Πρώτα οι απαντήσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις

Έλλειμμα πάνω από €27 εκ. για το 2017 προβλέπει ο προϋπολογισμός της Αρχής Λιμένων
Η Επιτροπή Οικονομικών αναμένει τη Διοίκηση της Αρχής Λιμένων Κύπρου να τοποθετηθεί στα ερωτήματα που ήγειραν οι βουλευτές, σε ό,τι αφορά κυρίως την εκχώρηση εργασιών στο λιμάνι Λεμεσού σε ιδιωτικές εταιρείες και για το μέλλον του λιμανιού Λάρνακας

Τις γραπτές απαντήσεις της Διοίκησης και Διεύθυνσης της Αρχής Λιμένων Κύπρου,

επί των ερωτημάτων που ήγειραν οι βουλευτές σε ό,τι αφορά κυρίως την εκχώρηση εργασιών στο λιμάνι Λεμεσού σε ιδιωτικές εταιρείες και για το μέλλον του λιμανιού Λάρνακας, αναμένει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, προκειμένου να προχωρήσει σε τοποθέτηση και να οδηγήσει τον Προϋπολογισμό της Αρχής για το 2017 ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής για να ψηφιστεί σε νόμο. Η Διοίκηση και η Διεύθυνση της Αρχής ρωτήθηκαν, επίσης, κατά πόσο εκ του αποτελέσματος, της λειτουργίας του λιμανιού Λεμεσού υπό τη διαχείριση ιδιωτών, φαίνεται ότι η ανάθεση αυτών των υπηρεσιών είναι προς το συμφέρον του κράτους και της οικονομίας.

Ο προϋπολογισμός της Αρχής για το 2017 προβλέπει έσοδα 34.492.500 ευρώ και δαπάνες 61.542.693 ευρώ. Το έλλειμμα των 27.050.193 ευρώ, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΣ της Αρχής Ελευθέριος Χατζηζαχαρία, προκύπτει λόγω αναπτυξιακών έργων. Όπως εξήγησε ενώπιον της Επιτροπής ο κ. Χατζηζαχαρία, ο προϋπολογισμός της Αρχής προβλέπει έσοδα και έξοδα για ένα μήνα για το λιμάνι Λεμεσού, και για ολόκληρο τον χρόνο για τα υπόλοιπα λιμάνια.

Όπως διευκρινίστηκε ενώπιον της Επιτροπής, το σχέδιο εθελούσιας εξόδου από την Αρχή έχει κόστος 10 εκ. ευρώ. Κατά τη συζήτηση ζητήθηκε από την Επιτροπή Οικονομικών να αποδεσμευτούν οι 40 θέσεις που ζητήθηκαν και οι οποίες αφορούν 20 προσλήψεις και 20 προαγωγές.

Θα δούμε για τις γερανογέφυρες στη Λάρνακα
Από τους βουλευτές μέλη της Επιτροπής Οικονομικών υποβλήθηκαν ερωτήματα αναφορικά με τις απολαβές των υπαλλήλων της ΑΗΚ, οι οποίοι έκαναν χρήση του σχεδίου εθελούσιας εξόδου, την εκπαίδευση των υπαλλήλων που επέλεξαν να συνεχίσουν την υπηρεσία τους σε τμήματα της Δημόσιας Υπηρεσίας, για το κόστος που είχαν στην οικονομία τα προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν όταν ανέλαβαν τη διαχείριση του λιμανιού οι ιδιώτες επενδυτές και ερωτήματα αναφορικά με τους σχεδιασμούς για το λιμάνι Λάρνακας.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις γερανογέφυρες, που φαίνεται να φθείρονται στο λιμάνι Λάρνακας και τις προθέσεις της Αρχής, ο Πρόεδρος του ΔΣ της Αρχής είπε «θα δούμε».

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης, αναφερόμενος στους ημικρατικούς οργανισμούς, έκανε λόγο για καρκινώματα, διευκρινίζοντας ότι η αναφορά ήταν για τον τρόπο λειτουργίας αυτών των οργανισμών.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Αβέρωφ Νεοφύτου παρατήρησε πως οι Προϋπολογισμοί των Ημικρατικών Οργανισμών, τα σχέδια και τα οργανογράμματα ψηφίζονται από τη Βουλή. Οι οργανισμοί αυτοί λειτουργούν στο πλαίσιο νόμων που ψηφίζει η Βουλή, είπε, προσθέτοντας ότι δεν θα πρέπει οι βουλευτές να πυροβολούν τα μέλη των ΔΣ επειδή εφαρμόζουν τους νόμους και κανονισμούς που οι ίδιοι ψηφίζουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα