Προδρόμου: Η Ενέργεια θα μπορούσε να βοηθήσει το Κυπριακό

Την άποψη ότι ο ενεργειακός πλούτος στην Κύπρο μπορεί να βοηθήσει τις διαδικασίες για την επίλυση του Κυπριακού, εξέφρασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι τα δύο θέματα κινούνται τόσο «αυτοτελώς», όσο και «παράλληλα» το ένα ως προς το άλλο.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» του SIGMA, ο κος Προδρόμου ανέφερε ότι πριν από την διάσκεψη
για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά υπήρχε η κατανόηση από όλους πως μια ενδεχόμενη συμφωνία θα μπορούσε στη συνέχεια να ενισχυθεί από τους σχεδιασμούς στην ενέργεια.

«Δεν είχε πει κανείς μέχρι τότε ότι οι σχεδιασμοί στην ενέργεια θα ήταν πρόβλημα για το Κυπριακό. Αυτό το πρόβαλε η Τουρκία μετά την κατάρρευση που προκάλεσε η ίδια», τόνισε.

Όσον αφορά στην περίοδο που μεσολαβεί μέχρι τις πρόωρες τουρκικές εκλογές, ο κος Προδρόμου ανέφερε ότι μετά το «πράσινο φως» που έδωσαν οι δυο κοινότητες αλλά και η Ελλάδα για την αποστολή ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, αναμένεται η στάση της Τουρκίας ώστε να διαφανεί αν πρόκειται όντως για νεκρή περίοδο.

«Βούληση του Προέδρου ήταν εδώ και καιρό να αρχίσει η διαπραγμάτευση. Δεν μπορεί κανείς ούτε να προφασιστεί ότι δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις για να κάνει άλλα πράγματα, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για παρανομία», είπε εννοώντας την Τουρκία.

Η σημαντικότητα της 4ης τριμερούς

Όσον αφορά στην τέταρτη τριμερή Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ η οποία φαίνεται να είναι και η πιο παραγωγική, ο κος Προδρόμου ανέφερε ότι τόσο η Αίγυπτος όσο και άλλες χώρες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την συμπερίληψή τους στους ενεργειακούς σχεδιασμούς που απορρέουν από τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed.

«Πρόκειται για ένα σχέδιο που γίνεται σε συνεργασία με το Ισραήλ αλλά κατά βάση γίνεται από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ξεκινάει στο στάδιο της μελέτης με χρηματοδότηση 35,5 εκ. ευρώ», δήλωσε λέγοντας ότι η ενεργειακή ασφάλεια είναι κάτι που συζητείται ευρέως στην Ευρώπη.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι η υλοποίηση του έργου θα πάρει μερικά χρόνια, με την διακρατική συμφωνία να αναμένεται εντός του έτους, κάτι που δείχνει και τη σημασία των εξελίξεων.

Σε σχέση με τις απειλές της Τουρκίας για κάθοδο του πλωτού γεωτρύπανου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε ότι οι αποφάσεις που παίρνει η Κυπριακή Δημοκρατία σε συνεργασία με άλλα κράτη λαμβάνονται στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θαλάσσης.

«Από την άλλη πλευρά αυτό που ακούμε είναι συμφωνίες παράνομες που δεν εδράζονται σε καμία βάση δικαίου», είπε.

Ερωτηθείς αν το Προεδρικό ακολουθεί προληπτική πολιτική ενόψει του ενδεχομένου, απάντησε θετικά, λέγοντας ότι όσα συμβαίνουν στην κυπριακή ΑΟΖ στηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο εξάλλου ασκεί και έλεγχο στην Τουρκία για τις παράνομες δράσεις.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία σχεδιάζει όλες εκείνες τις αντιδράσεις που μας επιτρέπουν ο διεθνείς συνθήκες, συμφωνίες και η διεθνής νομιμότητα», είπε.

Για την 56η βουλευτική έδρα

Σε σχέση με την βουλευτική έδρα στη Λεμεσό και τη ζήτημα που έχει προκύψει σε σχέση με την πλήρωσή της, όπως είπε, κανείς δεν αμφισβητεί ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα.

«Παρά το ότι ξεκινάει από ένα απρόβλεπτο γεγονός, σε σχέση με την τάξη πραγμάτων την οποία συνηθίσαμε να έχουμε, φαίνεται ότι βάσει της γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα προκύπτει ενός είδους κενό στην θεσμική τάξη», τόνισε επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάρχει απόφαση εκλογοδικείου.

Παρά την γνωμοδότηση του Γενικού Εισαγγελέα και τις άλλες έγκυρες γνωματεύσεις που κατατίθενται δημοσίως, πρόσθεσε «πιστεύουμε ότι η Βουλή θα πρέπει να δώσει απαντήσεις, με την Κυβέρνηση να θεωρεί ότι αυτή θα πρέπει να καταλήξει σε κάποιες κατευθύνσεις».

«Πρέπει πρώτα η Βουλή να εξετάσει το θέμα και αν χρειάζεται με κάποιο τρόπο η συμβολή της Κυβέρνησης, αυτό θα το δούμε», σημείωσε ρίχνοντας την ευθύνη στις πολιτικές δυνάμεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα