Πρόσκληση Κομισιόν για προτάσεις για χρηματοδότηση έργων στις μεταφορές

Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για έργα υποδομών βιώσιμων μεταφορών, για κονδύλια συνολικού ύψους 7 δις ευρώ, ανακοίνωσε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του Μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF), σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Τα επιλέξιμα έργα θα πρέπει να αφορούν νέες, αναβαθμισμένες και βελτιωμένες ευρωπαϊκές υποδομές σιδηροδρομικών, πλωτών και οδικών μεταφορών στο διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών (trans-European transport network - TEN-T), ενώ θα συνεισφέρουν

στην προσπάθεια επίτευξης των κλιματικών στόχων της ΕΕ. Επιλέξιμα θα είναι επίσης έργα που ενισχύουν τις διαδρομές αλληλεγγύης που δημιουργήθηκαν για να διευκολύνουν τις εξαγωγές και τις εισαγωγές της Ουκρανίας, καθώς για πρώτη φορά φορείς από την Ουκρανία και τη Μολδαβία θα μπορούν να υποβάλουν απευθείας αίτηση για χρηματοδότηση από την ΕΕ.

Σύμφωνα με δήλωση της Επιτρόπου Μεταφορών Αντίνα Βαλεάν, πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε προϋπολογισμό πρόσκληση ενδιαφέροντος στο πλαίσιο του Μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» για την περίοδο 2021 με 2027, με ιδιαίτερη έμφαση στα διασυνοριακά έργα μεταξύ των κρατών μελών.

Στόχος της πρόσκλησης είναι επίσης η χρηματοδότηση έργων, που θα βελτιώσουν την ασφάλεια και τη διαλειτουργικότητα στο δίκτυο μεταφορών της ΕΕ, καθώς και έργων βελτίωσης της ανθεκτικότητας των υποδομών μεταφορών έναντι φυσικών καταστροφών.

Ενδεικτικά, μέχρι σήμερα στην περίπτωση της Κύπρου έχουν χρηματοδοτηθεί και βρίσκονται σε εξέλιξη στο πλαίσιο του δικτύου TEN-T έργα που αφορούν τη βελτίωση και την επέκταση αυτοκινητοδρόμων.

Αιτήσεις μπορούν να καταθέσουν ένα ή περισσότερα κράτη μέλη, καθώς και διεθνείς οργανισμοί και δημόσιοι ή ιδιωτικοί οργανισμοί σε κράτη μέλη της ΕΕ με τη σύμφωνο γνώμη του εκάστοτε κράτους μέλους και οι αιτήσεις μπορούν να κατατίθενται μέχρι τις 30 Ιανουαρίου του 2024.

Τα έργα θα αξιολογηθούν από την Κομισιόν και τον Ευρωπαϊκό Εκτελεστικό Οργανισμό για το Κλίμα, τις Υποδομές και το Περιβάλλον ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση σχετικών έργων της Κομισιόν, με τη συμβολή ανεξάρτητων ειδικών. Οι αιτητές θα ενημερωθούν για την προκαταρκτική αξιολόγηση το αργότερο έξι μήνες μετά την προθεσμία υποβολής, και τυχόν συμφωνίες χρηματοδότησης θα υπογραφούν εντός εννέα μηνών από την προθεσμία υποβολής αιτήσεων.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα