«Προίκα του μωρού»: Ποιοι δικαιούνται και τι

Σε μια σημαντική κίνηση για την ενίσχυση των οικογενειών που αποκτούν νεογέννητο παιδί, αλλά ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, προχώρησε η Κυβέρνηση με την έγκριση του Σχεδίου «Προίκα του μωρού» από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Το Σχέδιο έχει προϋπολογισμό €3,6 εκ., συν 5% για ειδικές και έκτακτες περιπτώσεις που ενδεχομένως να προκύψουν, ποσά τα οποία θα αντληθούν από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Άπορους.

Διαβάστε επίσης: Εγκρίθηκε η «Προίκα του μωρού»

Ποιοι και πώς επωφελούνται

Από το Σχέδιο μπορούν να επωφεληθούν όσοι είναι δικαιούχοι του

Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ) και απέκτησαν νεογέννητο παιδί μετά την 1η Ιανουαρίου 2017.

Επιπλέον, στο Σχέδιο μπορούν να ενταχθούν μητέρες που δεν είναι λήπτριες του ΕΕΕ, αλλά αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, τα οποία θα κληθεί να πιστοποιήσει με σχετική έκθεση κάποια κοινωνική λειτουργός.

Ποια αγαθά περιλαμβάνονται

Το Σχέδιο δεν προνοεί τη χορήγηση χρημάτων στους δικαιούχους, αλλά την παροχή διαφόρων αγαθών, απαραίτητων για τη φροντίδα ενός νεογέννητου βρέφους.

Μιλώντας στο SigmaLive η Υπουργός Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, αναφέρει ότι στα αγαθά που χορηγούνται στα νεογέννητα περιλαμβάνονται: παιδικό καρότσι, βρεφικό κρεβάτι και στρώμα, πάρκο, καρεκλάκι φαγητού, μπάνιο, λευκά είδη, μπιμπερό και αρκετά άλλα από μια μακρά λίστα επιλογών.

Εγκρίθηκε σήμερα από το #Υπουργικό το Σχέδιο "Προίκα του Μωρού" pic.twitter.com/2iE1LzmpDG

— Zeta Emilianidou (@ZetaEmilianidou) April 12, 2017

Ερωτηθείσα αν το Σχέδιο προβλέπει την χορήγηση αναλώσιμων αγαθών, όπως γάλα και παιδικές κρέμες, η κα Αμιλιανίδου απαντάει αρνητικά, καθώς το ίδιο το ΕΕΕ προνοεί την αύξηση του ποσού που λαμβάνουν οι δικαιούχοι κατά 144 ευρώ για κάθε νεογέννητο.

Πότε θα δοθούν τα πρώτα αγαθά

Tα Σχέδια που υλοποιούνται από το Υπουργείο για ενεργοποίηση ικανών προς εργασία δικαιούχων ΕΕΕ εδώ: https://t.co/8kSBb1LfIF pic.twitter.com/QUJBQFnxJr

— Zeta Emilianidou (@ZetaEmilianidou) March 15, 2017

Μετά την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα προχωρήσουν στην προκήρυξη και σύναψη δημοσίων συμβάσεων με εταιρίες οι οποίες θα προμηθεύσουν το δημόσιο με τα εν λόγω αγαθά.

Ωστόσο, κύκλοι του Υπουργείου που έχουν καλή γνώση των διαδικασιών που ακολουθούνται σε παρόμοιες περιπτώσεις, αναφέρουν στο SigmaLive ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και αν όλα προχωρήσουν χωρίς ενστάσεις επί των προσφορών, τα πρώτα αγαθά θα δοθούν στους δικαιούχους από τις αρχές Οκτωβρίου 2017. Σημειώνεται επίσης, ότι το Σχέδιο προνοεί συγκεκριμένες προθεσμίες για την υλοποίησή του, οι οποίες παρέρχονται το 2020.

Follow @Christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα