Βρετανία: Στο δικαστήριο οι 5 Βούλγαροι για κατασκοπεία για λογαριασμό Ρωσίας

Πέντε Βούλγαροι υπήκοοι, οι οποίοι κατηγορούνται ότι αποτελούσαν μέρος ενός κατασκοπευτικού δικτύου της Ρωσίας που δρούσε στην Βρετανία και ήταν επιφορτισμένο να διενεργεί παρακολουθήσεις και να διασφαλίζει πληροφορίες σχετικά με τους στόχους, παρουσιάσθηκαν σήμερα μέσω βιντεοκλήσης σε δικαστήριο του Λονδίνου.

Οι τρεις άνδρες και οι δύο γυναίκες κατηγορούνται για συνωμοσία «με σκοπό τη συλλογή πληροφοριών που θα ήταν άμεσα ή έμμεσα χρήσιμες στον εχθρό για σκοπούς επιζήμιους για την ασφάλεια και τα συμφέροντα του κράτους» στο διάστημα μεταξύ 30 Αυγούστου

2020 και 8 Φεβρουαρίου 2023.

Ο Ορλίν Ρούσεφ 45 ετών, ο Μπίζερ Τζαμπάζοφ 41 ετών, η Κάτριν Ιβανόβα 31 ετών, ο Ιβάν Στογιάνοφ 31 ετών και η Βάνια Γκαμπέροβα 29 ετών, όλοι τους Βούλγαροι υπήκοοι που ζουν στο Λονδίνο και στο Νορφλόκ, συνελήφθησαν από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία εφέτος τον Φεβρουάριο.

Δεν προέβησαν σε κάποια δήλωση σε αυτό το στάδιο και προφυλακίστηκαν μέχρι την επόμενη εμφάνισή τους στο δικαστήριο Οντ Μπέιλι του Λονδίνου στις 13 Οκτωβρίου.

Ο Ρούσεφ, ο Ντζαμπάζοφ και η Ιβανόβα είχαν ήδη κατηγορηθεί για αδικήματα σχετικά με έγγραφα ταυτότητας και πρόκειται να εμφανιστούν στο Ολντ Μπέιλι την Πέμπτη σχετικά με τους ισχυρισμούς αυτούς.

Περιγράφοντας τις κατηγορίες, η εισαγγελέας Κάθριν Σέλμπι δήλωσε στο δικαστήριο του Βεστμίνστερ ότι οι πέντε Βούλγαροι κατηγορούνται ότι συνιστούσαν μέρος ενός οργανωμένου δικτύου το οποίο προέβαινε σε παρακολουθήσεις και εχθρικές δραστηριότητες για λογαριασμό της Ρωσίας εναντίον συγκεκριμένων στόχων, μεταξύ άλλων και για πιθανές απαγωγές.

Η Σέλμπι είπε ότι η οικία του Ρούσεφ λειτουργούσε ως κόμβος επιχειρήσεων στην Βρετανία της εν λόγω ομάδας και ότι το δίκτυο λάμβανε εντολές από ένα πρόσωπο γνωστό ως Γιάν Μάρσαλεκ.

Ο Μάρσαλεκ, πρώην διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας πληρωμών Wirecard που κατέρρευσε, καταζητείται από τη γερμανική αστυνομία για φερόμενη απάτη και η τύχη του είναι προς το παρόν άγνωστη.

Δεν έχει κατηγορηθεί για κανένα έγκλημα στη Βρετανία, αλλά κατονομάστηκε ως φερόμενος συνωμότης στις κατηγορίες εναντίον των πέντε Βουλγάρων. Το γραφείο του δικηγόρου του Μάρσαλεκ αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο.

Η Βρετανία επιδιώκει να λάβει αυστηρότερα μέτρα για τις εξωτερικές απειλές κατά της ασφάλειας και τους δυνητικούς κατασκόπους και τον Ιούλιο ψήφισε νόμο για την εθνική ασφάλεια, με στόχο την αναμόρφωση των μέσων αποτροπής της κατασκοπείας και της ξένης παρέμβασης με νέα εργαλεία και ποινικές διατάξεις.

Τότε, η κυβέρνηση είχε χαρακτηρίσει τη Ρωσία ως «την πιο οξεία απειλή» για την ασφάλειά της.

Δεν υπήρξε καμία απάντηση από τη ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο, αναφορικά με την είδηση των κατηγοριών.

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο επικεφαλής της βρετανικής κατασκοπείας είχε δηλώσει ότι περισσότεροι από 400 Ρώσοι ύποπτοι για διενέργεια κατασκοπείας απελάθηκαν από την Ευρώπη, γεγονός που προκάλεσε το «σημαντικότερο στρατηγικό πλήγμα» κατά της Μόσχας στην πρόσφατη ιστορία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα