή εποχή. Δεν αντιγράφουμε το παρελθόν – το μεταποιούμε, το μετασχηματίζουμε, το φέρνουμε στα δικά μας μέτρα και τις δικές μας ανάγκες της δικής μας εποχής , χρησιμοποιώντας έρευνα, νέα τεχνολογία και τις παγκοσμιοποιημένες αγορές. Για να είμαι ειλικρινής, με βάση τα διεθνή πρότυπα, δεν πρωτοτυπούμε ιδιαίτερα. Κάνουμε δηλαδή αυτό που κάνουν τα σύγχρονα ανεπτυγμένα κράτη. Ρίξτε μια ματιά στις σκανδιναβικές χώρες, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Δείτε τι κάνουν οι Σκανδιναβοι και οι Ολλανδοί με τη γεωργία, την αλιεία και τη ναυτιλία. Η Κύπρος χρειάζεται μα καινούργια αρχιτεκτονική ανάπτυξης.

Μπορείτε να δώσετε κάποια ενδεικτικά νούμερα;

Έχουμε φυτέψει 40.000 χαρουπιές. Τον επόμενο Νοέμβριο οι χαρουπιές αυτές θα αρχίσουν να φυτεύονται στο έδαφος. Η παραγωγή αυτού του δάσους αναμένεται να φτάσει τους 4.000 τόνους χαρουπιών το χρόνο. Το χαρούπι σήμερα στοιχίζει περίπου 500 ευρώ τον τόνο. Επομένως, μόνο η πώληση των χαρουπιών θα επιφέρει 2 εκ ευρώ. Δεν στεκόμαστε όμως μόνον εκεί.

Αν θες να είσαι πραγματικά ανταγωνιστικός, θα πρέπει αυτά τα έσοδα να μπορείς, μέσα από τη μεταποίηση, να του δώσεις υπεραξία, να τα πολλαπλασιάσεις επί 20 και επί 30 (επί 100 συν στην περίπτωση της φαρμακοβιομηχανίας). Εκτιμώ πως το πρόγραμμα αυτό, θα μετατρέψει το ΠΚ σε έναν μερικώς οικονομικά αυτόνομο οργανισμό. Δε θέλουμε να είμαστε ένα κρατικοδίαιτο Πανεπιστήμιο.

Που βρισκόμαστε σε σχέση με τη δημιουργία Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου;

Στο σημείο αυτό υπάρχουν δύο ξεχωριστά θέματα. Το πρώτο θέμα είναι πως η Ιατρική Σχολή δεν δημιουργήθηκε μόνο για να βγάζει 30-40 απόφοιτους εν δυνάμει γιατρούς το χρόνο. Ο βασικός της στόχος πρέπει να είναι ευρύτερος: η αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στον τόπο μας. Η μετατροπή του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και του Μακάριου Νοσοκομείου σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία αποτελεί για εμάς όραμα. Στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία συνυπάρχουν γιατροί και ακαδημαϊκοί. Για να υλοποιηθεί το όραμα υπάρχει ένας δρόμος τον οποίο πρέπει να ακολουθήσουμε και είναι ξεκάθαρος και γνωστός από άριστες διεθνείς πρακτικές.

Αυτός ο δρόμος είναι η σταδιακή μετατροπή κάποιων κλινικών σε πανεπιστημιακές κλινικές, και όταν αυτός ο αριθμός είναι ικανοποιητικός, θα γίνει η μετατροπή των νοσοκομείων σε πανεπιστημιακά. Δεν είναι στόχος μας η οικειοποίηση των νοσοκομείων του τόπου, τα οποία, μην ξεχνάμε, δεν ανήκουν ούτε στο πανεπιστήμιο, ούτε στους κρατικούς γιατρούς. Ανήκουν στο κράτος που τα διαχειρίζεται για λογαριασμό της κοινωνίας.

Ο στόχος είναι να βελτιώσουμε στο μέγιστο δυνατό τις παροχές υγείας. Στα νοσοκομεία αυτά πηγαίνει η μεγάλη μάζα των ανθρώπων της χώρας, που δεν έχουν πρόσβαση ή δεν επιθυμούν τη νοσηλεία στα ιδιωτικά νοσοκομεία, που δεν μπορούν να πάρουν το αεροπλάνο και να πάνε στο εξωτερικό. Αυτό σημαίνει πως έχουμε ιστορική υποχρέωση απέναντι στους συμπολίτες μας, να δώσουμε λύση σε αυτό το αδιέξοδο.

Το δεύτερο κομμάτι είναι η συζήτηση που γίνεται με τον Καναδά για τη δημιουργία ενός πανεπιστημιακού νοσοκομείου μέσα στην Πανεπιστημιούπολη. Είμαστε σε προχωρημένο στάδιο. Υπογράφτηκε ήδη ένα μνημόνιο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ένα δεύτερο μνημόνιο υπογράφηκε πριν μερικές βδομάδες από τον πρέσβη μας στην Οτάβα.

Την Τετάρτη είχαμε συζητήσεις για το θέμα αυτό με τους Καναδούς. Πιστεύω πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε καταληκτικές ημερομηνίες. Περιμένουμε τη μελέτη βιωσιμότητας, την εκπόνηση της οποίας έχει αναλάβει διεθνής οίκος. Θα την έχουμε τον Δεκέμβρη. Θα είναι ένα εξειδικευμένο ιατρικό κέντρο σε τομείς που αφορούν όχι μόνο την Κύπρο, αλλά και τη γύρω περιοχή.

Keywords
πρυτανης, μυαλα, κυπρος, τραπεζες, συγκεκριμένο, σημαίνει, παραιτηση λεβεντη, νέα, προσφορες, ηλεκτρικος, ΦΠΑ, πετρελαιο, θες, λύση, μνημονιο, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, τραπεζα κυπρου, μνημονιο 3, τελος του κοσμου, κυπρος εκλογες, μιλα, τι σημαινει, τμημα χημειας, ιατρικο κεντρο, το πρωτο θεμα, χωρες, το θεμα, αυστραλια, δανεια, δανια, δημοκρατια, ηνωμενα εθνη, θεμα, ιατρικη, ιρλανδια, κυπρου, οικονομια, πλαισιο, πρωτο θεμα, προγραμμα, σημερινη, φυσικο αεριο, χωρις ορια, ωρα, αγαπη, αεροπλανο, αξιζει, αλιεια, απιστευτο, απιστευτα, αρμονια, αρχιτεκτονικη, ατμομηχανη, εβδομαδες, βοηθεια, βρισκεται, γεγονος, γεωργια, γινει, γινεται, γινονται, γιατροι, δανειο, δευτερο, δεντρο, διαστημα, δειτε, δειχνει, δρομος, εγινε, εδαφος, ευρω, ειλικρινης, ειπαν, υπαρχει, εκτιμηση, ελλειψη, εμειναν, εργα, εξελιξη, εποχη, ερευνα, ευρωπη, τεχνολογια, ζωνη, ιδιο, υπηρεσια, υπηρεσιες, θες, ιδρυμα, εικονα, κακαο, κυβερνηση, κυματα, κτιριο, λύση, λουξεμβουργο, λογο, μαζα, ματια, μηνες, μπορεις, μπορειτε, ναυτιλια, νοσοκομεια, ξερετε, παντα, οικος, ορια, οραμα, ουσιαστικα, οφελος, παθος, πανεπιστημιο κυπρου, προγραμματα, ρευμα, συγκεκριμένο, συζητηση, συντομα, σειρα, σχεδιο, τμημα, φυσικα, φοιτητης, φυσικο, φορα, αγορες, δωσεις, ειμαστε ενα, ειπαμε, εθνικο, χωρα, ιατρικο, ιδιαιτερα, κομματι, μελετη, μια ματια, νοσοκομειο, πωληση, σημαίνει, σκηνη, τραπεζα, θελω να, θεματα, υγειας
Τυχαία Θέματα