Στόχος η ενότητα

Μαρίνος Σιζόπουλος και Διομήδης Διομήδους διεκδικούν την Προεδρία της ΕΔΕΚ
Σκληρή μάχη με έντονο ενδιαφέρον για τις θέσεις του Αναπληρωτή Προέδρου και των δύο Αντιπροέδρων

Ο κύβος ερρίφθη. Κούρσα για δύο είναι τελικώς η μάχη για την Προεδρία της ΕΔΕΚ. Μαρίνος Σιζόπουλος και Διομήδης Διομήδους προέταξαν την ενότητα ως κυρίαρχο συστατικό τόσο της πορείας τους προς την εκλογική διαδικασία όσο και για το αύριο του κόμματος.

Υπεβλήθησαν παράλληλα 4 υποψηφιότητες για τη θέση του Αναπληρωτή Προέδρου από τους νυν Αντιπρόεδρο

Μαρία Βασιλειάδου, νυν Γραμματέα ΚΕ Χρυσό Τουλούπη, Ξένιο Ξενοφώντος και πρώην Υπουργό Παιδείας και Βουλευτή Λευκωσίας Ανδρέα Φιλίππου.

Εξάλλου, για τις θέσεις των Αντιπροέδρων υπέβαλαν υποψηφιότητες οι Έλενα Λυμπουρή, ο Βουλευτής Ηλίας Μυριάνθους, το μέλος του Πολιτικού Γραφείου Έλενα Περικλέους και ο Πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής Αμμοχώστου Λευτέρης Ανδρέου.

Υλοποίησα τις δεσμεύσεις μου
«Με αίσθημα ευθύνης έναντι της ιστορίας του τιμημένου μας κόμματος, αλλά και της πατρίδας μας, η οποία διέρχεται μιαν από τις πλέον κρίσιμες περιόδους στη σύγχρονη ιστορία της, αποφάσισα να διεκδικήσω στις εκλογές της 7ης Μαΐου την επανεκλογή μου στη θέση του Προέδρου του κόμματος», ανέφερε σε δήλωσή του αμέσως μετά την κατάθεση της υποψηφιότητάς του ο κ. Σιζόπουλος.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ έκανε μια σύντομη αναφορά στα όσα έχει πετύχει το κόμμα την περίοδο που έχει εκείνος τα ηνία του κόμματος.

· Υλοποίησε τη δέσμευσή του για «επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής συναίνεσης και η δημιουργία κλίματος ενωτικής δημιουργικής συμπόρευσης όλων των στελεχών. Κανένα από τα στελέχη που είχαν αντιταχθεί στην υποψηφιότητά του, ή και που διατύπωσαν διαφορετικές απόψεις δεν διώχθηκε, αντίθετα, τα πλείστα αξιοποιήθηκαν ακόμα και με εκλογή σε πολιτειακά αξιώματα.

· Υλοποίησε τη δέσμευσή του για «αναβάθμιση της λειτουργίας των συλλογικών οργάνων, οι συνεδρίες των οποίων θα συνεχίσουν να είναι ανοικτές, εκτός από αυτές που θα αφορούν θέματα τακτικής και στρατηγικής του κόμματος», με την ΕΔΕΚ να είναι το μόνο κόμμα του οποίου οι συνεδρίες των συλλογικών οργάνων είναι ανοικτές ακόμα και στα ΜΜΕ

· Υλοποιήθηκε η δέσμευση για «άμεση υλοποίηση της απόφασης της Κ.Ε. για σύγκληση Πολιτικού, Προγραμματικού και Καταστατικού Συνεδρίου», με το εν λόγω συνέδριο το οποίο πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2015 να υιοθετεί την πρόνοια για περιορισμό των θητειών στα κομματικά και πολιτειακά αξιώματα.

· Υλοποιήθηκε η δέσμευση για «δημιουργία προϋποθέσεων για κομματική και όχι μόνο ανέλιξη της νέας γενιάς στελεχών», υποδεικνύοντας ότι στο πλαίσιο αυτό και ανεξάρτητα με διατάξεις του καταστατικού θα διεκδικήσει εκλογή στην προεδρία του κόμματος μόνο για δύο θητείες.

· Υλοποιήθηκε η δέσμευσή του για «κάθε δυνατή προσπάθεια για επιστροφή στο κόμμα παλιών στελεχών και μελών τα οποία για διάφορους λόγους έχουν απομακρυνθεί», καθώς υπήρξε επιστροφή στην ενεργή δραστηριότητα αριθμού παλιών στελεχών και μελών. Σημείωσε ωστόσο ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά περιθώρια για την επαναδραστηριοποίηση ακόμα μεγαλύτερου αριθμού.

