Το παρασκήνιο της πρώτης συνάντησης Αναστασιάδη - Ακιντζί

Παρουσία μόνο των διαπραγματευτών των δύο πλευρών, πραγματοποιήθηκε η πρώτη ουσιαστική συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Αυτό που προκύπτει από τη συγκεκριμένη συνάντηση είναι ότι δεν θα ανοίξουν οι φάκελοι των τεσσάρων κεφαλαίων, για τις διαφορές που υπάρχουν, αλλά θα συζητηθεί μόνο η μεθοδολογία.

Αύριο στις 10:00 θα αρχίσει η διαπραγμάτευση επί των διαφορών, οι οποίες είναι πολλές και

σημαντικές, κυρίως όσον αφορά στο περιουσιακό, αλλά και σε κάποια ζητήματα διακυβέρνησης, κυρίως σχετικά με την πρόταση για εκ περιτροπής Προεδρία.

Διπλωματικές πληγές που βρίσκονται κοντά στον ΠτΔ, δήλωσαν στο ΣΙΓΜΑ ότι υπάρχει προβληματισμός, αναφορικά με «σπατάλη χρόνου» σε μη ωφέλημα για τη διαδικασία «τελετουργικά», που περιορίζουν το διάστημα, μέσα στο οποίο οι δυο πλευρές θα πρέπει να βρουν λύσεις σε πολύ σημαντικά ζητήματα.

Τα ζητήματα αυτά, περιλαμβάνουν αφενός τα τέσσερα κεφάλαια, αφετέρου το ζήτημα του εδαφικού, το οποίο παραπέμπεται για την ερχόμενη Τετάρτη και την Πέμπτη, ενώ αν υπάρξει θετική αποτίμηση, η Παρασκευή θα αναλωθεί στη διαμόρφωση της κοινής δήλωσής τους.

Τα εναλλακτικά σενάρια

Με εναλλακτικά σενάρια προσέρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η Λευκωσία, προκειμένου να απαντήσει στις προθέσεις της τ/κ πλευράς και αφορούν τόσο στη σειρά συζήτησης και στα ανοιχτά ζητήματα επί των τεσσάρων κεφαλαίων, όσο και για το εδαφικά.

Όπως γνωρίζουμε από την χθεσινοβραδινή ευρεία σύσκεψη της διαπραγματευτικής ομάδας, υπάρχει σενάριο που απαντά στο ενδεχόμενο κατάθεσης από την τ/κ πλευρά, χάρτη στο εδαφικό, κάτι που ωστόσο θεωρείται απομακρυσμένο.

Αυτό συμβαίνει γιατί η Τουρκία παρακολουθεί εκ του μακρόθεν τις συνομιλίες, χωρίς να έχει δώσει το πράσινο φως στον Μουσταφά Ακιντζί για να συζητήσει το συγκεκριμένο θέμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα