Πρόεδρος ICS: Εύχομαι να λυθεί το Κυπριακό

Η άρση του τουρκικού εμπάργκο στα υπό κυπριακή σημαία πλοία θα ήταν ό,τι καλύτερο για τη ναυτιλία και από επιχειρηματική αλλά και πολιτική άποψη, δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ο Πρόεδρος του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου (ICS), Esben Poulsson, ο οποίος πραγματοποίησε μονοήμερη επίσκεψη στο νησί, στο πλαίσιο των επισκέψεων του σε χώρες-μέλη του Επιμελητηρίου.

Ο κ. Poulsson μίλησε σε συνάντηση στη Λεμεσό που οργάνωσε για τα μέλη του το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο, όπου ο ίδιος εξήρε την προσφορά

της Κυπριακής Ναυτιλίας αλλά και του Επιμελητηρίου της, στα διεθνή ναυτιλιακά δρώμενα.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ και κληθείς να αναφερθεί στο ενδεχόμενο μιας άρσης του παράνομου τουρκικού εμπάργκο στα υπό κυπριακή σημαία πλοία, ο Πρόεδρος του ICS είπε πως μια τέτοια εξέλιξη θα είχε μόνο θετική επίδραση στη ναυτιλία και ευχήθηκε όπως, και δεδομένων των εντατικών συνομιλιών, η Κύπρος επανενωθεί.

"Είναι ένα ιστορικό πρόβλημα, ένα πρόβλημα που διαρκεί εδώ και χρόνια και πιστεύω ότι από όποια άποψη και αν το δούμε, ρεαλιστική, πολιτική ή επιχειρηματική, (η άρση του τουρκικού εμπάργκο) θα ήταν θετική", ανέφερε.

Την ίδια ώρα εξήρε τις σχέσεις μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην ναυτιλιακή βιομηχανία της Κύπρου, λέγοντας πως αυτή η συνεργασία και η επικοινωνία που διαπίστωσε πως υπάρχει, είναι καλύτερη από τις περισσότερες χώρες-μέλη του ICS.

Ο κ.Poulsson, είπε επίσης ότι έχει διαπιστώσει πως η Κυπριακή Κυβέρνηση στηρίζει την ναυτιλία του τόπου με κάθε τρόπο, κάτι που θεωρεί πολύ λογικό καθώς συνεισφέρει 7,5% στο ΑΕΠ, "το οποίο είναι ένας μεγάλος αριθμός".

Αναφερόμενος στην πρωινή συνάντηση του με τον Υπουργό Μεταφορών, δήλωσε ότι υπήρξε ομόφωνη γνώμη σε ότι αφορά στην ανάγκη "αυτού που όλοι συμφωνούν, κατά την έκφραση του, δηλαδή όπως ισχύουν στην ναυτιλία οι ίδιοι κανονισμοί για όλους.

"Δεν θέλουμε άλλους κανονισμούς σε Ευρώπη και άλλους σε ΗΠΑ, για παράδειγμα, θέλουμε ένα ισορροπημένο πεδίο για τη ναυτιλία", ανέφερε και υπέδειξε πως "ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί αυτό είναι εάν αυτοί οι κανονισμοί θεσπιστούν από το Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό και είναι υποχρεωτικοί για όλους να τους εφαρμόσουν".

Υπέδειξε δε πως, "είναι σαν να παίζεις ποδόσφαιρο, δεν υπάρχουν διαφορετικοί κανόνες του παιχνιδιού, είτε αυτό διεξάγεται στην Κίνα, είτε στη Γερμανία και αυτό πρέπει να ισχύσει και για τη ναυτιλία".

Ο κ.Poulsson αναχωρεί από την Κύπρο για να μεταβεί στην Ελλάδα, τον τελευταίο σταθμό της περιοδείας του σε χώρες-μέλη του Επιμελητηρίου, με αφορμή την εκλογή του, τον Ιούνιο, στη θέση του Προέδρου του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου .

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρόεδρος του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, Θέμης Παπαδόπουλος, παρέδωσε επιταγή στον Πρόεδρο του Συνδέσμου "Ένα Όνειρο Μια Ευχή", Γιώργο Πενηνταέξ, η οποία αποτελούσε τα έσοδα από φιλανθρωπικό αγώνα beach volley που οργάνωσε το Επιμελητήριο.

Ευχαριστώντας τον κ.Παπαδόπουλο και το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο, ο κ.Πενηνταέξ ανέφερε πως αυτή η φιλανθρωπική δράση αποδεικνύει πως η ναυτιλία δεν είναι απλά εμπόριο, πλοία, κέρδη ή έξοδα.

Σημείωσε ακόμη πως η προσφορά αυτή αναγνωρίζεται από τους εθελοντές του Συνδέσμου αλλά και τις ίδιες τις οικογένειες με παιδιά με καρκίνο, τις οποίες το "Ένα Όνειρο Μια Ευχή" αγκαλιάζει "ανεξάρτητα από τη φυλετική και εθνική καταγωγή τους, τη θρησκεία ή το χρώμα του δέρματος τους".

Υπέδειξε δε ότι από τις διάφορες φιλανθρωπικές εκδηλώσεις των ανθρώπων της ναυτιλίας μας, εκατοντάδες ευχές και επιθυμίες παιδιών, που υποφέρουν από διάφορες μορφές καρκίνου, γίνονται πραγματικότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα