Προδρόμου για Πλαίσιο: Κάποιοι κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν

Την άποψη ότι «κάποιοι κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν» αναφορικά με το πλαίσιο του Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, εξέφρασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, με αφορμή την αντιπαράθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο και στην παρατήρηση ότι η ανάγκη για συνεχείς διευκρινίσεις

επί τέτοιων ζητημάτων στο Κυπριακό συνεπάγεται μεγάλη ασάφεια ακόμα και στα πιο απλά, καθώς «άλλα καταλαβαίνει ο ένας κι άλλα ο άλλος», ο κος Προδρόμου απάντησε ότι «διευκρινίσεις δεν χρειάζονται», καθώς το πλαίσιο Γκουτέρες «είναι γνωστό».

«Όποιος θέλει να κάνει ότι δεν καταλαβαίνει, μπορεί να το κάνει επ’ άπειρον. Πρόκειται για ένα σημαντικότατο βήμα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι ναι μεν ο Γ.Γ. του ΟΗΕ δεν απέδωσε ευθύνες (για την κατάρρευση στο Κραν Μοντανά), αλλά αυτό συνέβη διότι δεν υποβάλλει δικές του προτάσεις και δεν υπάρχει επιδιαιτησία.

«Είπε ότι είναι μια ανοιχτή διαδικασία διαπραγμάτευσης, αφήνοντας, παράλληλα, το ενδεχόμενο να συνεχιστούν», πρόσθεσε ο κος Προδρόμου.

Κληθείς να διευκρινίσει σε ποιους αναφέρεται όταν λέει ότι «κάποιοι κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν», απάντησε πως κάποιοι ερμήνευσαν τα λεγόμενα Ακιντζί με διάφορους τρόπους, τους οποίους ωστόσο απέφυγε να σχολιάσει.

«Αν οι ελληνοκυπριακές πολιτικές δυνάμεις δεν καταλαβαίνουν ότι προχωράμε με το πλαίσιο Γκουτέρες, με κατάργηση εγγυήσεων, επεμβατικών δικαιωμάτων και αποχώρηση του στρατού, αλλά και ότι η πρόταση Ακιντζί είναι ως μη γενόμενη, κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν», τόνισε, προσθέτοντας ότι υπάρχει ακόμα δρόμος να διανυθεί έως ότου η Τουρκία αναθεωρήσει τη στάση της.

Κάλεσε δε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να προσπαθήσουν να «επηρεάσουν» διεθνώς όσο το δυνατόν περισσότερους, ώστε να βρεθούν πολιτικές συγκλίσεις με όσους μπορούν να έχουν ρόλο στο Κυπριακό, δεδομένης και της διεθνούς συμπεριφοράς της Τουρκίας.

Επίσης, επανέλαβε ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες είχε αναφερθεί σε «λύση για να γίνει η Κύπρος ένα κανονικό κράτος».

Πάντως, ο κος Προδρόμου επιχείρησε να υποβαθμίσει τη σημασία και την ένταση της αντιπαράθεσης με τον Άντρο Κυπριανού και το ΑΚΕΛ.

«Μιλάμε για επιστολές και όχι για άλλα έγγραφα. Δεν υπάρχει κανένα έγγραφο, το πλαίσιο Γκουτέρες δεν είναι έγγραφο, όπως αναφέρεται αυτές τις ημέρες», καθώς είχε υποβληθεί αρχικά ως άτυπο έγγραφο, το οποίο κατεγράφη εν συνεχεία καθ’ υπαγόρευση του Γ.Γ. του ΟΗΕ.

«Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για να έχουμε αντιπαράθεση», υποστήριξε, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος έχει εκφράσει την ετοιμότητά του για επιστροφή στις διαπραγματεύσεις από εκεί που σταμάτησαν, δεδομένου του πλαισίου Γκουτέρες.

Στην παρατήρηση ότι ο κος Κυπριανού υποστηρίζει πως ο Πρόεδρος αποδέχεται το πλαίσιο ημερομηνίας 30 Ιουνίου, όσο και την έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, όπου κατά τον ίδιο γίνεται σαφής αναφορά στη συγκεκριμένη ημερομηνία, ο κος Προδρόμου αντέδρασε, επαναλαμβάνοντας ότι το πλαίσιο Γκουτέρες είναι ένα, κάτι που άπαντες γνωρίζουν.

«Ας αφήσουμε τις ημερομηνίες, συγχύζουμε τον κόσμο. Για όποιον ενδιαφέρεται να μάθει για τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης και τι έγινε εκείνες τις ημέρες, αυτά είναι καταγραμμένα ακόμα και ειδησεογραφικά. Η πολιτική ουσία είναι ότι το πλαίσιο Γκουτέρες είναι ένα. Γιατί αναφερόμαστε όλοι στο πλαίσιο Γκουτέρες; Διότι υπήρχε μια καινοτομία στην προσέγγιση του Γ.Γ. του ΟΗΕ, δηλαδή είπε καθαρά -κι έχει καταγραφεί- ότι με τη λύση του Κυπριακού θα υπάρξει κατάργηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων, καθώς και αποχώρηση του κατοχικού στρατού», επεσήμανε.

Στο ερώτημα πώς μπορεί ο κόσμος να έχει μια ξεκάθαρη εικόνα για την κατάσταση, όταν Νίκος Αναστασιάδης και Άντρος Κυπριανού δεν τα βρίσκουν ούτε καν στους ορισμούς, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε ότι δεν τίθεται ζήτημα «να τα βρουν».

«Χρειάζεται μια πολιτική θέση και πιστεύω ότι αυτή θα έπρεπε να ήταν ξεκάθαρη για την ελληνοκυπριακή πλευρά. Μια πολιτική θέση που να λέει ότι δε νοείται συμφωνία για λύση χωρίς κατάργηση εγγυήσεων, επεμβατικών δικαιωμάτων και αποχώρηση του κατοχικού στρατού. Αν συμφωνούμε σε αυτό, θα μπορέσουμε να συζητήσουμε και την πρόσφατη παρέμβαση που έκανε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί για μια στρατηγική συμφωνία», είπε, επισημαίνοντας ότι η ένταση των τελευταίων ημερών θα πρέπει να μας προβληματίσει, καθώς, όταν μια πολιτική δύναμη επιρρίπτει ευθύνες για το αδιέξοδο στο Κραν Μοντανά στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ή και στις δύο πλευρές, αυτομάτως απενοχοποιείται η Τουρκία και ενισχύεται η θέση της για μη κατάργηση των εγγυήσεων.

Παράλληλα, τόνισε ότι, πέραν των όποιων επιστολών, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ακούσουν και να διαβάσουν την ομιλία του Προέδρου Αναστασιάδη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 21 Σεπτεμβρίου του 2017, όπου απευθύνθηκε σε όλους τους αρχηγούς κρατών, εκφράζοντας την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με το πλαίσιο Γκουτέρες.

Όσον αφορά το πού βρισκόμαστε τώρα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε ότι ο Γ.Γ. του ΟΗΕ έχει δώσει δείγμα πως εννοεί να συνεχίσει κάποια προσπάθεια, εξ ου και η πρόθεσή του να διορίσει κάποιον σύμβουλο, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να δίνει εντολές για θετική ανταπόκριση απέναντι στο ενδεχόμενο, όπως είχε γίνει και σε προηγούμενη προσπάθεια η οποία είχε απορριφθεί από την τουρκική πλευρά.

Keywords
Τυχαία Θέματα