Συνεχίζοντας την αποτίμησή του ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ότι σε αυτό το χρονικό διάστημα με σκληρή δουλειά επιτεύχθηκε στην ΕΔΕΚ ένα μικρό οικονομικό θαύμα, καθώς, παρά την οικονομική κρίση, τη μείωση της κρατικής χορηγίας κατά 106 χιλ. ευρώ τον χρόνο, αλλά και την αρνητική στάση που επέδειξαν έναντι του κόμματος χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, το χρέος του κόμματος μειώθηκε κατά 66% και συγκεκριμένα από 1 και πλέον εκ. ευρώ, που ήταν τον Μάρτιο του 2015, σήμερα περιορίσθηκε στις 340 χιλιάδες ευρώ, με προοπτική και στόχο τον Δεκέμβριο του 2018 να μηδενισθεί. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, τα μηνιαία έσοδα του κόμματος αυξήθηκαν με τρόπο καθαρό κατά 120%, στοχεύοντας η αύξηση τον Δεκέμβριο του 2017 να φθάσει το 150%.

Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι θα παραμείνει σταθερά επικεντρωμένος στο Κυπριακό και τα μείζονα θέματα της εσωτερικής πολιτικής, όπως η οικονομία, η άμυνα και η παιδεία.

Με το βλέμμα στο ΓεΣΥ
Η ενότητα και η πορεία του ΓεΣΥ αποτέλεσαν τον κορμό των δηλώσεων του κ. Διομήδους, ο οποίος την ίδια ώρα απάντησε αρνητικά σε ερώτηση κατά πόσο η υποψηφιότητά του έχει να κάνει και με μια διαφορετική προσέγγιση από αυτή που έχει σήμερα το κόμμα στο Κυπριακό.

Ο ΓΓ της ΔΕΟΚ σημείωσε ότι η πρότασή του αφορά μια ΕΔΕΚ πρωτοπόρο με δράση και πράξη, για απελευθέρωση της Κύπρου, για προοδευτική οικονομική ανάπτυξη, ευημερία, κοινωνική συνοχή και κοινωνική αλληλεγγύη. «Όλοι μαζί μπορούμε για την ΕΔΕΚ της επόμενης πενταετίας», είπε.

Αναφερόμενος στο ΓεΣΥ, είπε ότι «εκείνο που πραγματικά προέχει και ενδιαφέρει όλο τον κυπριακό λαό είναι η εφαρμογή του».

Επίσης, πρόσθεσε ότι ελπίζει και αναμένει ότι «η ΕΔΕΚ, που πρωτοστάτησε και αγωνίστηκε γι' αυτήν τη μεγάλη κοινωνική μεταρρύθμιση, θα παραμείνει σταθερή στην πάγια και διαχρονική της θέση για άμεση και πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ χωρίς εκπτώσεις και χωρίς σκιές», και κάλεσε δημόσια τον νυν Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο «ξεκάθαρα και υπεύθυνα να ταχθεί υπέρ της άμεσης ψήφισης των δύο νομοσχεδίων που συζητούνται στη Βουλή, για την αυτονόμηση των νοσοκομείων και το ΓεΣΥ».

«Έφτασε η ώρα να προχωρήσουμε στην πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ που τόσο πολύ έχει ανάγκη η κυπριακή κοινωνία, ιδιαίτερα τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα», πρόσθεσε.

Για το Κυπριακό ανέφερε ότι οι θέσεις της ΕΔΕΚ μιλούν για λύση, απαλλαγή από την κατοχή, εγγυήσεις και ξένους στρατούς, και τις χαρακτήρισε «καθαρές και κρυστάλλινες».

Ερωτηθείς κατά πόσο συμφωνεί με την απόφαση της ΕΔΕΚ, να αποκηρύξει τη ΔΔΟ ως μορφή λύσης του Κυπριακού, ο κ. Διομήδους είπε ότι πρόκειται για συνεδριακή απόφαση του κόμματος, η οποία θα τύχει απόλυτου σεβασμού.

«Ναι, θέλουμε λύση και η λύση που θέλουμε είναι η λύση της αξιοπρέπειας και της απαλλαγής από την κατοχή», πρόσθεσε, αναφέροντας πως απ' εκεί και πέρα η ΕΔΕΚ πρέπει να ασχοληθεί επίμονα, καθημερινά και πρακτικά με όλα τα άλλα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα όπως το ΓεΣΥ, η ανεργία, οι χαμηλές συντάξεις και όλα όσα ταλαιπωρούν καθημερινά τους πολίτες.

«Σε αυτό το πεδίο θα δείτε την ΕΔΕΚ να αναδιπλώνεται και να βρίσκεται καθημερινά στη ζωή και δίπλα από την κοινωνία», δήλωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα